Eläkeputki poistettiin – eikö joustavuus kelpaakaan?

Hallitus on päättänyt poistaa työttömyysturvan lisäpäivät, eli vanhoja työntekijöitä koskevan ns. eläkeputken. Tämä on huono päätös ja osoitus siitä, että Suomessa tehdään kokoomuslaista politiikkaa silloinkin, kun vallassa ovat ”työväenpuolueet”.

Eläkeputken poiston vaikutuksista ilmeisin on tietysti se, että kuusikymppiset jotka eivät työsuhteen päättymisen jälkeen enää saa töitä, tulevat putoamaan perusturvan varaan. Siitä on keskusteltu jo paljon, ja uskon että näin siinä käy. Harmi heidän puolestaan. Minä ajattelen asiaa kuitenkin ennen kaikkea nuorten, vasta työelämään tulevien kannalta. Heitä tämä päätös syö myös, kahtakin kautta.

Miten nuoret?

Olen aina ihmetellyt työuran pidentämistä itseisarvona, kun meillä on tälläkin hetkellä valtavasti työtä vailla olevia nuoria. Eläkeputki on kätevä tapa vähentää työvoimaa vanhemmasta päästä, sillä työntekijät eivät joudu perikatoon. Käytännössähän monessa firmassa on toimittu niin, että on sumplittu halukas vanha työntekijä eläkeputkeen ja palkattu vähän ajan päästä uusi tilalle. Tämä on ollut väylä nuorille päästä työn syrjään kiinni.

Toisaalta kun eläkeputki poistuu, tulee jo töissä oleville nuorille vaikeammat ajat. Kun työvoimaa ei voida vähentää inhimillisesti vanhasta päästä eläkeputken kautta, ovat ensimmäisenä liipaisimella viimeiseksi töihin tulleet, yleensä nuoret. Nuoret, joita vanhempi ikäluokka haukkuu laiskoiksi ja saamattomiksi, joutuvat paljon suurempaan epävarmuuteen kuin aiempi sukupolvi. Merkilliseksi on tämä maa mennyt.

Ammattiliittojen rimanalitus

Olen äärimmäisen pettynyt, ay-liikkeeseen, joka ei puhua pukahtanut eläkeputken poistosta, joka vaikuttaa aivan suoraan heidän jäseniinsä. Totta kai osasin odottaa, että ei sitä protestoida, koska SDP on pääministeripuolueena. Ihmettelen vain, että onko työntekijälle suurtakaan merkitystä sillä, vaikeuttaako heidän elämäänsä sinisen vai punaisen värinen hallitus. Tästäkin ay-liikkeen vastustajat, jotka louskuttaisivat joka tapauksessa, saavat aseen jolla houkutella työntekijöitä yleisen työttömyyskassan jäseniksi. Se olisi kuitenkin itsemurha kuolemanpelosta, sillä oikea protestoida olisi äänestää ammattiliiton vaaleissa, joissa äänestysaktiivisuus on alhainen. Ay-liikkeen tulisi olla itsenäinen toimija, ei minkään puolueiden jatke. Tai tehdä puolueista oma työkalunsa.

Joustoja vain yhteen suuntaan

Olemme saaneet kuulla jo kolmen vuosikymmenen ajan, kuinka Suomen työmarkkinoille tarvitaan joustavuutta. Eläkeputki juuri oli jousto, se oli tapa vähentää työvoimaa. Emmekö me siis enää tarvikaan joustoja? Tietysti tarvimme, sanovat herrat. Asia vain on niin, että sellaisia joustoja ei Suomessa näemmä voi hyväksyä, jotka ovat työntekijöille edullisia.

Akseli Erkkilä

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu