Häntä koipien välissä kotiin

Afganistanin joutuminen uudestaan Talibanin valtaan on saanut monet toteamaan, että amerikkalaisten vientidemokratia ei ehkä olekaan toimiva malli. Ihmeen vähän on kuulunut kuitenkaan itsekritiikkiä siitä, mitä ihmettä Suomi teki Afganistanissa. Päinvastoin päättäjämme puolustelevat tuota seikkailua, jolta tultiin häntä koipien välissä takaisin.

Suomi osallistui Naton johtamaan ISAF-kriisinhallintaoperaatioon ja on lisäksi lapioinut ”kehitysapua” maahan noin miljardin verran. Toisin kuin Sanna Marin väitti, on kaikki tämä valunut hukkaan ja kustannukset vain kasvavat mm. pakolaisuuden myötä. Vaikka Suomenkin osallistumisesta on käytetty termejä ”kriisinhallinta” ja ”kehitysapu”, voidaan molempia pitää sotaan osallistumisena. Ydinkysymys on se, miten käytännössä sodassa olevaan maahan pitää suhtautua.

Kriisinhallintajoukoilla Nato-maat ja näiden myötäjuoksijat kuten Suomi, vapauttivat amerikkalaisten voimia muille alueille. Kehitysapu taas on ollut amerikkalaisten ”nation buildingin” eli amerikkalaisille mieleisen hallinnon rakentamisen rahoittamista. Suomella ei ole ollut Afganistanissa omia etuja valvottavana, vaan me olemme käytännössä rahoittaneet amerikkalaisten sotaa vain mielistelläksemme suurvaltaa. Suomessa puhutaan usein häpeillen kylmän sodan ”suomettumisesta”, mutta ainakaan minä en muista lukeneeni Suomen esimerkiksi avustaneen puna-armeijaa miljardeilla, kun Neuvostoliitto oli samaisessa Afganistanissa.

Taliban on tietysti vastenmielinen hallinto, mutta niin on myös Saudi-Arabian kuningashuone, joka on muuten Yhdysvaltain läheinen liittolainen. Sielläkään ei naisilla ole oikeuksia, kuolemantuomioita jaetaan uskonnollisin perustein jne. Suomen seikkailun arvostelu ei ole Talibanin puoltamista, vaan sitä realismia, joka meiltä on unohtunut. Suurten valtojen maailmanpoliittiset projektit eivät kuulu Suomen kaltaisille maille. Eikä maailman rikkaimman valtion sotien rahoittaminen ensinkään.

Toivottavasti opimme jotain.

Akseli Erkkilä

Kittilä

+5
AkseliErkkil
Sitoutumaton Kittilä
Ehdolla kuntavaaleissa

Olen vuonna 1991 syntynyt sälli Kittilästä. Olen entinen PS:n jäsen, erosin 2014 ja sen jälkeen olen ollut mukana eri EU-vastaisissa liikkeissä. Kotikunnassani olen sitoutumattoman Kuntalaislistan valtuutettu. Arvokonservatiivi, maalaismielinen ja talouspuolella vasemmalla. Eli vähän kuin 1980-luvun suomalaisen politiikan arkkityyppi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu