Elinkeinoelämän järjestöt esittävät viisi ratkaisua soteen

Elinkeinoelämän järjestöt esittävät viisi ratkaisua, joilla sosiaali- ja terveyspalvelujen saatavuutta parannetaan ja kustannusten kasvua saadaan hillittyä.

On positiivista, jos ratkaisuehdotuksia alkaa putkahdella ja voidaan pikkuhiljaa päästä arvioimaan eri vaihtoehtoja. Toisin sanoen nyt päästäisiin siihen mikä jo hallituksen olisi ennen sote-ratkaisuaan pitänyt tehdä. Harmillista, että tällainen takapuoli edellä puuhun meno haittaa ratkaisevasti lopullisten ratkaisujen tekemistä.

Koska ehdottamani Pelkistetty Sote on ainoa tähän mennessä esitetty kokonaisvaltainen sote-ratkaisu, vertaan sitä elinkeinoelämän järjestöjen nyt esittämiin ehdotuksiin.

 

  1. Velvoitetaan hyvinvointialueet tuotteistamaan palvelunsa

Pelkistetyssä Sotessa julkiset terveyspalvelut olisi tuotteistettu, ja yksityisen puolen palvelujen korvattavuudet määrittyisivät niiden mukaan.

  1. Parannetaan julkisrahoitteisten palveluiden saatavuutta

Järjestöjen ehdotus jonojen purkamisesta mm. hoitotakuuaikojen ja sanktioiden kiristämisellä on silkkaa utopiaa. Pelkistetyn Soten täydellinen valinnanvapaus ja maksuttomuus avaisivat terveyspalvelut kaikille kansalaisille.

  1. Parannetaan hoitoon pääsyä Kela-korvausten tasoa korottamalla

Pelkistetyssä Sotessa kansalainen saisi yksityisen palvelun hinnasta suorakorvauksen julkisen puolen omakustannushinnan mukaan. Maksuttomuus on ainoa keino, jolla voidaan tuottaa kaikille kansalaisille tasavertainen terveydenhoito.

  1. Helpotetaan työvoimapulaa ja ulkomaisen työvoiman hyödyntämistä

Pelkistetyssä Sotessa työvoimapula ratkeaa tehostuvan toiminnan, ennalta ehkäisyn ja varhaisemman ongelmiin puuttumisen kautta. Ulkomaista työvoimaa tulisi viimeiseen saakka välttää. On merkillistä, jos terveydenhuollossa hyväksytään kielitaidosta johtuvat vakavat ja pahimmillaan jopa henkeä uhkaavat ongelmat, vaikka kaikessa muussa pieniäkään riskejä ei hyväksytä.

  1. Panostetaan terveyden edistämiseen ja ennalta ehkäisemiseen

Tässä Pelkistetyn Soten tavoitteet ovat samat.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu