Kyllin hyvä sote!!

Suomen Kuvalehti kiirehti ottamaan kantaa hallituksen maakuntauudistuksen puolesta. Kirjoituksessa todetaan, ettei uudistus ei ole välttämättä täydellinen, mutta tarve sille on ilmeinen. Tämä on käsittämätön kehäpäätelmä, jota hallitus on koko ajan viljellyt. On epä-älyllistä ajatella, että uudistuksen tarve itsessään perustelisi juuri esitetyn kaltaisen uudistuksen.

Tietenkin on tarve luoda rahoitusjärjestelmä, jolla kuntien sote-kustannukset saadaan tasoitettua, mutta siihen ei tarvittaisi maakuntia. Paljon parempia ratkaisuja löytyisi, jos ei oltaisi täysin laput silmillä. Lakiesityksen perusteluissa on kuitenkin sivuutettu lainvalmistelun prosessiohjeissa edellytetty vertailu muihin vaihtoehtoihin eikä edes taloudellisia laskelmia ole esitetty. Siis hallituksen esitys lepää olennaisesti tyhjien mielikuvien päällä.

Maakuntaverotus toisi lisää byrokratiaa eivätkä maakunnat olisi kuin puolittainen ratkaisu alueiden välisiin eroihin taloudellisessa kestävyydessä. Maakuntia ei tarvittaisi lainkaan. Esimerkiksi väestöltään paljon suuremmassa Englannissa pärjätään yhdellä hallintoalueella. Suomessakin olisi Terveyshallitukselle valmiit työrukkaset, sairaanhoitopiirit, jotka vain laajentaisivat toiminta-alansa koko terveydenhuoltoon. Näin byrokratian osuus toiminnasta saataisiin samalla minimoitua.

Kirjoituksen lopussa todetaan, että ”uudistus kannattaa nyt tehdä, jotta pääsemme itse asiaan, eli palveluiden kehittämiseen”. Siis asiallisesti ottaen todetaan, ettei maakunta-sote  toteuttaisi terveydenhuollolle asetetuista tavoitteista oikeastaan vielä yhtään mitään! Mitä olikaan tarkoitus tehdä? Siis hallituksen esittämä sote-ratkaisu on kelvoton.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu