Näin sanoi Zacharias Topelius
Yksi Suomen ansioituneimpia vientituotteita maailmalle on ollut nimenomaan sen yhteiskunnallinen vakaus ja tasa-arvo.
Nyt onkin korkea aika pohtia, millaisena maana me haluamme muulle maailmalle tai maassamme asuville ihmisille myös tulevaisuudessa näyttäytyä. Vihapuheeseen ja -rikollisuuteen sekä syrjintään on reagoitava. Tämä edellyttää sitä, että niiden taustalla vaikuttavat ja niitä ylläpitävät rakenteet tunnistetaan ja niihin puututaan.
Monet asiantuntijat ovat esittäneen huolensa Euroopassa nykyään vallitsevasta oikeistopopulistisesta trendistä ja huomauttaneet, että jokainen kansanmurha on lähtenyt liikkeelle juuri niistä askelista, joita ympäri maanosaamme on viime vuosina otettu. Vihapuheen legitimointi, eri väestönosien nostaminen toisiaan vastaan ja ihmisoikeuksien universaaliudesta tinkiminen ihmisten syntyperän perusteella edustavat kaikki huolestuttavaa kehityssuuntaa.
Voisiko Suomi olla edelläkävijä myös tämän ongelman ratkaisussa? Lanseerata ja juurruttaa kansalaisiinsa nimen- omaan yhteiskuntamme peruskivinä toimivista tasa-arvosta ja periksiantamattomuudesta ytimensä ammentavan suomalaisen identiteetin? Identiteetin, joka takaisi turvan ja kunnioituksen kaikille kantajilleen? Identiteetin, joka vankkumatta kestäisi myös vaihtelut sen edustajien ulkomuodossa?
Mikään kansallisuus itsessäänhän ei ole DNA-perimältään täysin yhtenäinen projekti – sen verran geneettinen sormenjälki vaihtelee jo Suomen eri osien välillä.
”Harvat ovat niin sekoittumatonta sukuperää, ettei heidän sukunsa jäsenen suonissa ole virrannut toisten kansakuntain verta. Mutta kaikki, jotka tunnustavat tämän isänmaakseen ja rakastavat tätä sellaisena, – kaikki, jotka tottelevat tämän maan lakia ja tekevät työtä tämän hyväksi, ovat yksi kansa. He ovat yhdistetyt heidän rakkaudellaan, tottelevaisuudellaan, heidän yhteisellä hyvällään”, sanoi jo Zacharias Topelius, arvostettu suomalainen kirjailija ja historioitsija.
Tämä on minun maani. Tämä on minun kansani. Olen kiitollinen ja ylpeä uussuomalaisuudestani. Onnea siis ensimmäisestä vuosisadastasi, Suomi, ja menestystä seuraavalle!
Kirjoitus kuuluu Uuden Suomen Puheenvuorossa julkaistavaan Suomen idea –blogikirjoitussarjaan. Se on lyhennelmä Suomen idea -kirjassa (Docendo, 2016) julkaistusta tekstistä.
Suomi on pärjännyt aika hyvin sillä asenteella ettei ajatella mitä muut meistä ajattelevat… Veikkaan että monet ajattelivat meidän olevan hulluja kun annoimme tasa-arvoisen äänestyksen ja naisille päästä pättääään eduskuntaan. Olisi kaitte pitänyt muiden maiden mielipidettä kuunella ja pitää naiset kotona ja joissain surkeissa töissä minimipalkalla??
Me emme valinneet itsenäisyyttä koska muut maat halusivat, me emme antaneet naisille tasa-arvoa koska muut maat hausivat, meillä ei ole maailman paras koulutus koska olisimme kuunnelleet muiden mielipidettä…
Tuskin monikaan maa olisi tahtonut että veljeilemme Natsien kanssa Neuvostoliittoa vastaan taikka sotien jälkeen yritimme/Yhä yritämme pitää hyviä välejä /kauppasuhteita Venäjän kanssa!
Nyt kun tarkemmin miettii niin taitaa olla näin että kun me ajattelemme ”mitä muut meistä ajattelevat” meillä menee/alkoi mennä aika perselleen!
Ilmoita asiaton viesti
Pirskasen Suomi on saari jota asuttavat erinomaiset jalosyntyiset suomalaiset. Ja suomalaiset obvat aina olleet huolissaan siitä, mitä muu maailma meistä ajattelee.
Ilmoita asiaton viesti
Tuskimpa Topelius osasi aavistaa nykyistä monikulttuurisuutta, vai mitä arvelet ?
Ilmoita asiaton viesti
”Harvat ovat niin sekoittumatonta sukuperää, ettei heidän sukunsa jäsenen suonissa ole virrannut toisten kansakuntain verta.”
No kerro nyt sitten, Husu, kun asian nostit esiin, että minkä kaikkien kansakuntien verta sinun suonissasi virtaa? Suomalaista ei kai yhtään, mutta kuinka monipuolinen perimäsi noin muuten on?
Minun suonissani lienee itäsuomalaisen veren seassa vähän puolalaista, ehkä venäläistä tai valkovenäläistäkin.
Ilmoita asiaton viesti
Niin. Ihan totta. Nyt onkin tosiaan aika pohtia Husu.
Suomalaiseen kirjallisuuteen syvällisempi tutustuminen auttaa näkemään kokonaisuuden, enemmänkin, kuin yhden lainauksen valossa. Suosittelen tutustumaan Topeliuksen Välskärin Kertomuksiin. Jos ei tuota opusta jaksa lukea, niin se löytyy myös luettuna. Sadun muodossa tarina kertoo ymmärrettävästi suomalaisuudesta , Suomen historiasta, ja itsenäisyyden synnystä.
http://areena.yle.fi/1-1611589
Ilmoita asiaton viesti
Ongelma tuossa on se, että suomalaisia oli toki ennen Suomen valtiotakin.
Topelius itsekään ei koskaan asunut Suomi-nimisessä valtiossa. Siis siinä, mitä sinä kutsut maaksemme.
Törmäsin taannoin siihen, että tämän planeetan Ukkosista asuu muistaakseni noin 50-60% Mikkelissä. Merkintöjä löytyy 1400-luvulle saakka.
Minä en ole varma, pitivätkö he itseään suomalaisina, kuten meidät nykyään käsitetään. Tiedän, että oli jossain vaiheessa kylä, jossa olivat valtasukua. Heidän naapureinaan asuivat Väisäset. Sukunimet yleistyivät ”Suomessa” joskus 1100-luvulla, mutta erityisesti itäsuomessa sukunimiä käytettiin kauan ennen kuin muualla ”Suomessa”.
Sitä edeltävästä ajasta en tiedä. Oli ”-poikia” ja ”-tyttöjä”. Länsisuomessa se on sinäänsä ihan ymmärrettävää, sillä heille se varmaan tuli Ruotsista.
Kymmenkunta sotaa, nälänhätää ja muuta hauskaa myöhemmin, minä istun tässä iltapalalla lasteni kanssa ja mietin identiteettejä. Tytär on älykäs, nopea, utelias ja puhelias. Poika on urheilullinen, kärsimätön, äkkipikainen, aistiherkkä ja omissa oloissaan viihtyvä. He ovat mielestäni aina olleet tuollaisia. He muuttuvat koko ajan, mutta samalla pysyvät tietyissä asioissa samanlaisina. He eivät muutu toisiksi ihmisiksi.
Heidän ominaisuutensa ovat osaksi minulta ja osaksi äidiltään. Mutta se on ainakin varmaa, että tämä maa on ollut iso tekijä siinä, minkälaisia he ovat.
Enkä minä tarkoita Suomen valtiota, joka silti on iso tekijä siinä, millaiseksi he kasvavat.
Ilmoita asiaton viesti
Pienenevää ympyrää mielen miete kipittää
pyrkimättä mukaan rakki sumuun häviää
silläkin on määränpää
kaivanneeko kukaan
Tämä Lauri Viidan nerokas runo nousee vääjäämätä mieleen lukiessa näitä Husun ja tämän avustajien itseään toistavia jonninjoutavia blogikirjoituksia.
Ilmoita asiaton viesti
’…lukiessa näitä Husun ja tämän avustajien itseään toistavia…’ Muuttuu enemmän ja enemmän… …sellaisiksi. Mutta siihen syy… …Hra Hussein tullenee valituksi SDP:n edustajaksi seuraavissa vaaleissa Helsingistä.
Ehkä Iltapäivälehdessä esitetty Hra Husseinin kertoma näkemys videolla, että ’identiteettikriisi’ ei koske maahanmuuttajia, mutta vain ’kantasuomalaisia’, tulee esiin myös pitkällä aikavälillä, myöhemmin.
Tietenkin vain silloin, jos tuo näkemys ei poistu historiasta. Lähihistoria on historiaa ja tärkeää historiaa, jota ei tuo ainakaan YLE esiin.
Ilmoita asiaton viesti
Ainakin ehdokkaaksi tulee valittua, läpimeenon varmistamiseksi siirtyi demareihin.
Ilmoita asiaton viesti
Käsitin että demareissa on pääsyvaatimuksena jonkinlainen rikos.
Ilmoita asiaton viesti
Riittä valehtelu suorastalennosta Nairobista Vienaan ja todistamaton pesäpallomailalla pahoinpidellyksi tuleminen, valioainesta nykydemareihin.
Ilmoita asiaton viesti
”jokainen kansanmurha on lähtenyt liikkeelle juuri niistä askelista, joita ympäri maanosaamme on viime vuosina otettu”
Joko Saksan ja Venäjän johtajat ovat jakaneet Puolan ja miksei tästä ole kirjoitettu lehdissä?
Ilmoita asiaton viesti
Husu, sää oot myöhässä ajatuksiesi kanssa. Kaikki toi mitä kuvailit on jo keksitty ja n. 40 vuotta sitten. Ruotsi keksi nimittää itse itsensä moraaliseksi supervallaksi vuosikymmeniä sitten.Ruotsissa on sovellettu esittämiäsi ideoita jo kauan ja Suomi ei voi toimia suunannäyttäjänä kun meillä on moraalinen supervalta naapurissa.
Ilmoita asiaton viesti
Sanoi se Topelius näinkin: ”On kaksi voimaa, jotka voivat siirtää vuoria: satu ja usko!”
Topeliuksen näkemyksen mukaan historia oli nimenomaan kansojen historiaa, jossa kukin kansa pyrki tulemaan tietoiseksi kutsumuksestaan ja luomaan itselleen valtion. Tuo ajatusrakennelma on kovasti kansallismielinen, ja kansallismielisyyttä Topelius hyvin selkeästi edustikin,
En tiedä, kuka tämän haamukirjoittaja on, mutta Topelius ei varmasti ollut nykyään normatiiviseksi muuttuneen monikulttuurin kannattaja.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös noin niinkuin ”perinteisesti” muslimien veri ole pääasiassa oman suvun verta? Siitäkö johtuu myös tuo?
http://www.who.int/hac/crises/som/somalia_mental_h…
Ilmoita asiaton viesti
”Yksi Suomen ansioituneimpia vientituotteita maailmalle on ollut nimenomaan sen yhteiskunnallinen vakaus ja tasa-arvo.”
Vau! Paljonko rahaa Suomi on tehnyt näillä vientituotteilla ja kuinka se on käytännössä muokannut maailmaa?
Ilmoita asiaton viesti