Villapaita vain

Kosolan talon isäntä Jari Vesanen kertoi maakuntalehti Ilkka-Pohjalaisessa (27.02.2024), että hän saa niskaansa lahtarisyytöksiä. Vesanen kertoo, että häneltä oli suoraan kysytty, että milloin hänestä on tullut fasisti?

Yrittäjä, joka kunnostaa ja pelastaa vanhoja taloja on joidenkin mielestä fasisti. Eihän Vesanen voi sille mitään, että Kosolan talossa on aikoinaan asunut talonpoika Vihtori Kosola. Ei talon historia tai sen asukkaat tee Vesasesta fasistia.

Körttiläisyydellä on pitkä perinteet Pohjanmaalla ja varsinkin Lapualla. Jo paljon ennen Kosolaa ja lapuanliikettä. Väriyhdistelmä sininen ja musta oli körttien tunnus. Sen jälkeen, kun Kosola oli pukenut sinimustan villapaidan päälle, on villapaita välittömästi yhdistetty lapuanliikkeeseen, jopa pidetty jonkinlaisena symbolina.

Mitä Kosolan sitten olisi pitänyt pukea päälle? Hillitty väriyhdistelmä ja lämmintä villaa. Niin silloin ajateltiin. Vihtoripaita ei ole fasismin tunnus, vaan ihan tavallisten ihmisten villapaita.

Fasisti-leimakirvestä heiluttavat juuri he, jotka itse pukeutuvat Che Guevara paitoihin. Kuinka moni mahtaa muistaa, minkä värisiä olivat taistolaisuuden paidat?

Vaatekappale voi herättää tunteita, mutta sitä ei voi politisoida historian tai nykypäivän tähden, puhumattakaan sen kantajasta. Jos näin olisi eihän kukaan enää uskaltaisi pukea mitään, kun heti leimattaisiin poliittisen suuntautumisen mukaan. Flanellipaidan pukijat Sebastian Tynkkysen kannattajiksi, punaiseen kravattiin sonnustautuneet Donald Trumpin kannattajiksi, ja niin edelleen. Listaa voisi jatkaa vaikka loputtomiin.

Aatu Puisto
Kokoomus Vaasa

Politiikkaa Pohjanmaalla

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu