Eurojäsenyys tekee Marinin työaikapuheista humpuukia

SDP:n puoluekokouksen linjaus työajan lyhentämisestä on aiheuttanut paljon keskustelua, ja tietysti naureskelua. Työajan lyhentäminen ei ole uusi ajatus, mutta EU:hun ja euroon sekin kaatuisi.

Ensiksikin on sanottava, että työajan lyhentäminen laskematta työtä tekevien ansiotasoa kuulostaa aika mahdottomalta. Ainoa tapa jolla tämä voisi olla mahdollista, olisi työnantajan maksaman palkan menetyksen korvaaminen sosiaalituilla, eli käytännössä kansalaispalkalla, perustulolla, millä nimellä sitä nyt haluaa kutsua.

Työajan lyhentäminen itsessään ei ole uusi juttu, työajan lyhentämistähän oli 8 tunnin työpäiväkin, eikä oikeaa työpäivän pituutta ilmoittanut Jumala, vaan se oli ihmisen keksintöä ja moni väittikin, että työt jäävät tekemättä – eli kilpailukyky alenee. Kilpailukyvystä päästäänkin siihen, tavoitellaanko työajan lyhentämisellä työn tasaisempaa jakoa, vaiko vain jo töissä olevien taakan helpottamista.

Jaetaanko työtä?

Usein kuulee väitteen, jonka mukaan kuuden tunnin työaika ei vähentäisi tuottavuutta, vaan ihmiset tekisivät saman työmäärän lyhyemmässä ajassa. Joissain töissä, esimerkiksi toimistoissa, tämä pitänee paikkansa. Mutta liukuhihnalla, joka juuri on rasittavaa ja kuluttavaa työtä, työajan lyhentäminen pienentää tuottavuutta. Teollisuuden kannalta ei siis voi olla niin, että kuuden tunnin työstä tulisi maksaa sama palkka kuin kahdeksasta.

Kaikkein toivottavinta olisi, että työtä riittäisi yhä useammalle. Ei olisi ensimmäinen kerta kun työn tuottavuudesta tingittäisiin työllisyyden nimissä. Muuan Adolf Hitler rajoitti muistaakseni aikoinaan Saksassa koneiden käyttöä, jotta työvoiman tarve lisääntyisi. Eikä se välttämättä tyhmää ollut. Joka tapauksessa en jaksa lähteä mukaan kuoroon, jossa työajan lyhentäminen tyrmätään. Me emme tiedä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Nyt on kuitenkin nyt.

SDP:n kannattama euro estää

Mutta SDP kannattaa Suomen jäsenyyttä eurossa. Siihen kaatuu mikä tahansa uudistus, joka mekaanisesti laskisi kilpailukykyä. Kun Suomella ei ole omaa valuuttaa ja tuottavuus alenee, se näkyy suomalaisten vientituotteiden kallistumisena suhteessa ulkomaisiin, ja silloin ei työn jakamisella saada työpaikkoja, vaan niitä menetetään.

Mikäli Suomella olisi oma valuutta, joka kilpailukyvyn laskiessa devalvoituisi ja näin tekisi tuontitavarasta kalliimpaa mutta toisaalta viennistä edullisempaa ja näin korvaisi ainakin osan menetetystä kilpailukyvystä, olisi työajan lyhentäminen ainakin teoriassa mahdollista. Mutta ei, me olemme euroalueessa, ja euron tarkoitus juuri onkin viedä valuutan jousto pois talouksista, jolloin työn tekijä on ainoa, joka joustaa. Ja työntekijän pitää eurossa joustaa aina vain yhteen suuntaan, suuren rahan eduksi.

Vasemmistopuolueiden tulisi herätä siihen, että EU ja euro erityisesti on räätälöity estämään historiallisen työväenliikkeen tavoitteet.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu