Hallituspuolueiden sote-esitys antaa jokaiselle jotain, mutta paljon jää vielä auki

Yllä mainitulla otsikolla Helsingin Sanomat referoi tänään muiden lehtien sote-uutisointia tavalla, joka viittasi lehden tukevan hallituksen sote-uudistusta. Sama ilmeni myös kirjoitukseen liittyvien kriittisten kommenttien sensurointina.

Ollaan perin omalaatuisessa tilanteessa, jos pelkästään sote-uudistuksen eteneminen riittää kiitokset ansaitsevaksi tavoitteeksi. Merkityksettömäksi on jäänyt, ettei esitys anna kansalaisille yhtään mitään. Vain puolueet saavat mitä halusivat ja siitäkin olisikin syytä kysyä miksi niiden pitäisi terveydenhuollosta hyötyä.

Jo Sipilän hallitus korosti miten tärkeää on saada uudistus nopeasti voimaan vaikka puutteellisenakin. Silloin se ei vielä mennyt läpi, mutta nyt saman sanoman toistamisen jatkuttua vuosikausia viesti näyttää jo mediaankin näyttää jo uponneen. Sitä on edesauttanut myös keskittyminen kiistelyyn alueiden resursseista. On ollut todella luovaa, jos hallitus on ihan itse keksinyt tällaisen syötin kritiikin kanavoimiseksi helposti hallittavissa olevalle alueelle.

Ainoa asia, jossa hallituksen esityksessä on nykytilaan verrattuna jotain edistystä, liittyy rahoitusjärjestelmään. Maakuntien hartiat ovat kuntien hartioita leveämmät, mutta sekään ratkaisu ei ole kestävä, koska kaikkien maakuntien rahkeet eivät riitä.

On äärimmäisen kallis ratkaisu toteuttaa kelvoton sote-uudistus vain poliittisen riitelyn lopettamiseksi. Sehän on jo ajatuksena naurettava. Eiköhän pikemminkin puolueiden pitäisi luopua terveydenhuollon käyttämisestä puoluepoliittisten tavoitteidensa keppihevosena. Kun hallituksen esitys ei ratkaisisi ainuttakaan terveydenhuollon ongelmaa, maakunta-sote vain lisää vaikeuksia jatkossa.

Kaiken lisäksi terveydenhuoltouudistuksen toteuttamiseksi olisi ratkaisu, jossa kaikki asetetut tavoitteet ylitettäisiin eikä uudistus edes maksaisi mitään – päinvastoin, nykyiseen verrattuna joka vuosi saavutettaisiin täysin varmat miljardisäästöt. Kun hallituksen esitys ei puolestaan saavuttaisi ainuttakaan tavoitetta, on outoa, ettei Pelkistettyä sotea ole millään tavoin noteerattu.

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu