Keskustelukulttuuri on koventunut – kiusaamiseen on puututtava

Aamulehden uutispäällikkö Tatu Airo kirjoitti hyvän kolumnin (AL 3.2) kuntavaaleista. Kuntavaalien lähestyessä voi huomata keskustelukulttuurin kiristyneen niin somessa kuin valtuustotyöskentelyssä. Etäkokoukset Selma- ja Teamssovellusten kautta ovat sujuneet hyvin. Tampereen kaupunginvaltuutetut ovat pääsääntöisesti tunnollisia, aktiivisia ja puheliaita. Teamsin joskus liian runsas chat- keskustelu valtuuston kokouksen aikana ei ole aina minun mielestäni optimaalista. Viime vuoden puolella sanoin haastatteluissa, että Tampereen valtuuston kokouksissa ei ole Oulun valtuuston kaltaisia ylilyöntejä tapahtunut. Valitettavasti keskustelukulttuuri on nyt myös meilläkin koventunut, erityisesti somessa. Tampereen kuntalaisten asioita voimme edistää tehokkaasti vain yhdessä; kaikki puolueet yhteistyössä, ilman vastakkainasettelua, syyttelyä, arvostelua tai suoranaista asioiden vääristelyä. Kun keskustelu kovenee, siitä on enää lyhyt matka kiusaamiseen. Elämää on vaalien jälkeenkin ja yhteistyötä pitää pystyä tekemään vaalituloksen ratkettua.

Kiusaaminen on vakava ilmiö, josta ei haluta tai pystytä aina puhumaan – tai siihen tehokkaasti puuttumaan. Kiusaamista ilmenee kaikkialla, työpaikoilla, kouluissa, somessa ja päättäjien keskuudessa. Olen päättäjänä puuttunut eri tavoin ja keinoin erityisesti koulukiusaamiseen. Koulukiusaaminen voi pahimmillaan johtaa jopa vakavaan fyysiseen pahoinpitelyyn, jos tilanteisiin ei puututa tiukasti. Koko Suomea järkytti syksyllä 2020 Vantaan Kytöpuiston koululla tapahtunut kuudesluokkalaisen pojan raaka pahoinpitely. Keinoja koulukiusaamisen ehkäisyyn on monia, jos ne vain otetaan käyttöön: Koulurauha-asiamies, kiusaamisen vastaiset toimenpideohjelmat, kiusaamisvilkku ja turva-alue koulun pihalle. Kouluja ja henkilökuntaa tulee tukea kiusaamisen vastaisessa työssä. Ei tule myöskään sallia, että uhri vaihtaa koulua eikä kiusaaja(t). Yhteistyötä valtion, 3.sektorin ja muiden kuntien kanssa tulee tehdä. esim. Raahen kaupunginvaltuusto on lähettänyt haasteen muille valtuustoille kitkeä koulukiusaaminen, myös Tampereen valtuustolle. Ei tule unohtaa myöskään Lasten Parlamenttia ja Nuorisovaltuustoa. Tampereen kaupungissa ja kouluissa tulee olla ehdoton nollatoleranssi kiusaamiseen.

 

Aila Dündar-Järvinen

Kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja (sd)

Tampere

 

(Julkaistu Aamulehdessä 12.2.2021)

+2
aila
Sosialidemokraatit Tampere
Ehdolla kuntavaaleissa

Esittely / Aila Dündar-Järvinen
Olen Tampereen kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja (SDP). Olen neljän pojan äiti, syntynyt ja asunut koko ikäni Tampereella. Olen herastuomari ja minulla on sote-alan tutkinto. Toimin tällä hetkellä yrittäjänä. Asun Tampereen Linnainmaalla. Keväällä 2019 sain kunnian siirtyä kaupunginhallituksen varsinaisen jäsenen tehtävästä Tampereen kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtajaksi (puhe- ja läsnäolo-oikeus kaupunginhallituksen kokouksissa). Olen erittäin sitoutunut valtuustotyöskentelyyn. En ole ollut koko valtuustourani aikana kertaakaan pois valtuuston kokouksista. Teen myös aktiivisesti valtuustoaloitteita ja -kyselyjä. Olen SDPn puoluevaltuuston jäsen sekä koko Pirkanmaan SDPn puoluevaltuustoryhmän puheenjohtaja. Minulla on onni olla erilaisissa luottamustehtävissä, joihin voit tutustua kotisivuillani.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu