Harakka on aivan ulapalla työvoimapulan hoitamisen kanssa

On naiivia kuvitella, että työvoimapula voidaan hoitaa vaihtamalla kotimainen työvoima ulkomaiseen.

1. Pulan perimmäisin syy on koulutuksessa. Kun siitä ei ole huolehdittu, ollaan päädytty nykytilaan, jossa etsitään hätäratkaisuja pitkäjänteisen ratkaisun sijaan. Katselin aamulla Harakan puheita TV:ssä ja ne olivat suorastaan järkyttäviä. Hän muun muassa ehdotti, että Suomen tulisi ottaa koppia ulkomaisista opiskelijoista työvoimapulan helpottamiseksi. Siis suomalaiset opiskelijatkin pitäisi korvata ulkomaisilla! Millainen rooli meille suomalaisille jäisi tulevaisuuden Suomessa – elämäänkö työttömyys- ja sosiaaliturva-avustuksilla, jotka maahanmuuttajat kustantaisivat? Ajatus on täysin absurdi.
2. Tulonsiirrot ovat johtaneet siihen, että suomalaiset eivät ota enää vastaan kaikenlaisia töitä. Ja miksi ottaisivat, jos saman elintason saavuttaa tekemättä yhtään mitään.
4. Palkkataso on joillain aloilla noussut liian korkeaksi, mutta kansantaloudelliselta kannalta ongelman korjaaminen halpatyövoimalla vain pahentaa tilannetta.
3. Toisaalta joillain aloilla liian korkea palkkataso on johtanut työpanoksen supistumiseen. Kaikki eivät halua tehdä kokopäivätyötä, koska se ei enää oikeasti paranna elintasoa. Tästä kenties konkreettisin esimerkki on lääkärit, joita on tarpeeksi, mutta heidän työpanoksensa ei ole riittävä.
5. Ulkomaisen työvoiman haalimisessa puhutaan usein huippuosaajista. On kuitenkin äärimmäisen epätodennäköistä, että juuri Suomella olisi laajassa mitassa vetovoimatekijöitä, joilla sellaisia maahan saataisiin – puhumattakaan siitä, että he tulisivat tänne maksamaan suomalaisten elämistä.

Päähänpinttymä ulkomaalaisten haalimisesta Suomeen työvoimapulan ja syntyvyysvajeen korjaamiseksi on järjettömän lyhytnäköistä. Sen avulla voidaan saada etua joillekin yrityksille mutta ei kansantaloudelle. Työvoimapula pitää hoitaa Suomen sisäisten ratkaisujen kautta. Koulutusjärjestelmän remontti on niistä kiireellisin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu