Sote-uudistus on riittävän hyvä – Näin kehtaa sanoa valtakunnan päälehti

Valtakunnan päälehden pääkirjoitus 16.6. painottaa, että hallituksen esitys on riittävän hyvä, mutta mikä on riittävän hyvä? Tarkoittaako se vain, että hallituksen malli on parempi kuin Sipilän malli. Toisin sanoen, että toiseksi huonoin malli on riittävä? Mikähän mahtaa olla Helsingin Sanomien motiivi yrittää vaikuttaa hallituksen sote-uudistuksen läpi menoon? Lehden linja on ollut sama jo aikaisemminkin. Lehti on esimerkiksi johdonmukaisesti kieltäytynyt päästämästä esille Pelkistetyn Soten linjauksia, vaikka ne oat hallituksen esitykseen nähden täysin ylivertaisia ja toteuttaisivat kaikki uudistukselle asetetut tavoitteet

Taitaa olla Suomessa ensimmäinen kerta, kun ollaan säätämässä näin valtavaa täysin kelvotonta lakipakettia. Tässä perusteluja:
1. Se ei toteuttaisi ainuttakaan terveydenhuoltouudistukselle asetettua tavoitetta
2. Se ei edes ole sote- vaan hallintouudistus
3. Jonot eivät poistuisi
4. Kustannukset ovat ainakin 15miljardia korkeammat kuin yksinkertaisimmassa mallissa – Pelkistetyssä Sotessa
5. Siihen sisältyy terveydenhuollon kurjistusautomaatti; maakuntahallinto lisää kustannuksia, mikä on pois terveydenhuollosta ja kustannusten tulevista nousuista valtio rahoittaa vain 80%
6. Sen keskittämislinjaus menee tekniikan ja lääketieteen kehityksen suhteen vastavirtaan
7. Se ei sisällä linjauksia ennakoivan terveydenhoidon toteuttamiseksi
8. Se on muutenkin suunniteltu vain tämän hetken tilanteeseen; tulevaisuuspotentiaali puuttuu kokonaan
9. Tietoteknisten sovellusten kehittämiselle soveliaimman ympäristön luomisesta ei ole hajuakaan
10. Oikeasti tasa-arvoinen terveydenhoito ei toteudu; se toteutuisi vain Pelkistetyn Soten maksuttomalla hoidolla
11. Terveydenhuoltojärjestelmän ekosysteemiluonnetta ei ole ymmärretty; se on niin sanottu pirullinen ongelma, jota hallituksen sote todennäköisesti vain pahentaa.
12. Politiikan roolin kasvattaminen terveydenhuollossa lisää tehottomuutta; tämä on jo uudistuksen etenemisessä todistettu
13. Lakiesityksen läpiviennissä ei ole noudatettu demokraattisia käytäntöjä, sillä lainvalmistelun ohjeistuksen mukaiset vertailut muihin ratkaisumalleihin on jätetty tekemättä; toisin sanoen eduskunnalta ja kansalaisilta on pimitetty ratkaisevan olennaista tietoa. Missä ovat laillisuuden rajat?

Pidän selvänä, että hallitus on väistänyt lainvalmistelun prosessioppaan (finlex.fi) edellyttämät vertailut, koska silloin faktat olisivat tulleet esille eikä olisi voitu enää pelata vain mielikuvien ja toiveiden sekamelskalla. Todennäköisesti mikä tahansa tähän mennessä esitetty vaihtoehto, joka olisi toteuttanut yhdenkään uudistuksen tavoitteista, olisi päihittänyt hallituksen esityksen mennen tullen. Nyt runnotaan läpi esitystä, joka ei toteuta niistä yhtäkään ja maksaa maltaita.

Sillä rahalla, mitä Sipilän ja Marinin hallitukset ovat syytäneet puoluepoliittiseen sote-uudistuksen nimellä kulkevaan hallintouudistukseen, terveydenhuollon jonot olisi jo aikapäiviä sitten purettu. On suorastaan hirveää, että aikana, jolloin valtio velkaantuu vauhdilla, rahaa poltetaan uudistukseen, joka lisää kustannuksia, kun olisi vaihtoehtoja, jotka niitä vähentäisivät. Esimerkiksi Pelkistetty Sote  säästäisi 10 vuodessa hallituksen malliin verrattuna 100% varmuudella vähintään 15 miljardia euroa.

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu