Kaipolasta paljon huutoa, vähän villoja

UPM-Kymmenen Kaipolan tehtaan ympärillä käyty keskustelu on erikoisin aikoihin. Samalla se oli varmaan tyylikkäimmin suoritettu tehtaan lakkauttamisstuntti.

Ensiksikin UPM:n pomoa on onniteltava loistavasta pr-työstä. Äijä ilmoitti satojen työpaikkojen lopettamisesta, mutta vetosi samalla Suomen kireään verotukseen, nostaen framille varsinkin polttoaineveron, jonka hän tietysti tiesi useita suomalaisia viiksettävän. Nyt tuhannet pari tonnia kuussa tienaavat työläiset tarjoaisivat tälle miljonääripomolle kaljan, jos vain voisivat. Kun sanoi niin hyvin.

Sanna Marin taas yritti vedota omiin kannattajiinsa ja moralisoi UPM:ää päätöksestä. Osakeyhtiö toimii osakeyhtiölain mukaan, ja vetoaminen niiden moraaliin kysymällä ”miksi juuri nyt” on aivan turhanaikaista. Varsinkin, kun SDP ei suomalaista järjestelmää ole mihinkään muuttamassa, aivan kuten eivät ole Perussuomalaiset tai Kokoomuskaan, jotka kitalaki punaisena huutavat nyt Marinia sosialistiksi. Ainoa sosialistinen ulostulo oli Erkki Tuomiojan ehdotus ostaa tehdas valtiolle.

Mutta se verotus

UPM on jatkanut veronarinaansa, itse asiassa tätä kirjoittaessakin oli selaimeni aloitussivulla juttu, jossa UPM-pomo suomii progressiivista tuloveroa ja ties mitä. Suomessa on kuitenkin vastikään siirretty työnantajien Kela-maksu, siis veroluonteinen maksu, työnantajilta valtiolle, ja yhteisöveroa alennettu. Silti verotuksen voi katsoa olevan osasyy Kaipolan lakkauttamiseen. Tosiasiassahan UPM olisi lakkauttanut paperin kysynnän laskiessa jonkin tehtaan, ja Suomen Kaipola valikoitui lakkautettavaksi nyt.

Suomessa verotus on muuttunut melko lailla viimeisen 40 vuoden aikana. Välilliset verot, kuten juurikin polttoaineveron kaltaiset kulutusverot, ovat nousseet valtavasti. Kuitenkin esimerkiksi suuret pääomatulot ovat nykyään paljon kevyemmin verotettuja, sillä ennen 1980-lukua ne olivat saman progressiivisen veron alla kuin muutkin, ja erilaisia verosuunnittelukeinoja oli vähemmän. Eduskunnassa ja EK:ssa viisastellaan usein siitä, kuinka vähän pääomien verotus todella vaikuttaa verokertymään. Unohdetaan kuitenkin se, että vakuutuskuorien ynnä muiden ansiosta ei edes tiedetä, kuinka suuri pääomaverojenkin veropohja oikeasti on. Suuri osa rahasta on piilossa.

Rahaa työllä vai rahaa rahalla?

Suomen ja monen muunkin teollistuneen maan ongelma on se, että pääomien liikkeitä ja kasaantumista verotetaan lievemmin kuin tuottavaa toimintaa. Kulutusverot kertautuvat aivan kaikessa toiminnassa. Siksi on kannattavampaa maksimoida sijoitetun pääoman tuottoa – ja tämä ei siis tarkoita tappiollisen tehtaan sulkemista, vaan sellaisenkin tehtaan sulkemista, joka ei tuota tarpeeksi. Sillä rahan teko rahalla on kannattavampaa kuin paperikoneisiin tai mihinkään muuhunkaan investointi. Jupit ovat jyränneet patruunat jo aikaa sitten. Mikäli reaalitalouden toimintaa verotettaisiin vähemmän ja rahan jakamista ulos enemmän, tarkoittaisi osakeyhtiölain voitontekopykälä käytännössä aivan muuta kuin nyt. Tämä vaatisi myös omaa valuuttaa, jotta kilpailuetu säilyisi.

Oppositiossa mellastavat Kokoomus ja Perussuomalaiset eivät olisi Kaipolan tehdasta pelastaneet, eikä mikään muukaan eduskuntapuolue. Silti huuto ja nimittely on kovempaa kuin Kemijärven tehtaan lakatessa. Silloin muuten oli Kokoomus hallituksessa ja nyt Kaipolasta viisasteleva Jyri Häkämies valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri, siis Stora Enson suurimman omistajan edustaja. Hän istui käsiensä päällä. Netissä haukutaan ketä sosialistiksi ja ketä natsiksi, vaikka puolueiden politiikka ei eroa toisistaan murto-osaakaan niin paljoa kuin vaikkapa 70-luvulla. Tuskin koskaan on metelin määrä suhteessa oikeisiin poliittisiin linjaeroihin ollut näin suuri.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu