Farmasia-lehti: Apteekkiuudistus kaipaa malttia

Farmaseutteja ja proviisoreita edustavan farmasialiiton maltin peräänkuulutus tarkoittaa selkosuomeksi, ettei uudistuksessa pitäisi edetä hiljattain tehdyn apteekkiselvityksen mukaan.

 

Tavallaan farmasialiitto on maltin suhteen oikeassa, sillä STM:n selvityksen näkökulma on aivan liian kapea. Siinä ei oteta huomioon kokonaistaloudellisuutta ja toimitusvarmuuden suhteen on jääty nappikauppaan, kun vakavien kriisitilanteiden mahdollisuus on kokonaan unohdettu. Farmasialiitto ajaa ennen muuta apteekkarien etuja. Kansantaloudella, sujuvuudella tai pitkän tähtäimen turvallisuudella ei ole siinä mitään tekemistä.

 

Uudistuksen suhteen avainasemassa ovat puolueiden epämääräiset sidonnaisuudet, jotka ilmenevät esimerkiksi keskustapuolueen ohjelmasta. Jotain vastikkeellisuutta täytyy olla, jos ohjelmassa jo ennakkoon todetaan, ettei apteekkijärjestelmään kajota.

 

Sidonnaisuudet voidaan murtaa vain tiedon avulla. Eli lääkejakelun eri osatekijät pitää arvioida nykyjärjestelmästä riippumattomasti. Toisin sanoen eri vaihtoehtojen hyvät ja huonot puolet sekä kustannukset tulee saattaa avoimesti nähtäviksi. Näin poliitikkojen on mahdotonta tukea sidosryhmiään kovin näkyvästi.

 

Vain vertailujen avulla on mahdollista tehdä objektiivisia päätöksiä. Avain on siis siinä, että apteekkareille epämieluisten tosiasioiden pimittämisen on loputtava ja lääkejakeluketjun kokonaisuus on otettava suurennuslasin alle. Vasta silloin päästään  farmasialehden korostamaan rationaaliseen tarkasteluun.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu