Pääsiäistoive vuonna 2021

Koskaan aiemmin minulla ei ole ollut pääsiäistoivetta. Hyvä ruoka on ollut pääsiäisenä tärkeintä.

Tänä vuonna minulla on kuitenkin pääsiäistoive, ja se on suunnattu Suomen hallitukselle. Toivon kovasti, että hallitus muistaisi mihin tehtävään heitä on valittu ja laskeutuisi takaisin maan pinnalle. Se saisi tapahtua heti pääsiäisloman jälkeen. Keskeisenä tehtävänä on yhteiskunnan saaminen takaisin normaalisti toimivaksi vuoden kestäneen säätämisen ja poukkoilun jälkeen, joka väitettävästi on epidemian aiheuttama. Mielestäni se ei ole näin.

Näilläkin sivuilla useammat eri alojen asiantuntijat ovat tuoneet esille sen onnettoman tosiasian, että tilastot eivät tue hallituksen toteutettuja toimia ja rajoituksia. Myös THL on nostanut kovasti profiiliansa tämän epidemian jatkuvalla uutisoinnilla ja koronatapahtumien päivittäisellä tilastoinnilla.

Monet lääkärit ovat olleet sitä mieltä, että koronatoimet ovat olleet täysin ylimitoitettuja. Taannoin Suomen Kuvalehdessä HY:n epidemiologian emeritusprofessori Heikki Peltola kirjoiti, että koronavirus hallitsee elämäämme liikaa. Lisäksi, hän toi esille, että nämä tarttuvuus ja ilmaantuvuusluvut ovat näennäistietoa. Tilasto- ja taloustieteilijätkin ovat kirjoittaneet asiasta ja nämäkin ovat päätyneet samaan tulokseen.

Tässä vaiheessa otankin esille kielitieteilijän näkemykseni sosiolingvistiikan alalta. Koronavirus ei hallitsisi meidän elämäämme liikaa, jos sitä ei olisi käytetty poliittisesti, eli vallankäyttövälineenä. Tästä esimerkkinä ovat kaikki nämä rajoitukset, sulut ja vaalien siirtäminen.

Hallituksen toiminta kun on ollut tähän asti sellaista maan ulkopuolella leijailua, jopa niin, että ainoastaan kovempien kannattajien usko on enää jäänyt. Uskottavuus on kyllä mennyt aikoja sitten. Uskoa selviytymiseen kuitenkin tarvitaan ja samalla hallituksen toiminnan muuttumista kansan luottamuksen arvoiseksi.

Koska ihmisten pelko ja epäilys eivät jää ainoastaan ajatusten tasolle, ne usein konkretisoituvat arjessa. Selviytymiskurssi ei saa muuttua sodaksi koska silloin menetetään liian paljon sekä ihmishengissä että taloudessa. Kapinat ja mielenosoitukset enteilevät mielestäni aina jotain.

Ihmismielen osalta tämä asia on jo voinut muuttuakin sodaksi. Silloin kun mietitään kaikkien toimenpiteiden järkevyyttä yhteiskunnan tasolla, seurauksena voi olla joillekin ihmisille jatkuvaa pahoinvointia. Kognitiivinen dissonanssi pysyvänä olotilana vie ihmisiltä voimia ja toimintakykyä. Se aiheuttaa paljon mielenterveysongelmia. Kun käsitykset oikeasta ja väärästä eivät kohtaa todellisuuden kanssa silloin monilla ihmisillä mielen sisäinen säätely lakkaa toimimasta.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että silloin kun uutisissa välitetty tieto ei vasta omaa havaintoa, eli vaikkapa THL:n sivujen tilastot eivät tue hallituksen uusia poikkeustoimia, seuraukset ovat selvästi kovempia kuin se mitä katukuvassa nyt näkyy.

Komppaan tässä samalla aiheeseen hyvin sopivaa twiittiä:

https://twitter.com/SaneEpi/status/1374632854769000450

+2
Aive Pietilä
Vantaa

Työssäkäyvä pääkaupunkiseudulla asuva perheenäiti, lapset ovat kyllä aikuisia.
Yhteiskunnallinen keskustelu kiinnostaa ja haluankin mahdollisuuksien mukaan siihen osallistua.
Myös kansanterveys on sellainen tärkeä aihe, josta pitäisi julkisuudessa käydä enemmän keskustelua.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu