Lopetetaanko lätinä Ruotsin ”no-go-zoneista”?

Yksi pieni ajatus heräsi tästä Iltalehden erinomaisesti kirjoitetusta jutusta, ja siitä virinneestä keskustelusta.

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/41c9cb5d-19de-4716-aa31-c68ebff48e9d?fbclid=IwAR3yaF6_JyZiPxiiBB9htAyJoTMeU7mTH4I3JvYKmSMaJ7xwIwdtA4vHfzE

 

Jutussa ei niin väitetä, mutta törmäsin parissakin eri lähteessä kirjoituksiin joissa juttua käytettiin astinlautana perustelemaan sitä, että Ruotsissa olisi ns. ”no-go-zoneja”, joihin poliisi ei iltaisin mene ja joissa ei uskalla liikkua kuin päiväsaikaan.

 

No. En tiedä Malmön tilanteesta(kun en ole sillä käynyt), mutta Göteborgissa niitä ei ainakaan ole, ja epäilen vahvasti, ettei tilanne ole sen kummempi myöskään muissa Ruotsin suurissa kaupungeissa.

 

Kun työt alkoivat Göteborgissa syksyllä 2017, törmäsin netissä listaan johon oli listattu nämä Ruotsin ns. ”no-go-zonet”. Koska majoituksemme oli ensimmäiset kaksi vuotta hoidettu Företag Bostadin(yritys joka välittää kalustettuja vuokra-asuntoja yrityksille) kautta, majoituimme vähän milloin missäkin ja kun ensimmäisen kerran majoituimme kyseisille aluille, olin, en nyt pelokas, mutta hyvin jännittynyt. Aika pian kuitenkin huomasin, turhaan. Pian naureskelinkin näille Suomen ”sotatanner-puheille” ja otin tavoitteeksi lenkkeillä iltaisin lävitse kaikki nämä Göteborgin ns. ”no-go-zonet”, ihan kaikkia Koillis-Göteborgin pohjoisimpia lähiöitä en ehtinyt kiertää lenkkeillen, mutta lähes kaikki. En nyt tarkkaan osaa sanoa ulkona viettämääni aikaa, mutta useissa sadoissa tunneissa se lasketaan, iltaisin ja usein pimeällä, osa toki myös keskusta-alueella tai Etelä-Göteborgissa, joka on sosioekonomisesti paremmassa asemassa. Pelottiko? Ei kertaakaan. Jouduinko ongelmiin? En kertaakaan. Huudeltiinko tai uhkailtiinko? Ei kertaakaan. Näinkö Poliiseja pimeällä näillä alueilla? Usein.

 

Tarkoitus ei ole väittää, ettei näillä alueilla ole ongelmia, pahojakin. Varmasti on. Eikä saisi pelkän ulkoasun perusteella leimata, mutta uskallan sanoa nähneeni runsaasti sosioekonomisesti huonossa asemassa olevia ihmisiä: työttömiä, toivottomia ja myös rikollisia. Rehellisesti, alueet ja lähiöt eivät ole kovin viihtyisiä, enkä niissä itse ainakaan vapaaehtoisesti pysyvästi asuisi, suurelta osin 50-70 luvuilla rakennettuja betonilähiöitä ja masennuskuutioita. On kuitenkin valitettavaa, että Suomessakin leviää näitä: no-go-zone listoja, huolimatta alueiden pahoista ongelmista, ne eivät anna oikeaa kuvaa alueista. En usko niitä tahallaan valehdellen levitettävän, vaan enemmänkin tietämättä. Ongelmia, näköalattomuutta ja rikollisuutta on, mutta eivät nämä mitään Isku Mogadishuun tyylisiä sotakortteleja ole, joissa ei uskalla liikkua tai joihin poliisikaan ei mene pimeällä. Vertaisin näitä esim. Itä-Helsingin Kontulaan tai Mellunmäkeen, ehkä hieman suuremmin ongelmin. Niissäkin voisi hyvin tietämättään pelätä tai voi toki pelätä tieänkin, ja myös niistä voitaisiin maalata samanlaista kuvaa ulkomaille. Myös näillä aluilla on ongelmia joihin on puututtava, mutta en usko että suomalaistenkaan mielellään katselevan, jos näistä puhuttaisiin ulkomailla ”sotatantereina”.

 

Villeimmissä huhuissa levitettiin Ruotsissa harkittavan armeijan lähettämistä näitä alueita rauhoittamaan. Voin kertoa, ei harkittu. Ensinnäkin. Ei tarvitse ja poliisi on paljon tehokkaampi. Ja Toiseksi. Ruotsalaisella mielenlaadulla ja sovittelevalla asenteella armeija lähiöihin? Ennemmin Huuhkajat menee arvok…, eikun Väyrynen vetäytyy pysyvästi politiikasta. Tällaiset heitot ovat yhtä lähellä toteutumista tai vakavaa harkintaa, kuin jos Kimmo Sasi puhuu tasaverosta, Li Andersson kuuden tunnin työpäivästä ja tuplaliksasta tai Viitasaaren Sahuri horisee *ukoista. Ei näitä ole edes tarkoitettu todeksi tai vakaviksi otettavaksii, eivätkä ne ole realismia. Näitä huudellaan lähinnä vain ja ainoastaan omia äänestäjiä miellyttääkseen. Ei minulla ainakaan ole pienintäkään syytä epäillä jutussa esiintyvän poliisin sanoja: ”Ongelmia on, mutta alueet ovat hallinnassa”.

 

Ps. Tämä kirjoitus ei ole kannanotto Ruotsissa harjoitetun maahanmuuttopolitiikan puolesta tai vastaan. Enkä jaksa siitä asiasta alkaa vääntämään. Tarkoitus oli vain oikaista tätä yhtä väärää, meillä leviävää käsitystä. Minulla ei myöskään ole harmaintakaan hajua, kuinka näiden lähiöiden ongelmat tulisi purkaa.

AkiHummasti

Perhokalastaja, luolasukeltaja, penkkiurheilija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu