Suutari pysyköön lestissään

Teen tässä alussa heti korjauksen, joka lähti toisen lähihoitajaksi opiskelevan kaverini kommetista. Täsmennän, että tässä kirjoituksessani tarkoitan hoitajalla sairaalassa työskenteleviä sairaanhoitajia. Lähihoitajan toimenkuva kattaa enemmän erilaisia tehtävänkuvia. Skaala on laajempi varsinkin sosiaalisen ulottuvuuden osalta.

 

Taas kerran ajattelin näin. Hoitajapulasta.

Keskustelin asiasta eilen alalla yli 30 vuotta työskennelleen kaverini kanssa. Hän sanoi, että jos hän saisi päättää, hän hoitaisi koko ongelman, eli hoitajapulan päivässä kuntoon.

Asian ratkaisu on hyvin yksinkertainen. Hoitajat saavat hoitaa potilaita, kaikki muut tukitoiminnat, siivoukset, välinetilaukset, varastojen täydennykset ym. jäisivät muun henkilökunnan hoidettaviksi.

Miksi asia ei kuitenkaan ole näin?

Yhteiskunnassamme on jo muutaman vuosikymmen ajan hallinnut ajattelutapa, jonka mukaisesti meistä jokaisesta on yritetty saada tulevaisuuden moniosaajia. Kuulostaa hienolta.

Jokainen tietää nykyään, että riippumatta koulutuksesta jokaisen pitää viimeistään työ tai harjoittelupaikan toimistossa olla kaikkien laitteiden asiantuntija. Vaikka niiden laitteiden kanssa säätämiseen menisi koko se työpäivä.

Voi olla, että moniosaajia meistä jokaisesta halutaan tehdä kustannussäästöjen takia. Silloin ei palkata enää riittävästi työntekijöitä tukitoimintoihin ja korjauksiin. Nämä ”säästöt” ovat todennäköisesti tehty taloushallinnon asiantuntijan toimesta. Hän, joka katsoo lukuja paperilta.

Todellisuus ja työntekijöiden kokemukset kertovat todellisesta ongelmasta. Silloin kun muu toiminta vie liikaa työaikaa, varsinainen työpanos kärsii. Jos isossa sairaalassa yksi työntekijäryhmä joutuu hoitamaan monia erilaisia tehtäviä työn ohella tai pääasiallisesti, mikään määrä hoitajia ei tule koskaan riittämään.

Kyseessä on selkeästi johtajuusongelma, jonka ratkaisemista ei valitettavasti ole annettu talon moniosaajille.

 

Aive Pietilä
Vantaa

Työssäkäyvä pääkaupunkiseudulla asuva perheenäiti, lapset ovat kyllä aikuisia.
Yhteiskunnallinen keskustelu kiinnostaa ja haluankin mahdollisuuksien mukaan siihen osallistua.
Myös kansanterveys on sellainen tärkeä aihe, josta pitäisi julkisuudessa käydä enemmän keskustelua.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu