Eläkeputki poistettiin – eikö joustavuus kelpaakaan?
Hallitus on päättänyt poistaa työttömyysturvan lisäpäivät, eli vanhoja työntekijöitä koskevan ns. eläkeputken. Tämä on huono päätös ja osoitus siitä, että Suomessa tehdään kokoomuslaista politiikkaa silloinkin, kun vallassa ovat ”työväenpuolueet”.
Eläkeputken poiston vaikutuksista ilmeisin on tietysti se, että kuusikymppiset jotka eivät työsuhteen päättymisen jälkeen enää saa töitä, tulevat putoamaan perusturvan varaan. Siitä on keskusteltu jo paljon, ja uskon että näin siinä käy. Harmi heidän puolestaan. Minä ajattelen asiaa kuitenkin ennen kaikkea nuorten, vasta työelämään tulevien kannalta. Heitä tämä päätös syö myös, kahtakin kautta.
Miten nuoret?
Olen aina ihmetellyt työuran pidentämistä itseisarvona, kun meillä on tälläkin hetkellä valtavasti työtä vailla olevia nuoria. Eläkeputki on kätevä tapa vähentää työvoimaa vanhemmasta päästä, sillä työntekijät eivät joudu perikatoon. Käytännössähän monessa firmassa on toimittu niin, että on sumplittu halukas vanha työntekijä eläkeputkeen ja palkattu vähän ajan päästä uusi tilalle. Tämä on ollut väylä nuorille päästä työn syrjään kiinni.
Toisaalta kun eläkeputki poistuu, tulee jo töissä oleville nuorille vaikeammat ajat. Kun työvoimaa ei voida vähentää inhimillisesti vanhasta päästä eläkeputken kautta, ovat ensimmäisenä liipaisimella viimeiseksi töihin tulleet, yleensä nuoret. Nuoret, joita vanhempi ikäluokka haukkuu laiskoiksi ja saamattomiksi, joutuvat paljon suurempaan epävarmuuteen kuin aiempi sukupolvi. Merkilliseksi on tämä maa mennyt.
Ammattiliittojen rimanalitus
Olen äärimmäisen pettynyt, ay-liikkeeseen, joka ei puhua pukahtanut eläkeputken poistosta, joka vaikuttaa aivan suoraan heidän jäseniinsä. Totta kai osasin odottaa, että ei sitä protestoida, koska SDP on pääministeripuolueena. Ihmettelen vain, että onko työntekijälle suurtakaan merkitystä sillä, vaikeuttaako heidän elämäänsä sinisen vai punaisen värinen hallitus. Tästäkin ay-liikkeen vastustajat, jotka louskuttaisivat joka tapauksessa, saavat aseen jolla houkutella työntekijöitä yleisen työttömyyskassan jäseniksi. Se olisi kuitenkin itsemurha kuolemanpelosta, sillä oikea protestoida olisi äänestää ammattiliiton vaaleissa, joissa äänestysaktiivisuus on alhainen. Ay-liikkeen tulisi olla itsenäinen toimija, ei minkään puolueiden jatke. Tai tehdä puolueista oma työkalunsa.
Joustoja vain yhteen suuntaan
Olemme saaneet kuulla jo kolmen vuosikymmenen ajan, kuinka Suomen työmarkkinoille tarvitaan joustavuutta. Eläkeputki juuri oli jousto, se oli tapa vähentää työvoimaa. Emmekö me siis enää tarvikaan joustoja? Tietysti tarvimme, sanovat herrat. Asia vain on niin, että sellaisia joustoja ei Suomessa näemmä voi hyväksyä, jotka ovat työntekijöille edullisia.
Akseli Erkkilä
”Eläkeputken poiston vaikutuksista ilmeisin on tietysti se, että kuusikymppiset jotka eivät työsuhteen päättymisen jälkeen enää saa töitä, tulevat putoamaan perusturvan varaan.”
Ei ihan noinkaan, sillä osittain varhennettu vanhuuseläke (OVE) on myös mahdollisuus jäädä ”varhennetulle poisjäämiselle työstään”. TE-toimistot ovat jo pitkään houkutelleet pitkäaikaistyötömiä liki eläkeiässä olevia jäämään tuolle OVE:lle pois kuluttamasta valtion varoja. Toki parempi on omata työeläkekertymää, mistä on vara syödä hiukan pois ennen varsinaiselle eläkkeelle pääsemistä:
https://www.etk.fi/blogit/oven-kautta-elakkeelle/
Ilmoita asiaton viesti
Yrittävät ne lisäksi keksiä pehmennyskeinoja, mutta eivät ne korvaa täysimääräisesti sitä mikä on edessä. Joka tapauksessa minun tekstini leipä ei ole nyt varsinaisesti tässä vanhojen työntekijöiden joukossa.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt halutaan 30-40 vuotiaita työntekijöitä, koska heillä on jo jotain kokemusta. Nuorempia ottaa muutama autokauppa kun niitä voi ällyyttää tekemään kellon ympäri samalla palkalla duunia ilman mahdollisuutta työllistyä sen ”uran jälkeen” ei ne ole eläkeduuneja. Yli 50 v on kirosana koska se pääsee 17 vuoden päästä eläkkeelle.
Olemme tilanteessa jossa ei kannata olla, ei tätä maata muutama tyyppi pyöritä ja tulee ennätys suuri lama tänä vuonna kun firmoja kaatuu pelkästään koronan takia, nyt ei kannata valita vaan tehdä.
Ilmoita asiaton viesti
Lyhyiden voittojen tai tappion minimoinnin vuoksi tätä systeemiä ajetaan umpikujaan. Meillä on suuri joukko nuoria syrjäytyviä ja työttömiä, ja se on pommi joka räjähtää joskus.
Ilmoita asiaton viesti
Meillä oli win-win-win järjestelmä, joka oli hyödyllinen työnantajille, vanhoille työntekijöille ja nuorille työntekijöille. Tämä järjestelmä palveli koko Suomen kansantaloutta. EK:lle eli kokoomukselle ja Suomen yrittäjille eli kepulle tämä ei käynyt.
Ehdotankin että suomalaiset yritykset noudattavat paperiteollisuuden työnantajien esimerkkiä ja eroavat noista poliittisista ja vahingollisista järjestöistä.
Ilmoita asiaton viesti
Mikäli on työttömyyskassan jäsen, niin velvoitetyöllistämisen jälkeen pääsee taas ansiosidonnaiselle, joka lasketaan alkuperäisen työpaikan ansioiden mukaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaa muistaa, että eläkeputken poisto ei luo yhtään uutta työpaikkaa.
Suurin osa uusista työpaikoista syntyy pk-sektorille.
Tuo sektori on paljolti suljettu työehto-sopimusneuvottelujen ulkopuolelle!
Seppo Korppoo / 30+ vuotta työllistävänä pk-vientiyrittäjä
Ilmoita asiaton viesti
Väite siitä, että 60- vuotiaat työttömät uudessa tilanteessa jäävät ansiosidonnaisen jälkeen peruspäivärahalle, ei pidä paikkaansa, koska kunnilla on heitä koskeva viimekätinen työllistämisvelvoite.Tämän jälkeinen ansioturva lasketaan aiemmasta ansiosta. Myöskin näkemys siitä, että ikääntyneiden työttömien tilalle palkattaisiin nuoria on ilman todisteita ja menettely olisi sitäpaitsi lain vastainen.
Ilmoita asiaton viesti
Iän kaikenhan tuota on käytetty, siinä tosin pitää vähän säveltää.
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaisikohan katsoa maita, joissa ikääntyneiden työllisyysaste on korkea, niissä nimittäin myös nuorten työllisyysaste on korkea, kuten vaikkapa muut pohjoismaat.
Ilmoita asiaton viesti