Eduskuntavaalit lähestyvät – taas äänestetään!

Eduskuntavaalit ovat tulossa. Eduskuntavaalien lähestyminen näkyykin jo kaduilla ja kauppakeskuksissa. Sekä kansanedustajat, että uudet ehdokkaat ovat jalkautuneet ja käymässä parhaillaan taistoa ihmisten sieluista ja mielestä.

Samalla mieleeni nousee kysymys, ketäköhän tällä kertaa äänestäisin. Tämä kysymys vaivaa varmaan useita muitakin. Näin voidaan yleisesti päättellä, kun ottaa huomioon ihmisten heikkoa äänestysaktiivisuutta viime vaalien aikana.

Tämän hallituksen aikana olen alkanut miettiä tätä äänestämisasiaa yhä enemmän. Päädyin tulokseen, että meistä useimmilla on jokin sokea piste äänestämisessä. Olisimmeko keskittyessämme omaan ainutlaatuiseen elämäntilanteeseen äänestäneet valtaan liikaa samoja, kaikille kivaa ja yleistä hyvää lupaavia ehdokkaita?

Ollaanko siitä syystä nyt tilanteessa, jossa hallitus on kyvytön ratkaisemaan lainsäädännöllä oikeita, ihmisten arjen ongelmia?

Nyt lainsäädäntöä näperrellään touhukkaasti marginaalien ehdoilla, trans- ym. lakien parissa, lähinnä ideologisista lähtökohdista, sulkemalla silmät ja korvat kansainvälisille vaikuttavuustutkimuksille sekä selvityksille. Se, mikä on tärkeää kansan syville riveille, ei oleoikeasti löytänyt kaikupohjaa hallituksessa.

Viimeisen puolen vuoden aikana hallitus on myös lähtenyt lahjomaan potentiaalisia äänestäjiä korottamalla erilaisia vastikkeettomia etuuksia, velkarahalla. Kiirettä pitää ja hallituksen hätä näkyy. Varsinkin sähkötuki on selvä ilmentymä siitä, mitkä ovat hallituksen prioriteetit. Kun koko kansa päätyy tukien varaan, on keskiluokka tuhottu. Yhteiskuntatieteitä lukeneet tietävät, että hyvinvoiva keskiluokka on demokratian ydin.

Luulin joskus, että kokoomus pitää huolta keskiluokasta. Tämä asian osalta sain ikimuistoisen vastauksen tutultani, sähköalan yrittäjältä. Hän sanoi, että kokoomus on keskittynyt lähinnä suurpääoman verottomiin siirtoihin. Olin kuvittellut kokoomuksen puolueena edistävän yhteiskunnalle lisäarvon tuottamista, tukemalla yrittäjyyttä.

Nykyinen hallitus on ottanut niin paljon velkaa, että seuraava hallitus on jo lähtöasetelmien osalta – selkä seinää vasten. Jokaiselle on selvä, että lisätuloja pitää löytää ja leikattavaa löytyy. Tätä yhtälöä on vaikeaa ratkaista, muuten kun antamalla tilaisuus sellaisille ehdokkaille, jotka osaavat ajatella taloutta ja työllisyyttä.

Tähän aiheeseen liittyen muistin yhden hiljattain kuulemani tiedonmuruisen.

Täällä Vantaalla on yhteensä 67 kaupunginvaltuutettua. Heistä ilmeisesti vain yhdellä valtuutetulla on sellaista liiketoimintaa, joka työllistää samalla muitakin ihmisiä kuin itse yrittäjän. Hän on Tuukka Saimen, joka sähkön hinnan hurjan nousun aikana on ottanut esille myös meille kaikille erittäin tärkeän asian. Sen, että on ihmisoikeusasia sähkön ja veden tuominen perustuslakiin ihmisille välttämättöminä hyödykkeinä. Tässä ehdotuksessa todella yhdistyy ihmisten todellisten tarpeiden ymmärtäminen ja ratkaisu niiden toteuttamiseen.

Perushyödykkeiden hinta vaikuttaa suoraan ihmisten toimeentuloon. Tukiriippuvuuden lisääminen yhteiskunnassa ei ole kestävää kehitystä. Siitä syystä toivoisin, että äänestäjät löytäisivät nyt sellaisia ehdokkaita, joilla on talousajattelua ja yhteiskunnallisesti kestäviä ratkaisuja valtiontalouden kuntoon saamiseksi.

 

Aive Pietilä
Vantaa

Työssäkäyvä pääkaupunkiseudulla asuva perheenäiti, lapset ovat kyllä aikuisia.
Yhteiskunnallinen keskustelu kiinnostaa ja haluankin mahdollisuuksien mukaan siihen osallistua.
Myös kansanterveys on sellainen tärkeä aihe, josta pitäisi julkisuudessa käydä enemmän keskustelua.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu