Aluevaalit lähestyvät – taas äänestetään!

Kävin lauantaina 6.11. Vantaan Myyrmäen Marrasmarkkinoilla keräämässä ihmisiltä torilla ajatuksia siitä, mitä he ajattelevat näistä uusista aluevaaleista.
Kovin paljon mielipiteitä näistä tulevista aluevaaleista ihmisillä ei ollut. Monien mielestä kyseessä on taas uuden hallintotason rakentaminen entisten lisäksi. Hallintohimmeli tässä olisi tulossa.

Kysymyksiä tuli kuitenkin siitä, miten Vantaa ja Kerava on voitu laittaa yhteen ja muodostaa tämä hyvinvointialue. Kartalta katsottuna Keravan kaupunki muodostaa paremminkin Tuusulan kanssa yhtenäisen maa-alueen.

Toki, Itä-Vantaalta päin katsottuna Vantaalla ja Keravalla on vahva yhteys – junarata. Sekä se, että on olemassa omat toimivat energiayhtiöt. Kumpikin ainakin osittain kaupunkilaisten omistuksessa.

Tulevat hyvinvointialueet vaikuttavat kuitenkin jokaisen alueella asuvan ihmisen arkeen. Hyvinvointialueen tehtäväksi onkin asetettu ihmisten henkilökohtaisen elämän kannalta tärkein – terveys ja elämä.

Mielestäni tässä on tärkeintä siihen annettavien resurssien järkevä kohdistaminen. Resurssit voivat olla miten suuria tahansa, mutta jos ei niitä kohdenneta oikein silloin on vaara, että perustärkeät tehtävät jäävät hoitamatta.

Tähän asti terveydenhoidon resurssit Vantaalla eivät ole koskaan riittäneet asukkaiden kasvaviin terveyspalvelujen tarpeisiin. Kuntalaisen näkökulmasta tilanne on jatkuvasti pahentunut ja odotankin, että siihen tulisi muutos, mielellään parempaan.

Olen seurannut tilannetta Vantaalla lähes kolmekymmentä vuotta ja ollut myös ehdokkaana monissa vaaleissa. Kuntavaalien ehdokkaiden osalta usein korostuu erityisen suuri kaupungin työntekijöiden osuus. Yrittäjiä ja yksityispuolella työskenteleviä on ollut aika vähän mukana ehdokkaina.

Useammat äänestäjät pitävät hyvänä sitä, että vaaleissa on ehdokkaana kaupungin työntekijöitä jotka tuntevat paremmin sen toimialan jossa työskentelevät. Tottakai näin se on.

Silti, itse näen siinä monia ongelmia, erityisesti silloin kun pitää tehdä kipeitä päätöksiä. Kuten leikata itseltään tai omilta kollegoilta saavutettuja etuja. Nykyään on monia esteellisyyssääntöjä. Ne kuitenkin voidaan kiertää. Monet tietää, että taustavaikuttajan ääni saattaa olla usein vahvempi kuin asiasta päättävän ääni. Siinä on vaaransa, mikään ei muutu ja taloustilannetta ei silloin pystytä koskaan parantamaan.

Aluevaltuuston valitseminen kahden eri kaupungin ehdokkaista saattaa sekoittaa näissä kahdessa kaupungissa aiemmin vakiintuneita kuvioita.

Annetaan näille aluevaaleille tilaisuus. Käydään äänestämässä, kyseessä on nyt kuitenkin terveys ja turvallisuus.

Toivon, että tämän uuden hyvinvointialueen taloudella olisi kunnon pohja alla. Sekä myös sitä, että äänestäjät ovat tietoisia omista valinnoista.

Siihen tarvitaan hyvää historian tuntemusta sekä muistia aikaisempien äänestysvalintojen seurauksista.

 

 

 

0
Aive Pietilä
Vantaa

Työssäkäyvä pääkaupunkiseudulla asuva perheenäiti, lapset ovat kyllä aikuisia.
Yhteiskunnallinen keskustelu kiinnostaa ja haluankin mahdollisuuksien mukaan siihen osallistua.
Myös kansanterveys on sellainen tärkeä aihe, josta pitäisi julkisuudessa käydä enemmän keskustelua.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu