Hallitus aloitti perusterveydenhuollon hallitsemattoman alasajon

Suomessa on perusterveydenhuolto perinteisesti hajautettu usealle palveluluiden järjestäjälle. Terveyskeskusten lisäksi yleislääkäritasoista terveydenhuoltoa järjestetään työterveyshuollossa, korkeakouluopiskelijoille YTHSssä ja yksityisillä lääkäriasemilla. Monikanavaisesti järjestetty perusterveydenhuolto aiheuttaa resurssien hukkaa, päällekkäistä hoitoa, turhia kustannuksia ja epätasa-arvoa hoidon saatavuudessa väestölle. Hallitus päätti kehysriihessä, että perusterveydenhuollon hoitotakuu palautetaan kolmeen kuukauteen. Se on tässä taloustilanteessa säästöpäätös. Samalla se tarkoittaa sitä, että terveyskeskuksista luovutaan perusterveydenhuollon järjestäjinä. 3kk hoitotakuu aika tarkoittaa sitä, että julkisia terveysasemia ei kannata kehittää, riittää kun ne toimivat jotenkuten kuten nyt. Toimivassa perusterveyhdenhuollossa yleislääkärille pitäisi päästä huolen tai ongelman ilmetessä 2 viikon kuluessa, jotta hoito olisi järkevää. Samalla kun hallitus madaltaa julkisen perusterveydenhuollon toimintatavoitetta, niin se sijoittaa 130 miljoonaa euroa yksityisten yleislääkärikäyntien kelakorvauksiin.  Keskimäärin yleislääkärin käynti yksityisellä lääkäriasemalla arkena maksaa 70-80e. Kela-korvaus nostetaan 30 eurosta 50 euroon. Näin potilaalle jää käynnistä maksettavaksi 20-30e. Yllättäen tämä on melkein sama summa kuin terveyskeskuslääkärin maksu, 23e. Ei ole vaikea päätellä mistä kansalainen hakee lääkäripalvelut, yksityiseltä, jonne pääsee heti kun netistä varaa ajan vai julkiselta, missä joutuu perustelemaan pitkään hoitajalle, miksi haluaa lääkärille ajan ja saa ajan 3kk sisään.  Osalle kansalaisista 20-30e on liian paljon lääkärikäynnistä, ja he joutuvat edelleen käymään terveyskeskuksissa. Väestön kahtiajako palveluiden saatavuudessa pahenee entisestään.

Yleislääkärinä olen surullinen hallituksen luovuttaessa julkisesta terveydenhuollosta perusterveydenhuollossa. Ymmärrän kyllä tarpeen perusterveydenhuollon muutokselle, mutta näin tehdessä muutoksesta tulee hallitsematon kaaos ja osa potilaista jää tämän kaaoksen aikana hoitamatta.

Hallitus ei ole huomioinut päätöstä tehdessään, että yksityisen lääkäriaseman palvelut eivät ole samanlaiset kuin julkisen terveyskeskuksen palvelut. Yksityisillä lääkäriasemilla laboratrio- ja röntgen- tutkimusten hinnat ovat moninkertaiset verrattuna julkiseen, jossa potilas ei itseasiassa maksa mitään tutkimuksista.  Perusterveydenhuollon järjestämisen muutoksessa ei ole huomioitu lainkaan hoidon jatkuvuutta, joka on keskeinen arvo yleislääketieteessä. Vahva tieteellinen näyttö osoittaa, että saman yleislääkärin hoitaessa potilasta hoidon laatu paranee, sairastuvuus ja kuolleisuus vähenevät merkittävästi, terveydenhuollon palveluiden kokonaistarve ja -kustannukset pienenevät ja potilastyytyväisyys paranee. Nykyisessä monikanavajärjestelmässä hoidon jatkuvuus on ollut huono ja nyt yksityisen sektorin tullessa vahvemmin mukaan palveluiden järjestäjäksi hoidon jatkuvuus heikkenee entisestään. Potilaalla ja lääkärillä ei ole mitään kannustetta hoidon jatkuvuuteen.

Muuttamatta mitään vanhaa ja lisäämällä monikanavaiseen järjestelmään vielä lisää uusia kanavia hoitaa terveyttää heikentää yleislääkäripalveluita kaikilta, lisää kustannuksia ja eikä tuota terveyttä sekä hyvinvointia. Mielestäni tässä talouskriisissä meillä ei ole vara tehdä huonoja ratkaisuja tai jättää huomioimatta tieteellisesti todistettuja tosiasioita päätöksien perusteena.  Toivon, että yleislääkärin työtä uudistetaan, mutta hallitusti. Potilaat tarvitsevat hoitoa joka päivä muutoksenkin aikana. Nyt hallituksen päätösten myötä perusterveydenhuolto tuhoutuu ilman minkäänlaista suunnitelmaa tulevaisuudesta.

 

Marja Ahva
Kokoomus Vantaa

Terveyskeskuslääkäri, päivystävä lääkäri, yleislääketieteen erikoislääkäri ja vähän hallintoakin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu