Turkispuhe edelleen hakoteillä

Kirjoitin 10.01.2020 sanomalehti Pohjalaiseen (nykyinen Ilkka-Pohjalainen) mielipidekirjoituksen otsikolla ”Turkispuhe hakoteillä”. Vaikka kirjoitus on neljä vuotta vanha katson aiheelliseksi nostaa kirjoituksen uudelleen esiin myös tällä alustalla. Kirjoitukseni toimii samalla vastaiskuna sille valheellisille väittämille, mitä turkistarhauksen ympärillä on viime viikot ollut.

Animalia Suonen johtava eläinoikeusmedia julkaisi (03.12.2019) artikkelin, jonka mukaan Suomen turkisteollisuus tulisi loppumaan jossain vaiheessa, vaikka ala ei vielä itse tiedostaisi sitä. Julkisuudessa lopettamistarpeita on perusteltu milloin milläkin, niin epäeettisyydellään kuin eläinten huonoista oloista tarhoilla. Suomessa tarhaus näyttäytyy jo nyt edellä kävijänä moneen muuhun maahan verrattuna.

Meillä on maailman tiukimmat laatuvaatimukset ja tarkka sertifiointiseula. Eivät eläinten olot ainakaan Kiinassa paranisi! Monet maailman kuulut merkit kuten Gucci ja Michael Kors ovat luopuneet aidon turkiksen käytöstä mallistostaan.

On ironista, että monet muotitalot rehvastelevat luopumisella turkiksista, sillä heidän mallistoistaan löytyy yhä aitoja nahkatuotteita. Täytyy muistaa, että onhan siinä nahassakin ollut karvaa. Harvalle nahkakengät, nahkalaukku, -hanskat tai -vyö on kynnyskysymys.

Monet Euroopan maat kuten Tanska ja Belgia suunnittelevat turkistarhauksen kieltämistä. Pohjoismaista Norja kielsi turkistarhaukset kesäkuussa 2019.

Suomessa turkistarhaus on yksi meidän maamme vanhimmista elinkeinoista ja mittakaavassa tarhaus on aivan eri kokoluokassa kuin kieltämistä suunnittelevissa maissa. Eläintenpitoon ja kasvatukseen liittyvä suomalainen osaaminen on maailman mittakaavassa huomionarvoista. Turkiselinkeinon totaalinen kieltäminen olisi kunnille ja varsinkin Pohjanmaan turkistarhaajille, yrittäjille, tuhoisa niin inhimillisesti kuin taloudellisessa merkityksessä.

Turkiselinkeino työllistää Suomessa tuhansia alan yrittäjiä suoraan ja välillisesti. Samalla se mahdollistaa Suomelle satojen miljoonien arvosta vientituloja, eli sen tuottamasta hyvinvoinnista on saanut nauttia aivan jokainen.

Itse pidän aitoa suomalaista turkista todellisena ilmastotekona. Öljypohjaisen muovisen tekoturkiksen sijaan aito suomalainen turkis on maailmallakin kuluttajalle kestävämpi vaihtoehto myös ympäristökuormituksen näkökulmasta.

Suomalaista turkistarhausta ja turkista voi puolustaa ylpeydellä. Turkistuotanto ei ole katoamassa maailmalta mihinkään. Niin kauna kuin maailmassa on luksusta, niin on myös turkiksia. Siksi on vastuullista pitää vastuullinen tuotanto jatkossakin Suomessa.

Aatu Puisto
Kokoomus Vaasa

Politiikkaa Pohjanmaalla

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu