Voinko luottaa Suomen eläkejärjestelmään?

Kuuntelin tänään Nordnetin rahapodia ”Hyvästit eläkkeille”, jossa haastateltiin Eläketurvakeskuksen toimitusjohtajaa Mikko Kauttoa.

Eläketurvan hoitaminen ei ole missään maailman maassa halpaa, puolusti toimitusjohtaja nykyistä eläkejärjestelmää. Hän korosti, että eläkejärjestelmän perustamisen aikana 1960-luvun lopulla maailma oli niin paljon erilaisempi kuin nyt. Silloin eläkettä saavia ihmisiä oli vähän ja eläkemaksujen maksajia paljon. Käytännössä silloin mitään ei rahastoitu ja silti eläkerahaa riitti.

Sitten tuli 1990-luvun lama ja valtava työttömyys. Sen jälkeen eläkejärjestelmää on muokattu useampaan kertaan, aina vain huonompaan suuntaan tulevien maksajien osalta. Nykyisiä eläkkeitä ei lasketa enää viimeisen 2 tai 5 parhaan eläkemaksujen kertymävuoden perusteella.

Rahapodin tekijöiden väittämä, että nykyinen eläkejärjestelmä on täysin järjetön, kuulostaa rehelliseltä arviolta eläkeasioiden nykytilasta. Minut herätti esimerkkinä tuotu laskelma, jonka mukaan, jos jokaiselle vastasyntyneelle vauvalle sijoitetaan syntymähetkenä 5000 euroa, se tuottaa hyvällä sijoitussuunnitelmalla hänelle eläkeikään mennessä nykytasoisen keskieläkkeen.

Nykyään eläkemaksuista vain 15 % rahastoidaan ja loput rahat menevät eläkeläisille, käytännössä kädestä suuhun. Nykyinen eläkejärjestelmä onkin tosi kallis koska noin neljännes kokonaispalkkakuluista uppoa eläkemaksuihin.

Eläketurvakeskuksen toimitusjohtaja nosti esille myös perustuslain tulkinnan, jonka mukaan palkansaaja on ikään kuin luopunut omasta palkastaan eläkemaksun muodossa, joten häneltä ei voida leikata eläkeoikeutta takautuvasti. Eläke olisi tässä tulkinnassa ikään kuin jälkipalkkaa.

Silti itse mietin, että miten on mahdollista, että eläkelupaus osaltani on siirtynyt useamman kerran ja koko ajan vain kauemmaksi, samalla kun maksutaakka vain kovenee. Myös elinaikakerroin raksuttaa euromääräisiä prosentteja pois jo tähän asti kertyneestä eläkkeestä, jälkipalkasta siis.

Sukupolvien välinen epäoikeudenmukaisuus eläkejärjestelmän osalta tosiaan huolestuttaa, kuten myös rahapodi ohjelman tuottajia.

Aive Pietilä
Vantaa

Työssäkäyvä pääkaupunkiseudulla asuva perheenäiti, lapset ovat kyllä aikuisia.
Yhteiskunnallinen keskustelu kiinnostaa ja haluankin mahdollisuuksien mukaan siihen osallistua.
Myös kansanterveys on sellainen tärkeä aihe, josta pitäisi julkisuudessa käydä enemmän keskustelua.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu