Hesarin rooli ulkomaalaisten haalimisessa on kyseenalainen

Helsingin Sanomat on jo pitkään profiloitunut ulkomaisen työvoiman Suomeen tuomisen propagoijana. Tänään HS julkaisi näyttävän kirjoituksen (https://dynamic.hs.fi/a/2019/laakariopiskelijat/?_ga=2.232600735.1216096834.1569688541-1792248771.1569688541), jonka tarkoituksena oli ilmeisesti vahvistaa käsitystä, että ulkomaalaisia kannattaa Suomeen haalia. Kirjoituksen alaotsikossa todettiin, että ”maahanmuuttaja­taustaisia on pääkaupunki­seudun korkea­kouluissa tuhansia enemmän kuin vuosikymmen sitten, mutta he ovat yhä aliedustettuina”. Minulle tuo viimeinen lause oli suorastaan vihastuttava. Miten niin aliedustettuina? Pitäisikö Suomen opiskelijat kenties valita samassa suhteessa kuin eri maissa on asukkaita?

Totean mahdollisimman jyrkästi, että Suomen korkeakoulut on tarkoitettu suomalaisten sivistämiseen. Jos suosimme ulkomaalaisia opiskelijoita, se tarkoittaa, että he korvaavat suomalaisia. Me jopa maksamme siitä ja paljon. Jos maamme korkeakouluopiskelijoiden kansainvälistymistä sanotaan rikkaudeksi, niin silloin suomalaiset todellakin ovat niin tyhmiä, että on tarpeenkin korvata heidät ulkomaalaisilla.

Näen HS:n kannan taustalla samanlaisen naiivin ajattelun kuin aikoinaan Kiinan kanssa. Sanottiin, että vain rutiinityöt menevät Kiinaan, mutta suunnittelu ja korkeampaa koulutustasoa vaativat tehtävät pysyvät Suomessa. Kuinkas sitten kävikään? Nyt jo monissa tapauksissa tiedollinen ja teollinen johtoasema onkin jo Kiinassa ja esimerkiksi Eurooppa alkaa olla todellisessa hädässä. Siis tarvitaanko tähän päälle vielä se, että kiinalaiset tai muut ulkomaalaiset tulevat tänne ja valtaavat korkeimmin palkatut työt. Halpatyövoiman tuottaminen voikin ajan myötä kääntyä päälaelleen ja syntyy kysymys: mikä rooli on silloin varattu suomalaisille?

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu