Liikenteen verotuksen aika on ohi

On tuskastuttavaa katsella kamppailua polttoaineverotuksen ja autoverotuksen säilyttämiseksi, vaikka on selvästi nähtävillä, että niiden aika on ohi. Sähköautojen ottaessa yhä isomman siivun liikenteestä uuden veron keksiminen on vain ajan kysymys. Todennäköisesti suunnitelmat ovat jo valmiina.

Minulla on kuitenkin vastaehdotus: Unohdetaan liikenteen ja polttoaineiden verottaminen. Ryhdytään sen sijaan verottamaan haittoja ja kulutusta ylipäätään. Tarkemmin siis korotetaan arvonlisäveroa ja luodaan hiilivero/-tulli, joka koskisi kaikkea tuotantoa ja kulutusta, ei vain liikennettä.

Liikenteen muutos on lähtenyt hyvin liikkeelle. Yksityisautoilu vaihtuu isolta osin palvelun ostamiseksi vaikkei se pakollista olisikaan eikä siihen erikseen ohjattaisi. Auton omistaminen voi muuttua maaseudun huviksi eikä tiivistyvässä kaupungissa välttämättä kannata ylläpitää massiivisia parkkitiloja. Meillä ei jatkossa olisi autojen omistajia joita voisi verottaa.

Samalla tavoin käy myös polttoaineiden. Sähkön verotuksen korottaminen tai lataamisen verottaminen voi pysäyttää hyvin alkaneen liikenteen sähköistymisen pysähtymisen. Kun fossiilisista polttoaineista luovutaan, ei ole enää ilmiselvää ja helposti mitattavaa verotuskohdetta. Biopolttoaineet ja energiantuotannolla tuotettavat polttoaineet taas kannattaa jättää teollisuuden ja lentämisen polttoaineiksi.

Ammattiliikenteessäkin itse liikkumisen tai tavaran liikuttamisen verottaminen voi olla aivan vääränlainen kannustin. Kun liikenne tulevaisuudessa automatisoituu, varastot voisivat olla yhä enemmän teiden päällä. Jos puusilmäisesti verotetaan liikkumista, eikä puututa esim. päästöihin, saadaan vain vähemmän liikkumista ja tehottomampi, saasteinen yhteiskunta.

On houkuttavaa jäädä verottamaan kulutuksen sijaan liikennettä, mutta lopulta iso osa verotuksen vaikutuksista siirtyy kuitenkin lopulta kulutukseen. Yllämainituista syistä yksityisautoilu ei ole enää tuottava tai helppo verotuksen kohde ja ammattiliikenteen verot siirtyvät täysin tuotteiden ja palveluiden hintoihin.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen varapuheenjohtaja ja ehdolla kuntavaaleissa Oulussa.

AkiK
Liberaalipuolue Oulu
Ehdolla kuntavaaleissa

Liberaalipuolueen jäsen ja kuntavaaliehdokas Oulussa. Ammatiltaan IT-konsultti ja 3D graafikko.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu