Kommentti Uutissuomalaisen kirjoitukseen: Sote-uudistus uhkaa lisätä terveyseroja

Tänään Uutissuomalaisen debatissa oli kirjoitus ”Professori Lasse Lehtonen varoittaa: Sote-uudistus uhkaa lisätä terveyseroja – Terveydenhuollon rahoitusta on Suomessa leikattu ja vastaava summa annettu vuokratukena asuntosijoittajille”. Kun kommenttini siihen poistettiin nopeasti, turvaudun Puheenvuoron sananvapauteen.

____

Sosiaali- ja terveydenhuollon ongelmien syy on rahoituksessa, mutta sote-uudistuksen ongelmien syy on poliittisten tavoitteiden ajamisessa terveydenhuollon kustannuksella. Kaikki on uhrattu politiikan alttarille jopa niin, ettei hinnalla ei ole mitään väliä. Silti hallitus kehtaa hurskaasti julistaa toivovansa, että kustannukset saadaan hallintaan. Kuitenkaan hallituksen ehdotuksen mahdollisesti toteutuessa yhtäkään asetetuista tavoitteista ei saavuteta ja maakunnat lisäisivät kustannuksia edelleen.

Hallituksen soten ainoa lähes yksiselitteisesti hyvä piirre on valtion rahoitus, mutta sekin olisi myöhemmin romuttumassa maakuntaveroksi. Näin ollen vastassa olisi julkisen terveydenhuollon väistämätön kurjistuminen, joka tosiaan johtaisi entistä kalliimpaan vakuutusten ja yksityisen terveydenhuollon käyttöön. Pitäisi ymmärtää, että valtio kykenisi antamaan ”terveysvakuutuksen” julkisen terveydenhuollon kautta kaikkein edullisimmin. Sillä ei ole merkitystä, että valtion menot kasvaisivat, koska kansalaisille ne muodostuisivat aiempaa pienemmiksi.

Valtion rahoitusta ei tule toteuttaa kaavamaisen byrokraattisesti vaan tarveperusteisesti. Silloin pääkaupunkiseudun ei tarvitsisi valittaa ja muuallakin saataisiin tasavertaiset palvelut. Kun sanotaan, ettei siihen ole varaa, on kysymys arvostuksesta ja valinnoista. Lisäksi pitää huomata, että terveydenhuollossa on valtava säästöpotentiaali, joista poliittisista syistä ei ole haluttu kuullakaan. Olen kuvannut siihen tarvittavat keinot Pelkistetty sote -ehdotuksessa, josta tässä vain ydinkohdat.

Valtion rahoittamaa terveydenhuoltoa johtaisi Terveyshallitus sairaanhoitopiirien avulla. Näin voitaisiin hyödyntää kaikki valtakunnalliset mittakaava- ja synergiaedut ilman poliittista painolastia ja alueellinen terveydenhuolto olisi yhden toimijan hoitama. Maksuttomuudella ja jokahetkisellä valinnanvapaudella jonot poistettaisiin ja hoitoon pääsisi myöhemmin lähes heti. Myös lääkkeet olisivat maksuttomia ja niiden jakeluketju oikaistaisiin suorajakeluksi terveyskeskuksista ja sairaaloista, joiden lääkevarastot toimisivat myös varmuusvarastoina antaen jopa vuositason toimitusvarmuuden missä tahansa kriisitilanteessa. Rahoitus-, laskutus-, korvaus- ja sääntelybyrokratioiden poistuminen pienentäisi vuotuisia kustannuksia noin miljardilla eurolla ja lääkejakelun oikaisu vielä toisen mokoman lisää. Epäilemättä tavoitettavissa olisi maailman turvallisin, kustannustehokkain ja tulevaisuuden haasteisiin parhaiten sopeutuva terveydenhuoltojärjestelmä.

____

Jotain sopimatonta siis oli ajatuksissa, joilla saataisiin aikaan maailman kustannustehokkain ja kriisinkestävin  terveydenhuolto. Rahasta on porua, mutta selkeitä ratkaisuja yritetään piilotella. Kukaan ei kuitenkaan ole kyennyt esittämään asiallista kritiikkiä.

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu