Jokaisen ikioma poliittinen koti  

Tämän löytäminen näyttää olevan yksi elämämme vaikeimmista asioista, ja joku on vieläkin koditon.

Julkista keskustelua aiheesta ei ole näkynyt paljonkaan, joten siitä syystä otin tämän aiheen nyt esille. Niinä hetkinä, jolloin tämä aihe on oikeasti ajankohtainen, tätä kodittomaksi jäänyttä uuden poliittisen kodin etsijää syytetään vähintään rintamakarkuruudesta. Ainakin asian käsittelyyn näyttää liittyvän suuria tunteita ja kovasti dramatiikkaa. Syytökset lentelevät puolin ja toisin, ja asianomainen joutuu usein suojautumaan, liittymällä nopeasti uuteen ryhmään, josta uskoo löytävän turvaa omille ajatuksillensa.

Nyt eduskuntavaalien alla näitä siirtymisiä kodista toiseen on tapahtunut useammat kerrat.

Kun elämän merkityksistä puhutaan, jokaiselle tuntuu olevan tärkeä oma koti, jossa on hyvää olla ja jossa viihtyy. Kuten yleensä, elämässä ainoastaan fyysinen tila ei tee meitä onnelliseksi, tarvitsemme myös paljon muuta.

Tarvitsemme tukea ajatuksillemme, samanhenkistä seuraa, reilua meininkiä ilman kyräilyä ja sellaisiakin asioita, joita ihan yksin ei kukaan voi millään saavuttaa. Tämä viimeksi mainittu liittyy yhteiskunnallisiin asioihin, josta on hyötyä monille, ellei jopa kaikille.

Meistä jokaisella on jonkinlainen käsitys yhteiskunnan hyvästä ja tavoittelemisen arvoisesta elämäntavasta. Harvoin muistamme, että tämä käsitys voi myös muokkautua elämän aikana. Nuoruuden innossa ja voimiemme huipulla voimme olla mielessämme kaikkivoipia lähes kaikessa. Myös erilaiset ideologiat kiehtovat mieliä ja sen antamat visiot paremmasta maailmasta tuntuvat aina toteuttamiskelpoisilta.

Kokemus ja ikä vievät usein kuitenkin parhaan terän ideologisista kannoista ja avaavat silmiä joidenkin ideologisten tavoitteiden saavuttamisen mahdottomuudesta.

Ymmärrys noudatettavan ideologian aiheuttaman vahingon suuruudesta kasvaa kokemusten kautta. Ihminen, joka haluaa pelastaa muita näiltä vahingoilta ei voi jatkaa sitä loputtomiin. Hän voi yrittää pelastaa muita ja itseään jonkin ajan, mutta se ei voi kestää loputtomiin.

Silloin viimeistään on järkevää vaihtaa poliittista kotia.

 

 

Aive Pietilä
Vantaa

Työssäkäyvä pääkaupunkiseudulla asuva perheenäiti, lapset ovat kyllä aikuisia.
Yhteiskunnallinen keskustelu kiinnostaa ja haluankin mahdollisuuksien mukaan siihen osallistua.
Myös kansanterveys on sellainen tärkeä aihe, josta pitäisi julkisuudessa käydä enemmän keskustelua.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu