Päivi Nergille on myönnettävä Vapauden Risti

Päivi Nergille, sisäministeriön entiselle kansliapäällikölle pitäisi ehdottomasti myöntää Vapaudenristi , ehkä Vapaudenristin 2. luokan ansiomitali olisi sopiva palkinto. Tai no, ei ehkä yksin hänelle, mutta yhdessä Migrin kanssa, loistavasta toiminnasta vuoden 2015 ”turvapaikanhakijakriisissä”. – Hyvää duunia Päivi ja Migri. Paras toditus tälle on sama, kuin lähes kaikille kansaa jakaville poliittisille kysymyksille: jos puolet kansasta haukkuu suvakeiden hännystelijöiksi ja toinen puoli sydämettömiksi murhaajiksi – on asioiden hoito ollut kiistatta onnistunutta.

 

Vakavasti. Virheitäkin on varmasti tehty, niitä tekevät kaikki. Molemmista ääripäistä nostetaan esiin – lähinnä – yksittäisiä ­– tai joitakin kymmeniä –, joko rikoksia tehneitä turvapaikanhakijoita tai palautuksen jälkeen kotimaassaan menehtyneitä.

 

Suomessa tuskin kukaan hakija on menehtynyt, muuten kuin luonnollisista syistä ja osa näistä rikoksiin syyllistyneistä hakijoistakin on syyllistynyt rikoksiin ennen päätöksen saamista. Heitä en laske Migrin ja Päivin kontolle. Nämä asettuvat oikeaan mittasuhteeseen, kun muistaa: hakijoita saapui vuosina 2014-2015 n.35 000 henkilöä. En jaksa alkaa Googlettamaan, mutta sovitaan, 1000 henkilöä on saanut väärin perustein myönteisen turvapaikkapäätöksen ja 1000 henkilöä on palautettu väärin perustein. Yhteensä siis 2 000 väärää päätöstä, noin 35 000:nesta. Tekee yhteensä noin 6% vääriä päätöksiä ja tarkoittaa sitä, että 94% päätöksistä on ollut oikeita. Helvetin hyvä suoritus – jos näin olisi. Ainakin itse olisin pirun tyytyväinen, jos tekisin omassa leipätyössäni pääsääntöisesti 94% oikeita päätöksiä.

 

Jokainen vääräpäätös on tragedia. Valitettavasti: ”yksi kuolema on tragedia, miljoona kuolemaa on statistiikkaa”. On vähän hönöä odottaa sataprosenttista suoritusta, virkamiehiltä, siihen eivät pysty kuin: huoltoaseman baarissa nyrkkiä pöytään takovat mestarit ja toiset mielenosoituksissa kiivailevat mestarit – niin ja allekirjoittanut.

 

Sitten on vielä sellainenkin asia, kuin toimivalta. Suomessa onneksi, virkamiehet pääsääntöisesti tekevät päätökset niiden asetusten pohjalta jotka eduskunta on suuressa viisaudessa säätänyt. Mulle on ihan ”Ok”, jos tästä lähtien jokainen Suomesta turvapaikkaa hakeva henkilö palautetaan ja on myös ”Ok” se, jos ketään ei palauteta. Mutta tästä ei päätä sisäministeriön kansliapäällikkö tai Migri, vaan me kaikki yhdessä, lähinnä eduskuntavaaleissa, eduskuntavaalien tuloksen perusteella sitten eduskunta ja hallitus säätävät tähän ohjeistavat lait ja asetukset ja presidentti vahvistaa ne allekirjoituksellaan. Kun Sale on ”signannut”, sen jälkeen sitten viranomaiset toimivat näiden säädösten perusteella. Ja jos nämä ovat ristiriidassa kansainvälisten säädösten kanssa, niiden noudattamisestakin päättää eduskunta, ja Suomi sitten kärsii seuraukset, jos näin päätetään – ja jos niitä tulee.

 

Turvapaikanhakijakriisi ei eronnut mitenkään muista tapahtumista, joissa virkahenkilöt joutuvat tekemään paljon päätöksiä kiireessä ja vajavaisin tiedoin. Virkahenkilöillä on virkavastuu ja päätöksiä on ihan ”ok” arvostella, henkilöihin ei kuitenkaan kannata mennä. Virkahenkilöiden arvostelu kannattaa rajoittaa kuitenkin niihin osiin, joissa virkakunta käyttää harkintaa, esim. ”tässä keissisä”, käsittääkseni: turvallisten maiden lista. Mutta. Vaikka päätökset muilta osin olisivat minun tai sinun mielestäsi vääriä, ei se ole viranomaisen vika, jos päätökset ovat niitä, joihin: lait, asetukset ja poliittinen ohjaus ohjaavat. Silloin vika on, jälleen kerran, viisaiden päättäjiemme ja hyvän hallituksen. Hekin tekevät raskasta työtä ja tuskin sitä kestäisivät – jos ei kansa kiittäisi.

AkiHummasti

Perhokalastaja, luolasukeltaja, penkkiurheilija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu