Poliittinen energia II
Jäin miettimään eilisen kirjoitukseni julkaisemisen jälkeen kaveriltani saatua palautetta.
Myönnän, kirjoitukseni oli aika lavea, eikä paneutunut tarkemmin mihinkään sellaiseen aiheeseen, johon juuri uuden hallituksen olisi syytä käyttää poliittista energiaa.
Joten jatkan tällä samalla aiheella, ja nostan esille tarkemmin näitä asioita yhteiskunnassa, johon pitää käyttää tätä poliittista energiaa. Tärkeimpänä perusteluna siihen on kansan tyytymättömyys erityisesti edelliseen hallitukseen ja sen jättämän taloudellisen tuhon jäljiltä.
Tilannetta voidaan korjata ja taloudellista tuhoa pienentää. Itse näen, että ihan ensimmäisenä pitää purkaa edellisen hallituksen tekemät haitalliset uudistukset. Ensimmäiseksi sote-hallintohimmeli.
Jo näinkin lyhyessä ajassa on nähty, että ei ole mitään järkeä luoda organisaatiota, joka lisää rahanmenoa sellaiseen toimintaan, josta ei saada mitään lisäarvoa yhteiskunnalle. Uuteen raskaaseen sote-hallintoon on jo upotettu tuhottomasti rahaa ilman, että yksikään toimialaan kuuluva palvelu olisi parantunut. Koko järjestelmä hyödyttää ainoastaan siihen poliittisesti valittuja johtajia. Oikeisiin palveluihin rahat eivät riitä ja ihmiset jäävät ilman palveluja ja hoitoa.
Tähän suosittelen Suomessa kokeiltavaksi Keski-Euroopassa yleistä perhelääkärijärjestelmää, jonka lisäksi olisi erillinen erikoissairaanhoito. Tiedän useita suomalaisia, jotka ovat siirtäneet kirjat Viroon ja kehuvat kuinka hyvin ovat päässeet hoitoon ja lääkärin vastaanotolle siellä. Suomessa pääkaupunginseudulla pääsee ajoissa hoitoon vain yksityisen lääkärinaseman yleislääkärille.
Tähän terveydenhoitojärjestelmän ongelmaan en itse näe muuta syytä kuin Suomen systeemin sisäisen korruption. Selkeästi juuri tämä estää täällä ottamasta käyttöön kevyempiä hallintotapoja ihmisille välttämättömien palveluiden järjestämisessä. Yhteisesti kerätyillä verorahoilla on tarkoitus järjestää palveluita eikä päätyä edellisen hallituksen luomaan hallintotohimmelin johtoportaan taskuihin.
En haluaisi käyttää sellaisia sanontoja kuten – poliittinen hillotolppa. Silti, juuri tämä sana pystyy parhaiten kuvaamaan näitä uuden soten jälkeen synnytettyjä poliittisia johtotehtäviä.
Hyvä ja aiheellinen kirjoitus.
Itselläni on joitakin sairauksia, jotka vaatisivat hoitavan lääkärin tapaamista ja yksityiskohtaisempaa hoitoa. Kasvotusten lääkärin kanssa on helpompi kertoa voinnistaan ja muutoksista. Ennalta arvaamaton puhelun Lääkäriltä hätkäyttää aluksi, eikä keskusteluun ole osannut varautua.
Nyt on lääkärin hoito siirtynyt puhelimen välityksellä suoritetuksi etähoidoksi, joka kulminoituu jäähyväissanoihin ”Kattellaan” soitan teille taas ensi vuonna kevät puolella”.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitoksia kommentista, myös itse pidän tärkeänä sitä, että lääkärin vastaanotolla pääsisi käymään paikan päällä ja ajan saisi helposti. Moni hyvä lääkäri osaa päätellä jo ulkonäön perusteella potilaan terveydentilan ja mahdollisia vaivoja. Puhelimessa vuorovaikutus on kuitenkin hieman puutteellinen ja silloin voivatkin tärkeät kysymykset unohtua helposti lyhyen puhelun aikana.
Ilmoita asiaton viesti
Olet oikeasa.
Ihmisten välille syntyy yhteys ja ymmärrys kun katse ja kehonkieli ovat mukana.
Itse ratkaisin pulmani käyttämällä hyväkseni Hyvinvointialue uudistuksen mukanaan tuomaan mahdollisuuteen: Voit itse valita vapaasti sen Keskussairaalan missä haluat saada hoitoa. Sairaalan vaihtoa ei tarvitse perustella. Sinun on vain pyydettävä muodollinen lähete omalta terveysasemaltasi, jossa riittää ilmoitus asiakkaan itse haluavan vaihtaa hoitopaikkaa.
Minä tein näin ja uusi hoitava Keskussairaala ilahtui ja halusi hoitaa minua paremmin kuin edeleltäjänsä. Eräänlainen näpäytys alueiden välillä.
Pienenä haittana tietysti on että matkat lääkärin hoitoon pitenivät. Minä matkustan ja käytän aikaa hieman enemmän mutta saan hyvää ja ammattitaitoista hoitoa nyt.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikkein tehokkain sote-menojen säästökeino olisi ennaltaehkäisevä terveydenhuolto, johon sisältyisi ilmaisten liikuntapaikkojen lisäys ja esimerkiksi sokerivero.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitoksia kommentista.
Olen tästä täysin samaa mieltä. Huomasin ilokseni, että nyt kotipaikkakunta Vantaakin on kunnostautunut ja asentanut useimpien luontopolkujen varrelle kuntoilulaitteita ulkokuntoiluun.
Ja vaikka sokerin hinta on noussut viime vuodesta, se on silti halpa raaka-aine ja sitä käytetään liikaa kaikkeen.
Eniten mua ällistyttää, että suomalaiset ovat totutettuja hyvin makeaan ruokaan. Esimerkiksi Suomesta ei saa kunnon suolasilliä. Kaikessa sillissä on sokeria vähintään yli 2 %, kyseessä on irtosillifilee. Tölkkisillit ovat täysin sokeroituja, pahimmillaan on 25 % sokeria sillipurkissa. Tiheä sokerin saanti ruoan kautta aiheuttaa insuliiniresistenssiä ja sen myöten diabetesta.
Ilmoita asiaton viesti
Älä unohda mielen virkeyttä ja terveyttä. Ne ovat yhtä tärkeitä kuin terveellinen ravinto ja liikunta. Mielen ravintoa pitäisi saada enempi: Laulua, musiikkia ja teatteria. Kirjastot ovat Suomessa aivan maailman kärkiluokkaa.
Ilmoita asiaton viesti