Velkahäpeä

Velkahäpeä

Ajattelin tällä kertaa kirjoittaa arasta aiheesta kuten velkahäpeästä. Suurin osa velallisista kokee syyllisyyttä, häpeää ja jopa itseinhoa velkatilanteestaan. Helposti jätetään asiat kertomatta läheisille ihmisille ja ystäville ongelmasta, toki suurin osa, ei ymmärrä velkaasioita ollenkaan. Tämä ongelma on laaja ja vaikea. Häpeä itseasiassa vaikeuttaa saada apua ja tukea tilanteeseensa kun ei uskalleta kertoa asioista lähipiirille. Tästä voi seurata suurempiakin ongelmia. Salailu on myös henkisesti raskasta, mutta haluaisin muistuttaa jokaista siitä, että velkaongelma ei ole häpeä sillä yli 10% Suomalaisista kärsii samasta ongelmasta ja kenenkään ei tarvitse taistella yksin. Velkakierrettä on todella vaikea katkaista kun siihen oravanpyörään on joutunut. Yksi pahimmista on maksaa velkaa velalla joka pitkässä juoksusssa syventää ongelmaa. Kaiken salailun ja uupumuksen jälkeen suuri todennäköisyys on ajautua masennukseen joka taas tietää lisää ongelmia.

Mistä häpeä johtuu?

Pää olettamus on ettei lähipiiri ymmärrä ja voikin osittain pitää paikkansakin kun eivät ymmärrä tilannetta minkä takia joutunut velkakierteeseen. Syitä on monia. Tämä on tärkeää käydä itsenäisesti läpi, ne syyt ja sen jälkeen parhaansa mukaan kertoa, että on taloudellisia vaikeuksia. Uskon siihen, että pieni prosentti tai muutama prosentti on niitä jotka haluaa vain pitää niin sanottua kulissia yllä, jotta hyvin menee. En vain käsitä ihmisiä jotka hylkää heti kun on raha vaikeuksia. Silloin heillä se ongelma on eikä velalisella. Ystävät jos kaikkoaa ne eivät koskaan olleet todellisia ystäviä olleetkaan. Haluan uskoa myös siihen, että luku on suuri, jotka pystyvät ymmärtämään tämän ongelman. Häpeän tunne on liian vahva velallisten keskuudessa. Helposti lähdetään siitä, että ”minä mokasin” ”Hoidan tämän kuntoon” ”kenenkään ei tarvitse tietää” ynnä muut samankaltaiset ajatukset pyörii velallisten mielissä. Haluaisinkin haastaa ihan kaikki siihen, jotta kuunneltaisiin ja autettaisiin parhaansa mukaan ystävää,perheenjäsentä pääsemään jaloilleen. En tarkoita sitä ,että pitäisi lainata rahaa vaan lähteä tukemaan siinä velkojen selvittelyssä, mitkä ovat oikeita velkoja, missä voidaan tehdä maksusuunnitelmia ja olla vierellä sekä kuunnella. Tämä on toki haastavaa jos ei ymmärrä velka asioista yhtään mitään mutta tuossa oppii paljon myös mukana siitä kuinka laiton perintä kenttä Suomessa on. Monella vain ei ole voimaa ratkoa yksin näitä ja senkin takia se ystävä tai perheenjäsen siinä vierellä on todella suuri merkitys.

Häpeän tunteesta eroon

Häpeän tunteesta eroon pääsemiseen on moniakin keinoja. Kuten se, että tunnustaa velkaongelman olemassa olon ja/tai vaaran joutua velkaongelamaan. Tämä pitää itse tiedostaa jolloin helpompaa lähteä purkamaan ongelman ydintä. Kerro läheisillesi että on taloudellisia vaikeuksia ja ne syyt siihen. Syitä on yhtä monta kuin on vellallistakin, yhtä tiettyä kaavaa ei ole. Puhu tunteistasi, jos pitää kaiken sisällään, se on pahempi kuin purkaa se ystävälle tai perheenjäsenelle puhumalla. Nouskaa poterosta ja etsikää googlesta tietoa velkaantumisesta ja apukeinoista, sillä apua on saatavilla. Älkää myöskään maksako olemattamia velkoja, turhia perintäkuluja tai muuta semmoista mitkä ei teille kuulu. Etsikää tietoa oikeuksistanne. Kirjoittakaa lehtiin,tehkää blogia, kirjoittakaa kansanedustajille tehkää ihan mitä tahansa jotta saatte äänenne kuuluviin. Ette todellakaan ole yksin.

Perintätoimista tietämätttömille

Nämä jotka eivät tiedä velkaongelmista, eivät ymmärrä yhtä juttua. Velanperintäkenttä Suomessa toimii laittomasti tällä hetkellä, ilman valvontaa. Kun te sisästäisitte tämän yksinkertaisen asian tästä olisi lähimmäisesi helpompi jopa puhua. Moni ei uskalla puhua juuri näiden ihmisten leimaamisen pelossa. Haastan jokaisen teistä tähän kategoriaan kuuluvat ihmiset siihen, että ottakaa asiasta selvää ja olkaa rohkeita ja lopettakaa se leimaaminen.

Velan monisyinen synty

Kuten tiedetään valkaantuminen ei aina johdu itsestä. Tulee yllättäviä asioita eteen kuten, yt neuvotteluja, sairastuminen, menetät työsi syystä tai toisesta, konkurssi, verottajan virheelliset verotarkastukset joita lähes mahdoton kumota. Sinulla voi olla hyväkin duuni ja näkymät hyvät mutta sitten iskee niin sanottu katastrofi, jota yrität laina rahalla paikata jotta ei kukaan saisi tietää.Sairastuminen on myöskin aika yleinen velkaantumisen syy. Maksetaan sairaala laskut ja lääkkeet pikavipeillä mielummin kuin pyydettäisiin ystävältä tai sukulaiselta, aina tämäkään tosin ei ole mahdollista. Asiat kasaantuu helposti ja monimutkaistuu samalla. Miettikääpä näitä haasteita mitä velallisella on. Me emme ole ö-luokan kansalaisia tai rikollisia vaikkakin suurin osa meitä rikollisina pitääkin ja roskasakkina. Kuten olen monesti sanonut asiat eivät ole mustavalkoisia. Jokainen meistä on tärkeä tässä yhteiskunnassa ja myöskin toivoisin parannusta tähän asenteeseen mitä kohtaamme päivittäin. Maksuhäiriö merkintä ei todellisuudessa kerro yhtään mitään koska se kertoo vain sen, että joskus on ollut vaikea tilanne tai odottamaton tilanne. Kohdelkaa meitä velallisia ihmisinä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu