Big Datan vallankumous

Elon Musk on tunnettu Twitterin ja Teslan käyttämisestä Big Datan keräämiseen ja hyödyntämiseen. Hän on esimerkiksi ostanut Twitterin 56 miljardilla dollarilla osittain Tesla-osakkeilla ja tehnyt Twitterin algoritmin avoimeksi lähdekoodiksi.

Microsoft on myös kerännyt paljon Big Dataa Windows-, Office- ja Android-tuotteillaan sekä muilla palveluillaan, kuten Bing, Azure ja LinkedIn. Microsoft on käyttänyt tätä dataa muun muassa tekoälyn ja pilvipalveluiden kehittämiseen ja tutkimiseen.

OpenAI on Elon Muskin perustama tutkimusorganisaatio, joka pyrkii luomaan yleistä tekoälyä (AGI) ihmiskunnan hyväksi. OpenAI:lla on useita vaikuttavia tekoälymalleja, kuten ChatGPT, joka pystyy tuottamaan luonnollista kieltä eri aiheista ja tehtävistä, kuten keskusteluista, runoista, koodista ja kuvauksista.

ChatGPT:n taustalla on transformer-arkkitehtuuri, joka on osoittautunut tehokkaaksi kielten oppimisessa. Transformer-mallit perustuvat siihen, että ne ennustavat seuraavaa sanaa annetun tekstin perusteella. Tämän vuoksi ne tarvitsevat valtavasti dataa harjoitteluun. ChatGPT on harjoitettu triljoonilla sanoilla Internetistä kerätystä tekstistä.

OpenAI ei ole ainoa organisaatio, joka kehittää transformer-malleja. Google on myös ollut edelläkävijä tällä alalla, ja sen tutkijat ovat julkaisseet useita merkittäviä artikkeleita aiheesta. Google on myös kehittänyt oman kielimallinsa nimeltään PaLM, joka kilpailee ChatGPT:n kanssa.

Googlen AI-tutkijoita siirtyi OpenAI:hin ChatGPT:n mukana. Yksi heistä oli Jacob Devlin, joka oli yksi BERT-mallin luojista. BERT oli yksi ensimmäisistä transformer-malleista, jotka mullistivat kielten ymmärtämisen tekoälyssä. Devlin erosi Googlesta alkuvuodesta 2023 sen jälkeen, kun hän varoitti Googlen johtoa siitä, että PaLM oli harjoitettu osittain ChatGPT:n datalla.

Tulevaisuudessa transformer-mallit saattavat saavuttaa rajansa Big Datan hyödyntämisessä. OpenAI:n toimitusjohtaja Sam Altman on sanonut, että suurten mallien aikakausi on jo ohi, ja että uusia ideoita tarvitaan edistymään kohti yleistä tekoälyä.

AkiOksala
Rovaniemi

Perillä kaiken aikaa ja kaikki, kesken.

Tietääkseni en ollut syntyessäni yksin.

- Pentti Saarikoski -

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu