Sammio
Kirjaudu blogeihin

Tiedote

Parhaat Uuden Suomen blogit kerran viikossa – tilaa uutiskirje täältä!

 

Apteekkiuudistusta pitää tarkastella kokonaisuutena miljardisäästöjen ja turvallisuuden valossa

Keskustelu lääkejakelun tulevaisuudesta on rajoittunut lähinnä apteekkitoiminnan kilpailulle avaamiseen. Asian tärkeyden ja monien ulottuvuuksien vuoksi tämä on kuitenkin aivan liian marginaalinen näkökulma. Miljardiluokan säästöpotentiaali ja uudet mahdollisuudet edellyttäisivät kokonaisvaltaisempaa tarkastelua.  Jotta asia ei tuntuisi liian monimutkaiselta keskitymme tässä pääkohtiin, jotka ainakin on asiallisesti selvitettävä ennen apteekkiuudistuksen käsittelyä.

1. Reseptilääkkeiden hankinta valtion toimesta siten, että ne hankittaisiin suurina erinä, jotka hajautettaisiin välittömästi terveyskeskusten ja sairaaloiden varastoihin. Kallista päivittäisjakeluverkkoa ei enää tarvittaisi. Lääkkeiden hinta laskisi myös koska ketjussa ei olisi ainuttakaan turhaa välikättä tai varastoa.

2. Lääkevarastot voisivat toimia sekä jakelu- että varmuusvarastoina. Kun lääkkeet olisivat valmiiksi lähellä loppukäyttäjiä, toimituskatkokset jäisivät historiaan eikä edes sähköverkon pitkäaikainen lamautuminen kriisitilanteessa jakelua katkaisisi. 

3. Reseptilääkkeiden maksuttomuus poistaisi valtavan määrän laskutus-, korvaus- ja sääntelybyrokratiaa. Entistä alhaisemmat kustannukset katettaisiin sote-verolla, joka olisi automaattisesti sosiaalisesti oikeudenmukainen. Maksuttomuus tukisi taloudellisesti edullista varhaista hoitoon hakeutumista.

Yksinkertaisuudessaan edellä esitetyin periaattein toteutettu lääkkeiden jakelu olisi nykyiseen verrattuna joka suhteessa ylivertainen. Se myös poistaisi lääkehuollon keinotekoisen eriytymisen muusta terveydenhuollosta ja loisi näin parhaat edellytykset tulevaisuuden kehitykselle.

Tarkempia yksityiskohtia ks. Pelkistetty Sote

Kalevi Salonen, emer. prof.

Mika Seppälä, yleislääketieteen erikoislääkäri

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu

Kommentit (8)

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kommentoida.
  1. ahkalevisalonen
    Kalevi Salonen #3887046 Kirjoittaja

    On surullista, että poliittinen keskustelu ei ole vapaata vaan median ohjailemaa näennäisdemokratiaa. Apteekkiuudistus on yksi hyvä esimerkki. Kaikkea päätöksenteossa tarvittavaa aineistoa ei saada pöydälle sitten millään. Edes tarpeettomat vuotuiset miljardikulut eivät tule noteeratuiksi. Apteekkariliitto hallitsee kenttää. Tuskin jää epäselväksi, että apteekkareilla on riittävästi voitelurahaa läpi koko puoluekentän.

    Myöskään media ei toimi apteekkiuudistuksen suhteen puolueettomana tiedon välittäjänä. Esimerkiksi Helsingin Sanomat on sensuroinut monia täysin asiallisia kommentteja, jotka ovat tukeneet nykyisestä apteekkilaitoksesta luopumista. HS on myös julkaissut useita faktoiltaan hyvinkin keveitä tai kyseenalaisia apteekkialan ihmisten mielipidekirjoituksia, mutta tässä blogissa esitettyjä ihan maalaisjärjelläkin selkeitä ja taloudellisesti valtavan tärkeitä asioita esille tuovia kirjoituksia ei ole hyväksytty. HS siis ajaa etu-/sidosryhmiensä tavoitteita eikä apteekkiuudistus ole suinkaan ainoa esimerkki.

    Kun media on valtaa pitävien hallinnassa asetelmaa on vaikea murtaa. Tilanteessa on yllättävän paljon samoja piirteitä kuin Venäjällä tai aikanaan Saksassa tapahtuneessa kansalaisten manipuloinnissa. Taitavalla ja kattavalla manipuloinnilla kansalaiset saadaan olemaan tosiasioista piittaamatta mitä mieltä tahansa. Mikä pahinta, yksinkertaisesti vain asioiden pimentäminen tehoaa hyvin.

    Ilmoita asiaton viesti

    • ristosandstedt
      Risto Sandstedt #3887086
      Vastaus kommenttiin: #3887046

      Voiteluun on aina käytetty parasta ainetta ja tullaan käyttämäänkin, eli kellä on markkinat, yrittää pitää sitkeästi niistä kiinni on lähellä luonnonlakeja, ei sen kummempaa, tsemppiä muutokseen 🥳

      Ilmoita asiaton viesti

    • heikki känsälä
      Vastaus kommenttiin: #3887046

      Itse olen ollut kriittinen sen suhteen,että reseptilääkkeitä jaettaisiin Prismoissa.
      Kaikkihan me ymmärrämme sen,että myös siellä vaaditaan ammattitaitoista henkilökuntaa.
      Haluaisitko kertoa myös noista mainitsemistasi tarpeettomista vuosittaisista miljardikuluista oman näkökulmasi? Summa tuntuu kohtuuttoman suurelta.

      Ilmoita asiaton viesti

      • ahkalevisalonen
        Kalevi Salonen #3887625 Kirjoittaja
        Vastaus kommenttiin: #3887313

        Laskutus on todella kallista eikä sillä ole mitään positiivisia terveysvaikutuksia – päinvastoin. Miljardiluokka on tosiaan kohtuuton, joten se täytyy nostaa pöydälle. Se koostuu kaiken kattavasta laskutuksesta ja siihen kytkeytyvästä byrokratiasta. Terveydenhuoltopalveluissa (apteekit mukaan lukien) on karkeasti 50 miljoonaa laskutettavaa käyntiä vuodessa ja jo yksistään perintään menee noin 500000. Kun tapahtumat käsitellään yksi kerrallaan ei halvalla päästä. Puhumattakaan, että kaikki korvauskäsittelyt ovat vielä työläämpiä. Kaiken lisäksi laskutuksen- ja korvausten tietojärjestelmien ylläpito syö koko ajan rahaa. Enemmän yksityiskohtia löytyy sivulta https://sites.google.com/view/pelkistetty-sote/etusivu.

        Ilmoita asiaton viesti

  2. pekkaroponen1
    Pekka Roponen #3887286

    Siis terveyskeskuksiin ja sairaaloihin perustetaan uusi apteekkilaitos, jonkinlainen valtion apteekki. Niihin pitää hankkia farmaseutit, proviisorit ja lääkerobotit. Mistähän rahat siihen otetaan, jos vielä lääkkeiden pitää olla ilmaisia? Pienbritanniassa perusterveydenhuollossa lääkkeet ovat ilmaisia, mikä on johtanut mm. siihen, että yleislääkärit eivät saa määrätä kalliita uusia psyykenlääkkeitä ollenkaan, joten potilaat eivät niitä saa – psykiatrin vastaanotolle on hyvin hankala päästä.
    Miksi pitää luoda uusi apteekkijärjestelmä vanhan rinnalle?

    Ilmoita asiaton viesti

    • ahkalevisalonen
      Kalevi Salonen #3887634 Kirjoittaja
      Vastaus kommenttiin: #3887286

      Lääkkeiden ollessa maksuttomia koko ajattelutapa pitäisi muuttaa. Lääkehuolto ei olisi enää kauppaa vaan pelkästään terveydenhuollon osa. Totta kai ehdottamani uudistus vaatisi alkuinvestointinsa, mutta sen jälkeen oltaisiin kaikessa vahvasti plussalla.

      Kukaan ei tunnu myöskään arvostavan täydellisintä mahdollista turvallisuutta, vaikka siinä voi lähes koska tahansa tulla henkikultaa uhkaava tilanne. Vaikka esimerkiksi globaalin kriisin aiheuttavan aurinkomyrskyn tai tulivuorenpurkauksen todennäköisyys on luokkaa kerran sadassa vuodessa, se koskisi valtavia ihmismassoja.

      Ilmoita asiaton viesti

  3. heikki känsälä

    Ennen vaaleja Sari Sarkomaa oli suuntaamassa lääkejakelua Prismoihin.
    Onko siinä kokoomukselle mitään ongelmaa kun kohteet vaihtuu kuukausittain?

    Ilmoita asiaton viesti

    • ahkalevisalonen
      Kalevi Salonen #3887639 Kirjoittaja
      Vastaus kommenttiin: #3887389

      Näkisin, ettei reseptilääkkeitä missään tapauksessa myytäisi Prismoissa. Sen sijaan niissä voisi kenties sijaita terveydenhuollon jakelupisteitä postin lokeroiden tapaan. Joka tapauksessa jakelupisteiden määrän pitäisi nykyisestä lisääntyä.

      Ilmoita asiaton viesti