Vastustan maalittamisen kriminalisointia

Koska yhteiskunta on monimutkaistunut, niin lakien kirjoittaminen on vaikeampaa. EU-direktiivit ovat vaikeaselkoisia. Kansanedustajat joutuvat siksi ulkoistamaan lakien kirjoittamisen virkamiehille, mikä valitettavasti tarjoaa mahdollisuuden päästä laittamaan niihin Suomi-lisiä. Lakiesitysten kirjoittaminen on merkittävää lainsäädäntövallan käyttöä. Siksi sitä tekeviä virkamiehiä olisi mielestäni saatava kritisoida julkisesti nimeltä kovin sanoin. Sana maalittaminen on lainattu politiikkaan modernista sodankäynnistä, jossa sillä tarkoitetaan esimerkiksi kohteen osoittamista infrapunasäteellä. Se kuvaa mielestäni aivan yhtä hyvin henkilön saattamista asiallisen kritiikin tai esimerkiksi aiheellisen virasta erottamisen kohteeksi kuin henkilön saattamista rikollisen toiminnan kohteeksi. Siksi katson, että ”viranomaisten maalittaminen” on rikosnimikkeenä huono. Parempi rikosnimike olisi mielestäni ”laiton maalittaminen”, jos samalla täsmennettäisiin, ettei se tarkoita kaikkea maalittamista. Siitä maan tavasta, että annetaan virkamiesten käyttää ”luontaisetuna” poliittista valtaa työssään, olisi mielestäni syytä päästä eroon.

Erityisesti lakiesityksen kohtia ”uhkailemalla” ja ”muulla vastaavalla tavalla” pidän ongelmallisina, koska ei ole selvää mitä kaikenlaista niihin sisältyy ja koska olisi mielestäni asiaan kuuluvaa, että lainvalmisteluvaltaa käyttävät virkamiehet joutuisivat pelkäämään virasta erottamista samoin kuin kansanedustajat joutuvat pelkäämään sitä, etteivät tule valituksi seuraavissa vaaleissa.

Yksi toinen esimerkki virkamiesvallan käytöstä kiusantekoon valtaväestön hiljaisella suostumukselle on CBD:n lääkekäytön vaikeuttaminen Fimeassa. Kansainväliset velvoitteet eivät edellytä CBD:n kieltämistä eivätkä sen määrittelyä reseptilääkkeeksi. CBD on terveydelle melkein haitaton aine, josta olisi monille hyötyä ja se voisi korvata joissakin tapauksissa paljon haitallisempia synteettisiä lääkkeitä. Nykyisenkin lain vallitessa Fimea voisi aivan hyvin laillistaa sen käytön itsehoitolääkkeenä.

Jotta niin sanottu edustuksellinen demokratia olisi demokratia, niin se vaatii sen, että sallitaan lainsäädäntövaltaa käyttävien päättäjien maalittaminen heidän tekemiensä päätösten perusteella. Osa heistä on lakiesitykset kirjoittavia virkamiehiä.

Sana maalittaminen on niin uusi, etteivät LibreOffice ja Oikofix tunnista sitä suomenkieliseksi sanaksi eikä se ehkä ole vielä valtaväestöllekään tuttu. Siitäkin syystä olisi mielestäni parempi, ettei sitä käytettäisi rikosnimikkeenä tai sellaisen osana.

Googlellakaan ei löydä paljoa esimerkkejä sen käytöstä ennen vuotta 2011.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu