Tämän ajan ilmiö V

Huomasiko kukaan?

Eilen löysin YLE:n uutisten lisäksi osiosta elintarvikkeet kirjoituksen, jossa nostettiin esille, miten ultraprosessoitujen ruokien suosio maailmalla kasvaa, vaikka tutkimustuloksia roskaruuan vaaroista saadaan koko ajan enemmän.

Uutisointi liittyy tällä viikolla São Paolossa pidettävään kansainväliseen liikalihavuuden kongressiin.

https://yle.fi/a/74-20096632

Asiantuntijat ovat kongressissa nostaneet esille kuinka murojen, einesruokien, virvoitusjuomien ja muiden ultraprosessoitujen elintarvikkeiden käyttö lisääntyy jatkuvasti kaikkialla maailmassa. Tutkijat ovat erityisen huolissaan lapsista, kun lapset sairastuvat nykyään jo hyvin nuorina erilaisiin elintapasairauksiin. Nuorten terveys on koko maailmassa huonontumassa päin, johtuen ultraprosessoidun pikaruoan yleistymisestä ja käytöstä.

Suomessa tilanne vaikuttaa samansuuntaiselta ja mitään mullistavia muutoksi parempaan päin ei vaikuta olevan tulossa.

Eilinen Ylen artikkelikin kirvoitti jo saman päivän aikana runsaasti kommentteja. Päällimmäisenä kommenteista jäi mieleen, että enemmistö keskustelijoistaei  hahmota, mitä tarkoittaa ultraprosessoitu ruoka. Keskustelusta esimerkki, aika moni ajatteli, että porkkana on kuorimisen jälkeen jo prosessoitua ruokaa. Onhan se porkkana silloin käsitelty kun on kuorittu. Silti, ultraprosessointi voi olla kyseessä vasta silloin kun porkkana on käsitelty niin, että on muutettu sen kemiallisia ja fysikaalisia ominaisuuksia.

Katselen ruokakaupoissa joskus muiden ostoksia, ja huomaan liian usein, että useammat ihmisten ruokakorit ovat täynnä eineksiä ja puolivalmiita pakasteaterioita. Ravinteita niissä eineksissä juuri ei ole nimeksikään, ainoastaan kaloreita, ylenpalttisesti hiilihydraatteja, ja täysin vääriä rasvoja.

Asian voi havaita itse silmäilemällä paketissa olevia pitkiä koostumuslistoja. Melkein kaikki einesruoat sisältävät erilaisia sidosaineita, veden kanssa massaa lisääviä aineita, joilla teollisuus pienentää näistä raaka-aineiden osuutta. Syömällä einesruokia jatkuvasti, ihmiset todellakin sairastuu. Diabetes, sydänsairaudet, suoliston sairaudet, korkea verenpaine ja jopa kilpirauhassairaudet ovat yleistyneet samalla kun ruokateollisuuden käsittelemien elintarvikkeiden voittokulku näkyy kaupoissa. Einesruoat, sipsit, snacksit ynnä muut vievät kaupassa yhä enemmän hyllytilaa oikealta ravitsevalta tuoreelta ruoalta.

Elimistön hyvinvointia varten tarvitsemme monipuolisesti hivenaineita ja juuri ne, tärkeimmät elementit puuttuvat ultraprosessoidusta ruoasta kokonaan. Itse ostan kaupasta yleensä gmo-vapaita raaka-aineita tai luomulihaa, mutta huomaan jo tässä vaiheessa, miten valikoima on kutistunut muutaman vuoden takaisesta. Myös luomumunia tilaan rekosta isomman erän kerrallaan.

Nyt on kesä ja grillikausi, monilla jopa loma, joten on hyvä aika pitää huolta omasta terveydestään syömällä hyvää ja ravitsevaa aitoa ruokaa.

Ostakaa oikeasti sitä aitoa oikeaa ruokaa, koska muuten näiden raaka-aineiden tarjonta kutistuu kaikkiaalta. Eli hankitaan enemmän tuoreita raaka-aineita maatiloilta, kaupoista, toreilta, Reko-ringistä tai mistä tahansa.

Hyvää kesää!

Aive Pietilä
Vantaa

Työssäkäyvä pääkaupunkiseudulla asuva perheenäiti, lapset ovat kyllä aikuisia.
Yhteiskunnallinen keskustelu kiinnostaa ja haluankin mahdollisuuksien mukaan siihen osallistua.
Myös kansanterveys on sellainen tärkeä aihe, josta pitäisi julkisuudessa käydä enemmän keskustelua.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu