Koronakriisi ja valtion oikeutus

Olemme vuosikymmeniä maksaneet kiltisti veroja. Pääsääntöisesti verot tai veroluonteiset maksut ovat vain kiristyneet sitä mukaa, kun julkinen sektori on ottanut suuremman siivun BKT:sta. Nyt koronan aiheuttaman talouskriisin alkaessa, juuri kun valtion pitäisi rynnistää pelastamaan ennakoimattomasti vaarassa olevat yritykset sekä työpaikat, valtio vain levittelee käsiään.

Ilkeimmät sanovat, ettei yrityksiä ja varsinkaan omistajia tarvitse auttaa, vaan niiden olisi tullut varautua itse mahdolliseen talouskriisiin. Korkean veroasteen ja tiukan kilpailun kanssa painiva yrittäjä tuskin tuli ajatelleeksi, että valtio tekisi useaksi kuukaudeksi laittomaksi harjoittaa yritystoimintaa. Näin kuitenkin esimerkiksi kävi ravintoloiden kanssa.

Meille on perusteltu korkeaa veroastetta myös sillä, että tiukan paikan tullen valtio kyllä tulee apuun eikä ketään jätetä tyhjän päälle. Yleinen viesti on ollut se, ainakin rivien välissä, ettette kuitenkaan osaa valmistautua. Täten valmistautuminen kuukausia kestävään liiketoimintakieltoon ei ole käynyt usealla edes mielen vieressä.

Jos yrittäjä tai yksityisellä sektorilla työskentelevä ei voi odottaa valtiota apuun edes suurimmassa talouskriisissä, helpottamaan pahimman yli pääsemistä, mikä oikeutus valtiolla on? Eikai voi olla niin, että joudumme maksamaan korkeita veroja ja myös varautumaan tilanteeseen, jossa poliisi tulee naulaamaan ovet kiinni?

En ole ajamassa valtiota alas, enkä halua, että yrittäjät ryhtyvät kiertämään veroja aggressiivisemmin. Mutta haluan, että todella tarkkaan pohditaan, mitkä ovat valtion tärkeimmät tehtävät. Haluan myös, että jokaista uutta verovaroin tai velalla kustannettua julkisen sektorin toimintoa pohditaan siltä kannalta, onko se välttämätön ja jotain mikä voidaan kustantaa myös kriisiaikana.

Ja tämä tulisi tehdä nousukaudella, juuri silloin kun vasemmalta ponnekkaasti puhutaan kuinka jakovara kasvaa ja juuri nyt olisi varaa lisätä menoja. Budjettikuri on välttämättömyys, jotta selviämme paremmin todellisista kriiseistä.

Olen liberaali, enkä ylipäätään pidä ajatuksesta, että valtio pelastaisi yrityksiä. Emme kuitenkaan elä ideaalimaailmassa, jossa veroja kerättäisiin vain tarpeeseen. Eikä nyt ole kyse talouskriisistä tai yrityksen omista talousvaikeuksista, vaan siitä, että valtio kieltää toiminnan yllättäen. Vaikka kyse olisi ihmishenkien pelastamisesta, tulisi valtion huolehtia, ettei se suojelutoimillaan tuhoa jotain sellaista, minkä rakentamiseen on mennyt joiltakin koko elämä.

AkiK

Liberaalipuolueen jäsen ja kuntavaaliehdokas Oulusta. Ammatiltaan IT-konsultti ja 3D graafikko.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu