12- vuotias rikosoikeudelliseen vastuuseen

Vantaan kaupunki tiedotti (20.9.2020) Kytömäen koululla tapahtuneesta väkivallanteosta. MTV Uutisten (21.9.2020) mukaan viisi oppilasta pahoinpiteli ja kuristi 11- vuotiaan opiskelijan tajuttomaksi. Vähän tuntuu siltä, että näiden nuorten, jotka eivät ole rikosoikeudellisessa vastuussa, väkivallanteot ovat suomalaisen yhteiskunnan “uusi normi”. Suomi on Ruotsin tiellä ja suunta on erittäin huolestuttava.
Aina aika ajoin, kun nuorten 12-14 vuotiaiden tekemiä pahoinpitelyjä nousee julkiseen keskusteluun, hiipii silloin mieleen kysymys: “Mistä tämä johtuu?” Syitä on varmasti monia. Oli ongelma sitten ihmisten omissa asenteissa tai koulujen menettelyissä, niin itse olen sitä mieltä, että kaikki lähtee kotoa. Se, millaisen roolimallin ja kasvatuksen lapsi kotona vanhemmiltaan saa – pelkästään tämä merkitsee paljon, kuten, että miten lapsi toista ikätoveriaan koulumaailmassa kunnioittaa.
Koulukiusaustapauksissa on yleensä sääntönä se, että kiusattu passitetaan toiseen kouluun. Miksi kiusaaja saa jäädä koulun suojatiksi, mutta kiusattu joutuu kärsimään? Omasta mielestäni kierron tulisi toteutua juuri päinvastoin. Kiusaaja saa lähteä, kiusattu jää. Ensisijaisesti tulee keskittyä siihen, että kiusattu voi jatkaa opiskelujansa turvallisessa ympäristössä ystäviensä kanssa.
Kun nyt näyttää siltä, että nuorten tekemät väkivallanteot ovat yleistyneet Suomessa, on mielestäni syytä pohtia vakavasti sitä, miten esimerkiksi lainsäädännöllisin keinoin tilanteeseen voitaisiin puuttua. Mielestäni yksi vaihtoehto olisi laskea rikosoikeudellisen vastuun ikärajaa 15 ikävuodesta esimerkiksi 12 ikävuoteen. Tämä olisi varsin järeä toimi, mutta jos puhe ei mene perille, mielestäni kyseinen toimi on täysin aiheellinen ja perusteltua.
Luotan siihen, että 6-luokkalainen on sen verran fiksu, että jokainen ymmärtää sen, että ketään ei lyödä tai solvata. Opiskelijalla pitäisi olla koulussa tunne siitä, että hän voi keskittyä opiskeluun rauhassa ja turvallisessa ympäristössä. Kenenkään ei kuuluisi pelätä, vaan jokaisella tulisi olla fyysinen ja henkinen koskemattomuus kouluissa.
Vastuu omasta toiminnasta on opiskelijalla, mutta vastuu turvallisesta kouluympäristön järjestämisestä on opettajilla ja ennen kaikkea koulun rehtorilla. Mitä järkeä on järjestää KIVA-koulu tunteja, jos kiusaamiseen ei uskalleta puuttua? Ei näillä tunneilla silloin ole mitään painoarvoa, jos kiusaajan toiminta saa hiljaisen hyväksynnän muutaman jälki-istunnon kautta.
Teoista on aina kannettava vastuu. Ne täytyy sovittaa siihen kontekstiin kuuluvalla tavalla. Monellako kiusaajalla rohkeus riittäisi sovittaa tekojaan Suomen oikeuslaitoksen edessä? Uskon, että siinä vaiheessa monella kiusaajalla tulisi äitiä ikävä.

Aatu Puisto

Vaasan kokoomusnuorten varapuheenjohtaja. Vaasan kaupungin nuorisovaltuutettu.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu