Marinin SOTE on lähinnä valtiollistaminen

Kittilän kunnanhallituksen listalla oli lausuntopyyntö hallituksen ehdotuksesta SOTE-uudistuslaeiksi. Nyt tulin lukeneeksi vähän paremmin kyseisiä lakiesityksiä, ja on sanottava että lukukokemus vahvisti pettymystäni. Maakuntamallista on tulossa pelkkä tyhjä kuori, ja uudistus heikentää paikallisdemokratiaa.

 

Ensiksikin on sanottava, että kannatan maakuntamallia ja SOTE-uudistuksen tekoa itsessään. Jos joku tulee väittämään että mitään ei tarvitse tehdä, hän on helppoheikki. Kuntien eriytyvä ikärakenne pakottaa uudistukseen, ja jotta saisimme uudistuksella jotain alueellista lisäarvoa, tulee sen olla maakuntauudistus, joka loisi meille maakunnat joiden päätöksentekoon ihmiset voisivat osallistua.

 

Maakunnat vailla valtaa

 

Hallituksen esitys kuitenkaan ei anna maakunnalle verotusoikeutta, vaan maakunnat ovat täysin valtion tukien varassa. Lisäksi maakunta ei saa ottaa pitkäaikaista lainaa, sen pitää ymmärtääkseni hyväksyttää investointisuunnitelmansa ja valtiolla on muutoinkin todella suuri valta maakunnan päätöksentekoon. Oikeastaan maakuntavaltuusto on pelkkä teatteri, ei sillä valtaa ole.

 

SOTE- ja maakuntauudistuksen yksi tavoite on demokratia. Kuinka demokraattista on se, että kuntien budjettivallasta siirretään puolet maakunnille, joiden valtuustoilla ei ole valtaa mihinkään, vaan maakuntia ohjaavat käytännössä valtion virkamiehet? Ei kovin demokraattista.

 

Jos palveluja halutaan pitkäjänteisesti kehittää, tulee maakunnalla olla taloudellista liikkumatilaa, siis oma veroäyri valtionosuuksien lisäksi, kuten nyt on kunnillakin. Ja mahdollisuus velkaantua. Nyt maakuntien on vain pelättävä 4 vuoden välein, millainen hallituskokoonpano valtion tasolle saadaan. Yritä siinä sitten esimerkiksi siirtää vanhusten hoivan painopistettä kevyempiin palveluihin pois laitoksista tai mitään muutakaan, kun rahoituksesi on täysin eduskunnan oikkujen varassa.

 

Kuka muu tämän tekisi?

 

Minusta alkaa tuntua, että ei tätä mikään puolueyhdistelmä tee siten kuin pitäisi. Kataisen sinipunan SOTE-uudistus oli aivan täysi sekasotku ja fiasko, se oli huonoin. Sipilän maakunnat olivat vahvoja, mutta Kokoomuksen mukaan uittama valinnanvapausmalli olisi tehnyt SOTE-alasta amerikkalaistyylisen villin lännen. Tämän hallituksen SOTE taas ei yksityistä, mutta maakunnat ovat olemassa vain paperilla ja käytännössähän tässä on kyse koko alan valtiollistamisesta.

 

Suurista puolueista ei oikein näytä olevan tämän ratkojaksi. SDP haluaa keskittää, Kokoomus yksityistää, Keskusta taas ei näy välittävän siitä, miten palvelut tuotetaan, kunhan maakuntia saadaan. Perussuomalaiset taas ei näytä välittävän koko aiheesta. Näistä Keskustan tavoite ei itsessään ole huono, mutta ei sitä voi esimerkiksi viime kauden tapaan koko terveydenhuollon markkinaistamisen hinnalla tehdä.

 

Tämän hallituksen mallissa on yksi hyvä puoli. Se ei ole peruuttamaton. Maakunnalle voidaan antaa verotusoikeus ja lisää tehtäviä myöhemminkin. Sen sijaan Kokoomuksen valinnanvapautta olisi ollut vaikeaa, ellei mahdotonta perua jälkikäteen. Siksi saattaa olla parempi, että tämä menee tällaisenaan läpi, ja Keskusta saa vaalikausien saatossa lypsettyä maakunnille lisää päätösvaltaa. Nimittäin jos tämä hallitus ei saa uudistusta aikaiseksi, niin seuraavassa hallituksessa saattaa taas olla Kokoomus ajamassa palveluitamme bisnesmiesten rahantekovälineeksi.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu