Virheitäni poliittisessa kampanjoinnissani

Kerron tässä omista virheistäni poliittisessa kampanjoinnissa siksi, että toisetkin voisivat ottaa niistä opiksi. Yksi vakava virheeni on ollut se, että en ole aikaisemmin mennyt unitutkimukseen. Olen kärsinyt diagnosoimattomasta uniapneasta silloin, kun EU:n tuliasedirektiivistä päätettiin Brysselissä enkä siksi jaksanut silloin paljoa kirjoittaa julkisesti. Asia selvisi kesällä 2017. Facebookissa laitoin profiiliini toisen nimeni, jota ei yleensä käytetä. Siksi se tuli myös Uusi Suomi-blogini osoitteeseen. Olisi ollut parempi, että en olisi laittanut toista nimeäni Facebook-profiiliini. Osoittautui myös virheeksi jäädä odottelemaan tarkempia tietoja hallituksen esityksestä. Parempi olisi ollut aloittaa kilpailevan lakiluonnoksen kirjoittaminen heti, kun direktiivin lopullinen muoto oli selvillä. Kiskaisin polkupyörän telineestä kiertävällä liikkeellä. Se aiheutti selkävaivan, jonka seurauksena nukuin huonosti. Kirjoitin ”Itsepuolustus on vain yksi hätävarjelun muoto ja hätävarjelutilanne taas on vain yksi pakkotilan muoto.” tarkoituksenani perustella miksi nykytilanteessa ei ole mielestäni mielekästä ajaa suojeluaselupien käyttöön ottamista Suomessa. Laissa on eroteltu hätävarjelu ja pakkotila toisistaan eri asioiksi. Hashtageja olisi ollut syytä laittaa julkaisuihin alusta lähtien. En hoksannut asiaa aluksi. Facebookissa olisi ollut syytä tallentaa ryhmien säännöt siltä varalta, että tulisi poistetuksi ryhmästä ja olisi voinut jälkikäteen paremmin selvittää miksi. Kirjoitin sääntöjen vastaisesti Suomi24 palstalle. Laitoin esimerkiksi puhelinumeroni sitä varten, että minuun olisi voinut ottaa yhteyttä asedirektiivi- ja aselakiasiassa. Yleensäkin pidän Suomi24:ä huonona mm. siitä syystä, ettei siellä voi muokata eikä poistaa jälkeen päin omia julkaisuja.

Aina ei tiedä milloin olisi syytä lopettaa keskustelu. Jankkaaminen ei kannata, mutta voi olla vaikea arvioida milloin on parasta lopettaa vastaamien eri mieltä olevan kommentteihin. Vastasin Facebook-sivustollani kysymykseen: ”Missä mielisairaalassa näitä lakeja tehdään?”: ”Sisäministeriössä jos sen voi luokitella mielisairaalaksi ja jos olen oikein ymmärtänyt.” Kyseiseen kysymykseen olisi ollut parempi jättää vastaamatta.

Kirjoituksessani Lipaskieltolaki ja poliittinen muisti oli virhe päivämäärässä. Väitteeseeni että sivulause ”ja joka ei sovi asennettavaksi keskisytytteiseen itselataavaan kertatuliaseeseen tai lippaalliseen kertatuliaseeseen” mitätöisi käytännössä koko ns. 1946-poikkeuksen olisi ollut ehkä hyvä lisätä alusta lähtien lause ”Toivottavasti olen väärässä.”. Mahdollisesti tuomioistuimet tulkitsevat, että koska lainsäätäjän tahto oli jättää vanhojen sarjatuliaseiden lippaat luvanvaraistamatta, niin ne eivät ole luvanvaraisia, vaikka ne eivät tarkkaan ottaen täyttäisi kriteeriä ” ei sovi asennettavaksi keskisytytteiseen itselataavaan kertatuliaseeseen tai lippaalliseen kertatuliaseeseen”. Tietenkin lakiteksti olisi ollut syytä korjata sen tarkoituksen mukaiseksi. Teinkin sitä varten useita vaihtoehtoisia ehdotuksia, mutta ne eivät ole kelvanneet. En kuitenkaan pidä sinänsä korjausehdotusten tekemistä virheenä. Jos olisin osannut ennakoida asian, niin olisin maininnut jo lausunnossani siitä, että melkein kaikista vanhoista sarjatuliaseista on valmistettu myös itselataava kertatulitoimisia muunnoksia. Loin Ylilaudalle sekalainen osioon langan ”Anonyymiä palautetta Aaro Kustaanheimolle”. Kyseisen langan jakaminen tulkittiin Facebookissa yhteisönormien vastaiseksi. Myöhemmin luomani ”Aaro Kustaanheimon lipaskieltolain vastustamistoiminta”-lanka on toiminut paremmin eikä sen jakamista ole tulkittu yhteisönormien vastaiseksi. Omien julkaisujen levittämisessä Facebook-ryhmissä olisi ollut ehkä syytä olla kohtuullisempi. Esimerkiksi jaoin aiheeseen liittyviä julkaisuja liikaa Eurooppalainen politiikka ryhmässä. Kuitenkin eräs henkilö löysi sivustoni vasta kesällä 2019. Valitettavasti sosiaalisen median palveluissa ei yleensä ole ”Tykkää-nappien” lisäksi seuraavanlaisia nappeja:

”En tykkää”, ”Ei kiinnosta”, ”Hyi” , ”Ei kuulu tähän ryhmään”, ”Ei enempää tällaisia”,”Ei enempää tällaisia tähän ryhmään”.

Olisin halunnut sellaisia omiin julkaisuihin siksi, että olisi ollut helpompi antaa kielteistä palautetta. Kaikki omat julkaisut ja vastaukset niihin olisi ollut syytä tallentaa. Kommentit Iltalehden juttuun https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/201805312200965218 olisi ollut syytä tallentaa.  Kirjoitin lausuntooni sisäministeriölle huonosti:”Ampuma-aselain 3 §:ssä tarkoitetun latauslaitteen kapasiteetti on pysyvästi rajoitettu, kun sitä ei voida enää muuttaa ampuma-aselain 3 §:ssä 2 momentissa mainitun rajoituksen täyttäväksi ilman työkaluja.” Olin ajatellut kirjoittaa: ”mainitun rajoituksen ylittäväksi ilman työkaluja.”, mutta ajattelin, että kun siinä lukee yli 10 ja yli 20, niin ei voi olla sitä ylittävää. Tämän voisi ymmärtää päinvastoin kuin mitä tarkoitin. Asetuksen lopullisessa muodossa lukee: ”kapasiteetin olevan vastaavasti pysyvästi rajoitettu, jos latauslaitteen kapasiteetin rajoitusta ei voida purkaa.” Keskityttyäni Suomen politiikkaan en ajoisssa allekirjoittanut vetoomusta Lithgow Small Arms Factory Museumin aseiden turmelemista vastaan. Olin ajatellut allekirjoittaa sen, mutta sitten lopulta kun päätin ryhtyä, niin oli jo liian myöhäistä. Kirjoitin ”Tasavallan presidentti vahvistaa valtioneuvoston sivujen mukaan uuden aselain ja määrää sen tulemaan voimaan 15.7.2019”, vaikka presidentti oli jo vahvistanut lain. Mainostin netiketin vastaisesti perustamaani foorumia Eralle-foorumilla: ”Perustin uuden foorumin asedirektiivi- ja aselakiasiasta neuvottelua varten, koska minusta näyttää siltä että monet ovat tietämättömiä erityisesti toisia koskevista asiaan liittyvistä seikoista.” Netiketti tarkoittaa tässä tapauksessa kyseisen Eralle-foorumin sääntöjä. Hommafoorumilla käytin sen sääntöjen vastaisesti uudelleenohjaavaa Twitter-linkkiä. Eräs vakava virhe siirtymäjan päättymisen osalta oli kirjoituksessa: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aarokustaanheimo/279866-uusi-ampuma-aselaki/. Kuukauden virhe tällaisessa asiassa on vakava asia.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu