Puoluevero – kuinka puolueet kiertävät veroja

Puoluevero on nimitys maksulle, joka maksetaan kunnanvaltuutettujen ja kansanedustajien palkkioista. Se on “vapaaehtoinen”, eli henkilö saa itse päättää kuinka suuren osuuden haluaa luovuttaa puolueelle. Puolueet kuitenkin antavat suosituksia, minkä suuruinen puolueveron tulisi olla. 

Puoluevero kunnallisista luottamustoimista maksetaan ennen henkilökohtaista verotusta, eli siis siitä ei mene minkäänlaista verotusta. Normaalisti, jos puolueelle haluaa lahjoittaa rahaa, maksetaan siitä välissä mm. tulovero ja työeläkemaksut. Tuloverolakiin ollaan kuitenkin ujutettu porsaanreikä, jolla verot voi kiertää. Kyse on siis huomattavan suuresta edusta.

Puolueille tämä on myös erinomainen tulonlähde. Yritin arvioida, kuinka paljonko puolueveron kertymä on näillä oletuksilla: valtuutettu saa kokouspalkkioita vuosittain 5000 euroa ja niistä maksettava puoluevero on 10%. Ja koska henkilömäärältään kunnanvaltuutetut ovat suurin ryhmä, käytän arvioissa vain heitä. Tässä eri puolueiden tuloksia:

 

SDP, 1697 henkilöä – ‭848 500‬ euroa

Kokoomus, 1490 henkilöä – 745 000‬ euroa

Keskusta, 2824 henkilöä – 1 412 000 euroa

Perussuomalaiset – 770 henkilöä – 385 000 euroa

 

Tottakai palkkioiden suuruus, kokousmäärät, puolueveron suuruus ja moni muu vaikuttaa puolueveronkertymän suuruuteen, mutta uskon että osun ainakin oikealle dekadille.

Puoluevero on itseasiassa kohtuullisen hyvä tapa rahoittaa puolueita. Kun puoluetuki riippuu kansanedustajien määrästä, on se järjestelmänä huomattavan epäreilu pieniä puolueita kohtaan. Pienelläkin puolueella on kuitenkin mahdollista saada kunnanvaltuutettuja, jolloin rahoitus ei vain keskity suurille puolueille.

Toisaalta puoluevero on taas yksi piilossa oleva mekanismi, jolla veronmaksajien rahoja kanavoidaan puolueille.

Verkossa kiertää tällä hetkellä kuitenkin huhuja, että myös hallituksen valtiosihteerit sekä avustajat maksaisivat puolueveroa. Jos näin tapahtuu, voitaisiin kaikkia avustajan paikkoja pitää ostettuina työpaikkoina; puolueen kannattaa ottaa mahdollisimman monta halukasta töihin, kunhan nämä vain suostuvat mahdollisimman suureen puolueveroon. Samaa ilmiötä esiintyy myös kunnallistasolla: puolueilla on kannustin pitää luottamushenkilöorganisaatio mahdollisimman isona, jotta puolueveroa kertyy suurempi määrä.

Edit:
Sain Twitterissä tarkempaa tietoa puolueveron kertymästä. Itseasiassa arvioini pahasti alakanttiin.

”Arviosi luottamushenkilömaksujen eli ”puolueverojen” yhteissummasta on selvästi liian pieni. V. 2015 kuntalain säätämiseen johtaneessa hallituksen esityksessä HE 268/2014 vp (s. 32) määräksi esitetään Manner-Suomen kunnissa v. 2012 yht. 7,1 M€ ja v. 2013 yht. 7,2 M€.”

 

AkiK

Liberaalipuolueen jäsen ja kuntavaaliehdokas Oulusta. Ammatiltaan IT-konsultti ja 3D graafikko.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu