Poliisihallitus on antanut väärää tietoa aselakiasioista

Poliisihallitus väitti eräässä vaiheessa, että eräät kumikuulia ampuvat ilma-aseet olisivat luvanvaraisia. Niitä maahantuonutta vastaan aloitettiin rikosoikeudenkäynnit. On kuitenkin saatu korkeimman oikeuden päätös, että ne eivät olleet metalliluotien ampumiseen suunniteltuja ja tarkoitettuja ampuma-aselain tarkoittamia tehokkaita ilma-aseita.

Myöhemmin se on väittänyt, että deaktivoiduille tai muuten ampumakelvottomiksi tehdyille entisille sarjatuliaseille vaadittaisiin samanlainen säilytys kuin toimiville sarjatuliaseille.

Ampuma-aselain tekstistä ei kuitenkaan selvästi ilmene, että se edellyttäisi sellaista. Minä katsoisin, etteivät vanhat ampumakelvottomiksi tehdyt aseet edes aina ole ampuma-aselain tarkoittamia ampuma-aseita tai jos ne tai EU-asetuksen mukaan deaktivoidut ampuma-aseet ovat ampuma-aseita, niin niillä ei kuitenkaan olisi toimintatapaa, jolloin ne eivät olisi sarjatulitoimisia,
vaikka olisivat joskus olleet. Niissä saatta olla myöhemmin luvanvaraistettuja aseen osia, mutta katsoisin, että siirtymäsäännös oikeuttaa niiden hallussapitoon, jos ne on ennen lain voimaantuloa hankittu ja niistä tekee ilmoituksen ennen 15.7.2024.

Mikko Niskasaari on kirjoittanut tästä asiasta Ase-lehden numerossa 2/2024 ja Facebookissa. Hän on perustellut, miksi deaktivoitu
entinen sarjatuliase ei olisi ampuma-aselain tarkoittama erityisen vaarallinen ase. Tämä asia on vakava, koska moni saattaa jättää tekemättä ajoissa lain vaatiman ilmoituksen, koska pelkää joutuvansa hankkimaan yli 400 euron turvakaapin tai luopumaan dekoaseestaan. Kerrostaloasunnoissa ongelmallista olisi usein myös kaappien pulttaaminen seinään tai lattiaan, mikä vaaditaan alle 150 kilogramman kaapeilta. Sellaisen vaatiminen on mielestäni kohtuutonta yksittäisten dekoaseiden omistajilta. Toki jos dekoaseita tai toimivia ampuma-aseita on yli viisi, niin silloin ne on säilytettävä hyväksytyssä kaapissa. Deaktivoitukin ase olisi laittomana vaarallisempi kuin laillisena. Jos laiton dekoase varastetaan, niin jätetään todennäköisesti ilmoittamatta asiasta, minkä seurauksena se jää laittomille markkinoille.

Minä en hyväksy suomalaista tapaa tehdä lakeja tuomioistuinten rikosoikeudenkäynneillä selvennettäviksi.

Miksi valtamedian toimittajat luottavat sellaiseen tahoon, joka on antanut korkeimman oikeuden vääräksi toteamaa tietoa?

 

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu