Näin sanoi Zacharias Topelius

Yksi Suomen ansioituneimpia vientituotteita maailmalle on ollut nimenomaan sen yhteiskunnallinen vakaus ja tasa-arvo.

Nyt onkin korkea aika pohtia, millaisena maana me haluamme muulle maailmalle tai maassamme asuville ihmisille myös tulevaisuudessa näyttäytyä. Vihapuheeseen ja -rikollisuuteen sekä syrjintään on reagoitava. Tämä edellyttää sitä, että niiden taustalla vaikuttavat ja niitä ylläpitävät rakenteet tunnistetaan ja niihin puututaan.

Monet asiantuntijat ovat esittäneen huolensa Euroopassa nykyään vallitsevasta oikeistopopulistisesta trendistä ja huomauttaneet, että jokainen kansanmurha on lähtenyt liikkeelle juuri niistä askelista, joita ympäri maanosaamme on viime vuosina otettu. Vihapuheen legitimointi, eri väestönosien nostaminen toisiaan vastaan ja ihmisoikeuksien universaaliudesta tinkiminen ihmisten syntyperän perusteella edustavat kaikki huolestuttavaa kehityssuuntaa.

Voisiko Suomi olla edelläkävijä myös tämän ongelman ratkaisussa? Lanseerata ja juurruttaa kansalaisiinsa nimen- omaan yhteiskuntamme peruskivinä toimivista tasa-arvosta ja periksiantamattomuudesta ytimensä ammentavan suomalaisen identiteetin? Identiteetin, joka takaisi turvan ja kunnioituksen kaikille kantajilleen? Identiteetin, joka vankkumatta kestäisi myös vaihtelut sen edustajien ulkomuodossa?

Mikään kansallisuus itsessäänhän ei ole DNA-perimältään täysin yhtenäinen projekti – sen verran geneettinen sormenjälki vaihtelee jo Suomen eri osien välillä.

”Harvat ovat niin sekoittumatonta sukuperää, ettei heidän sukunsa jäsenen suonissa ole virrannut toisten kansakuntain verta. Mutta kaikki, jotka tunnustavat tämän isänmaakseen ja rakastavat tätä sellaisena, – kaikki, jotka tottelevat tämän maan lakia ja tekevät työtä tämän hyväksi, ovat yksi kansa. He ovat yhdistetyt heidän rakkaudellaan, tottelevaisuudellaan, heidän yhteisellä hyvällään”, sanoi jo Zacharias Topelius, arvostettu suomalainen kirjailija ja historioitsija.

Tämä on minun maani. Tämä on minun kansani. Olen kiitollinen ja ylpeä uussuomalaisuudestani. Onnea siis ensimmäisestä vuosisadastasi, Suomi, ja menestystä seuraavalle!

 

Kirjoitus kuuluu Uuden Suomen Puheenvuorossa julkaistavaan Suomen idea –blogikirjoitussarjaan. Se on lyhennelmä Suomen idea -kirjassa (Docendo, 2016) julkaistusta tekstistä.

abdirahimhussein
Sitoutumaton Helsinki

Abdirahim ”Husu” Hussein on Suomen PENin sananvapauspalkinnolla palkittu kansalaisaktivisti ja helsinkiläinen 5 lapsen isä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu