Otamme tämän vakavasti

Suomen somaliyhteisö on kuullut pormestari Jan Vapaavuoren ja HUS:in viestin. Jaamme heidän kanssaan huolen sairastuneista ihmisistä ja niistä, jotka eivät vielä ole reagoineet tilanteeseen oikealla tavalla. Haluamme tarjota apuamme ja erityisosaamistamme viranomaisten käyttöön. Tulemme tekemään kaikkemme, jotta työ epidemian torjumiseksi kääntyisi voitoksi. Viranomaisten työ on tähän saakka ollut erinomaista ja he sekä Suomen hallitus nauttivat somaliyhteisön lujaa luottamusta.
<br>
Haluamme korostaa, että emme ole yhteisönä kuitenkaan olleet toimettomina tähänkään saakka. Torjuntatyö on ollut vaikeaa yhteiskunnan kaikilla osa-alueilla ihonväristä ja / tai sosiaalisesta statuksesta riippumatta. Somaliyhteisöjen erityispiirteet liittyvät niin kielelliseen kuin sosiaaliseen ulottuvuuteen. Suomenkielinen tiedottaminen etenee mutkan kautta ja suurissa perheissä sekä ahtaissa asunnoissa on paljon potentiaalisia tartuttajia.
<br>
Mitä yhteisö on tehnyt tähän mennessä?
<br>
Kun COVID-19 todettiin Suomessa, näimme monenlaista suhtautumista ja reagointia. Vasta maaliskuun puolen välin jälkeen olemme kansakuntana havahtuneet epidemian vakavuuteen, mutta vasta korona-kuolemien seurauksena tilanteen vakavuus levähti silmiemme eteen. Vaadittiin ihmishenkiä, jotta ohjeiden noudattaminen alkoi kunnolla näkyä.
<br>
Ensin suljimme moskeijat, koska niihin kokoontui väkeä 4–5 kertaa päivässä, tyypillisesti vähintään viitisenkymmentä ihmistä kerrallaan. Seuraavaksi suljimme järjestöjen palvelu- ja kokoontumistilat, opetustilat, iltapäiväkerhot ja koulunkäynnin tukitilat.
<br>
Somalilääkärit ja terveydenhoitoalan asiantuntijat alkoivat tehdä äidinkielisiä ohjeistuksia. Urheilujärjestöjen aktiivit ja muut vapaaehtoiset alkoivat auttaa karanteenissa olevia ja huonokuntoisia. Heille, jotka päättivät itse jäädä kotiin, tarjottiin käytännön asioissa tarvittavaa apua.
<br>
Sosiaalisessa mediassa somaliaktiivit levittivät runsaasti päivityksiä ja osa imaameista alkoi kannustaa viranomaisten ohjeiden noudattamiseen painottaen sitä, kuinka uskonto tähän kehottaa. Kansainvälinen somaliyhteisö kantoi myös kortensa kekoon julkaisemalla videoita ja tiedotteita. Videoilla puhuivat mm. koronaa sairastavat ja siitä toipuneet henkilöt. Ne olivat hyvin todistusvoimaisia.
<br>
Denialisteja löytyy kaikista ryhmistä, myös somalialaisten keskuudesta. He ovat yleensä kuitenkin pieni joukko, joka ei muutenkaan nauti enemmistön luottamusta.
<br>
Kiitämme erityisesti YLE:n panosta, jonka monikieliset ohjeet ovat tavoittaneet väkeä vaihtelevasti mutta laatu on ollut erinomaista.
<br>
Vaikka tartunnan saaneiden ja siihen kuolleiden suhteelliset määrät somaliyhteisön keskuudessa ovat suurempia, määrät eivät ole valtavia. Maksamme ehkä hintaa viiveestä, joka johtuu kielimuurista. Tilanne olisi huomattavasti pahempi ilman viranomaisten ripeää reagointia. Kansainvälisesti tartuntoja vertailtaessa myös somaliyhteisössä vallitseva epidemia on melko maltillisissa lukemissa.
<br>
Vähävaraisuus, ahdas asuminen, huono ruokavalio, tiedon puute ja monen sukupolven asuminen samassa taloudessa tulevat edelleen vaikeuttamaan epidemiasta selviytymistä maahanmuuttajien keskuudessa. Nämä ongelmat eivät katoa hetkessä mihinkään. Yhteiskunnallinen eriarvoisuus heijastuu myös sairastavuudessa, aivan kuten kantaväestönkin keskuudessa. Kriisitilanteella on ikävä taipumus paljastaa yhteiskunnassa olevia kipupisteitä.
<br>
Suomen Somaliliiton johto on ottanut selkeän hallituksen toimia tukevan linjan ja on ollut vahvasti jakamassa tietoa somaliyhteisössä. Myös erilaiset sosiaalisen median kanavat, kuten ”Kahortag corona virus” Facebookissa, on tavoittanut yli 50 tuhatta käyttäjää. Sen ansiosta on tavoitettu myös Somaliassa toimivia merkittäviä terveysalan tutkijoita, jotka ovat pyytäneet meiltä tukea ja neuvoa, miten siellä voisi työskennellä epidemian nujertamiseksi.
<br>
Tietääksemme koronaan kuolleet somaliyhteisön jäsenet kärsivät myös muista sairauksista, jotka ovat heikentäneet heidän vastustuskykyään. Muita heidän laillaan riskiryhmään kuuluvia on joukossamme monta. Heitä suojellaaksemme olemme yhteisönä pyrkineet yhteistuumin löytämään ennaltaehkäisyä tarjoavia keinoja. Tätä työtä tulemme jatkossa myös tekemään entistä tehokkaammin.
<br>
Jonkin verran olemme kuitenkin huolissamme siitä, millä tavoin tämä pormestarin puheenvuoro tulee aiheuttamaan ennakkoluuloja. Toki ymmärrämme, että epidemia on vakava ja siihen tulee kaikin keinoin puuttua, mutta toivomme jatkossa harkintaa, jotta kuormittavat ajat eivät lisäisi yhteiskunnallisia ristiriitoja, kuten presidenttimmekin tekstissään totesi.
<br>
https://yle.fi/uutiset/3-11305090
<br>
+9
abdirahimhussein
Sosialidemokraatit Helsinki

Abdirahim ”Husu” Hussein on Suomen PENin sananvapauspalkinnolla palkittu kansalaisaktivisti ja helsinkiläinen 5 lapsen isä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu