Minun kaksi kotimaatani ja uudet haasteet

Minulla on kaksi kotimaata: Somalia ja Suomi. Molemmilla on ollut naapuri, jonka kanssa olemme olleet sodassa. Somalian osalta kyseessä on ollut Etiopia, jonka kanssa kävimme sotia vuosina 1964 ja 1977 sekä vuonna 2006, jolloin Etiopia miehitti Somalian. Suomen osalta sodat ovat olleet vapaussota, jatkosota ja  talvisota. Molemmat maat ovat puolustaneet itsenäisyyttään vahvoja naapureitaan vastaan, ja vaikka näitä valtioita on jossain määrin pidetty uhkana, on rauhaa yritetty ylläpitää.

Tällä hetkellä Somaliassa on jälleen uusi uhka Etiopian suunnalta. Tällä kertaa Etiopia pyrkii saamaan haltuunsa osan Pohjois-Somaliaa, niin sanottua Somalimaata. Etiopian pääministeri haluaa liittää osan Somaliasta omaan valtioonsa saadakseen pääsyn Punaiselle merelle ja rakentaakseen laivastotukikohdan toisen maan alueelle, joka ei ole hänen omansa. Hän haluaa väkisin päästä Punaiselle merelle, mikä vaarantaa alueen vakauden ja rauhan.

Vaikka maailma on jo täynnä konflikteja, näyttää siltä, että historia toistaa itseään. Suomesta löytyy yhä ”ryssävihaa”, joka juontaa juurensa aiemmista sodista ja jännitteistä Venäjän kanssa. Samankaltainen historiallinen painolasti on Somaliassa, missä syvä epäluulo ja inho etiopialaisia kohtaan ovat yhä olemassa. Nämä tunteet eivät synny tyhjiössä, vaan ne ovat seurausta vuosikymmenten mittaisista jännitteistä, sodista ja valloittamispyrkimyksistä. Kummassakin maassa kansan tunnepohjaiset reaktiot naapureitaan kohtaan voivat ruokkia vastakkainasettelua ja vaikeuttaa diplomatiaa.

Maailmassa on jo nyt liikaa sotia, eikä kumpikaan kotimaani toivo uusien konfliktien syntymistä. Somaliassa uusi konflikti tarkoittaisi, että sota terrorismia vastaan pysähtyisi ja uusia pakolaisia lähtisi jälleen länteen. Tästä syystä on tärkeää, että myös Suomi herää Itä-Afrikassa mahdollisesti puhkeavaan uuteen sotaan. Suomen tulisi käyttää diplomatiaansa Etiopiaa kohtaan ja tehdä yhteistyötä eurooppalaisten kumppaneidensa kanssa estääkseen konfliktin eskaloitumisen ennen kuin uusi sota alkaa.

Nykyisessä tilanteessa Somalian ja Etiopian välillä on selkeä syyllinen: Etiopian pääministeri. Hän pyrkii yhdistämään kansaansa luomalla Somaliasta viholliskuvan ja samalla estämään Etiopian pääsyn merelle. Hän yrittää kirjaimellisesti vallata Pohjois-Somalian alueita päästäkseen Punaiselle merelle ja rakentaakseen sinne laivastotukikohdan.

Suomi on aina tukenut kansainvälisiä sääntöjä ja järjestystä. Tämä periaate ulottuu myös muihin maanosiin, kuten Afrikkaan, missä kasvava jännitys saattaa vaikuttaa myös Euroopan turvallisuuteen. Suomen tulisi käyttää aktiivisesti diplomaattisia kanaviaan ja tehdä yhteistyötä muiden EU-maiden kanssa rauhan ylläpitämiseksi ja sotilaallisten konfliktien estämiseksi.

Somalian ja Etiopian välinen tilanne vaatii kansainvälisen yhteisön huomiota ennen kuin siitä kehittyy uusi tragedia maailmankartalle. Tällä hetkellä maailma tarvitsee enemmän dialogia, ymmärrystä ja rauhanrakennusta – ei uusia sotia ja vastakkainasetteluja.

abdirahimhussein
Sitoutumaton Helsinki

Abdirahim ”Husu” Hussein on Suomen PENin sananvapauspalkinnolla palkittu kansalaisaktivisti ja helsinkiläinen 5 lapsen isä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu