Sote-rakenteet on uudistettu, nyt on sisältöjen ja lainsäädännön vuoro – STM:ltä tyhjänpäiväinen tiedote

Sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteessa 8.3.2024 kerrotaan, että jatkona sote-rakenteiden uudistukselle vuosina 2023-2027 uudistetaan sote-palvelujen sisällöt  ja lainsäädäntö.

 

Mittava poliittinen hallinto on kyllä pystytetty, mutta siinä on niin pahoja heikkouksia, että sen pohjalta ei sote-uudistuksen tavoitteita tulla koskaan saavuttamaan. Jo lähtökohtaisesti se lisäsi kustannuksia miljarditasolla. Lisäksi valtakunnallista tehtävää ei voida hoitaa onnistuneesti  poliittisilla kiistelyillä ja kompromisseilla. Tarvitaan asiantuntemusta, ote valtakunnalliseen kokonaisuuteen ja määrätietoista toimintaa. Poliitikoilta ei sellaisia ominaisuuksia löydy. Hyvinvointialueratkaisu on täysi susi.

 

Ministeriö sanoo tukeutuvansa “riittävään” tietopohjaan perustuviin lakeihin ja säädöksiin, joilla “varmistetaan” hyvinvointialueiden onnistuminen tehtävässään. Aikaisempien sote-valmistelujen perusteella vakuuttelut eivät tunnu mitenkään uskottavilta. Mitä luultavimmin sama toivotaan-toivotaan-linja kuin sote-uudistuksesta päätettäessä vain jatkuu. Eli jääkö taas jäljelle muuta kuin, että virheet voidaan korjata – jos voidaan?

 

Ministeriön kaavaileman “selkeän” palvelujärjestelmän pitäisi “taata” tarkoituksenmukaisen hoidon ja palvelujen saatavuuden. Vaikuttavan hoidon linjaukset olisivat ilmeisesti keskeisessä roolissa, mutta aika lailla epäselväksi jää millainen tämä viisastenkivi olisi.

 

Hyvinvointialueiden ohjausjärjestelmää ollaan uudistamassa. Kuitenkin ohjauksesta vastaisivat edelleenkin valtiovarainministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö sekä sisäministeriö. Poliitikot tuntien asetelma ei ole lupaava. Ylivoimaisesti parempi ratkaisu olisi perustaa puhtaasti asiantuntijavetoinen Terveyshallitus, joka johtaisi maan terveydenhuoltoa annetun budjetin puitteissa ilman raskassoutuisia ja poliittisesti johdettuja hyvinvointialueita.

 

Alan henkilöstöpulaa sanotaan ratkottavan ripeästi, mutta esitetyt toimenpiteet ovat aivan liian yleisluontoisia ja ympäripyöreitä ollakseen jälleen muuta kuin pelkkiä toiveita.

 

Kaiken kaikkiaan jää epäselväksi miksi moinen tiedote oli tarpeen julkistaa. Ainakaan minä en saanut siitä pienintäkään toivonkipinää, että sote-kaaos voitaisiin saada hallintaan.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu