Sukupolvikokemus eläkekeskustelussa

Olen etsinyt keskustelupalstaa, jossa ikäiseni ihmiset keskustelevat työstä ja eläkeiästä. Asia kiinnostaa yhä enemmän, koska eläkeasioista ei paljon keskustella tuttupiirissäni ja yleisin hokema on, ettei eläkkeitä tulla itse koskaan saamaan.

Mielipiteitä on kuulunut myös siitä, että nyt jos koskaan pitääkin säästää ja sijoittaa niin, että joskus olisi vapaata relata ja jäädä pois töistä ennen eläkeikää. Sellaista kun ei koskaan tule. Huomasin viime vuoden loppupuolella tuttupiirissäni sattuneiden tapahtumien valossa näiden asioiden konkretisoitumisen ainakin joltain osin.

Eläkeiästä ja sen määräytymisestä kullekin ikäluokalle löytyy tietoa Eläketurvakeskuksen sivuilta mutta mitään toisissaan otettavia kommenttipalstoja en ole löytänyt. Toki, vaalien alla eläkkeellä olevat kyllä ovat huutaneet taitetun eläkeindeksin poistamisen puolesta. Mitä tekevät sitten seuraavat ikäluokat?

Itse olen huomannut, että ikäluokassani poliittinen aktiivisuus on ollut aika vähäistä. Sen seurauksena nyt on jo aika selvä se, kenelle on sälytetty eläkemaksujen osalta suurimman maksajan rooli.

Itse olen seurannut eläkeuudistuksia ja niitä muutoksia, joita ne käytännössä aiheuttavat eläkelaskelmien osalta. Olen yhä enemmän vakuuttunut siitä, että erityisen ankarasti viimeisimmät eläkeuudistukset ovat kohdelleet 60-luvun loppupuolella ja 70-luvulla syntyneitä ikäluokkia. Heidän osalta kun ei oteta huomioon alle 23-vuotiaana tehdystä töistä kertyneitä työeläkevakuutusmaksuja. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että vaikka olisit tehnyt töitä 18-vuotiaasta 23 ikävuoteen, siltä ajalta kertyneitä työeläkemaksuja ei käytetäkään sinun eläkkeesi maksamiseen.

Vuoden 2005 eläkeuudistuksessa käyttöön otettu elinaikakertoimen vaikutus alkoi kohdistua vuodesta 2010 alkaen aika lievästi vuonna 1948 syntyneisiin. Tämä elinaikakertoimen vaikutus alkaa kuitenkin tuntua kunnolla vasta seuraavan sukupolven eläkkeiden määrässä.

Elinaikakerroin tarkoittaa, että syntymävuodella on suora vaikutus tulevan eläkkeen määrään. Käytännössä se on sitä, että jos sinulta on kerätty työeläkevakuutusmaksuja ja tiedossa on tietynsuuruinen eläke, siitäkin leikataan ensin pois tämän elinaikakertoimen osa ja loput voit saada itse. Eli saat huomattavasti vähemmän eläkettä, kun tällä hetkellä työeläkevakuutusmaksujesi perusteella näyttää. Tämä tuntuu varmasti ja ilmeisesti pitääkin olla onnellinen pelkästään siitä jos pystyt pitämään nykyisen työpaikan ja tulot.

Silloin kun Suomessa puhutaan eläkemenojen karsimisesta ja pienentämisestä, aina maksajaksi jäävät nykyiset ja tulevat työssäkäyvät ikäluokat, eli mahdollisesti tulevien eläkkeiden saajat. Muualla maailmassa on kyetty myös aikaisempien eläkelakien perusteella myönnettyjä eläkkeitä muuttamaan. Perusteluja sellaisiin muutoksiin löytyisi täältäkin. Jos kaikkien työeläkkeet Suomessa laskettaisi uudestaan nykyisin voimassa olevantyöeläkelain mukaiseksi aika monet eläkkeellä olijat nousisivat varpaille ja ehkä jopa muuallekin. Tietojeni perusteella ne, jotka olivat työelämässä 1970 – 90 luvulla, ja ansaitsivat silloin keskimääräistä palkkatuloa saavat nyt ihan säädyllistä työeläkettä jopa alle 25 vuoden työhistorialla. Nykyisin keskipalkkaiselle työssäkäyvälle ei kerry yhtä hyvää eläkekarttuma edes 50 vuoden työhistorian perusteella.

 

Aive Pietilä

Työssäkäyvä pääkaupunkiseudulla asuva perheenäiti, lapset ovat kyllä aikuisia. Yhteiskunnallinen keskustelu kiinnostaa ja haluankin mahdollisuuksien mukaan siihen osallistua. Myös kansanterveys on sellainen tärkeä aihe, josta pitäisi julkisuudessa käydä enemmän keskustelua.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu