Nostan osaketrollaajille hattua

Viimeisen parin päivän aikana on uutisoitu pörssikursseja heiluttelevista internet-trolleista. Kyseessä on ilmiö, jossa internetin Reddit-palvelussa tarpeeksi moni piensijoittaja on ruvennut nostattamaan tiettyjen osakkeiden kursseja – myös suomalaista Nokiaa. Koska meillä ei kerrota heidän näkökulmaansa, niin kerronpa sen nyt tässä.

Redditin Wall Street Bets-alueella käyntiin lähtenyt ”trollaus” on iskenyt muutamaan ns. hedge-rahastoon, siis vipurahastoon. Vipurahasto oli ”shorttaamassa”, siis myymässä lyhyeksi. Redditin väki sai selville mitä osaketta vipurahasto aikoo shortata, ja alkoi ostaa kyseistä osaketta hilaten sen kurssia ylös ja näin rikastuen.

Lyhyeksimyynti eli shorttaus tarkoittaa käytännössä veikkaamista. Rahasto veikkaa, että jonkin osakkeen arvo laskee, ja sopii myyvänsä ja ostavansa osaketta, jota ei edes omista. Jos osakkeen arvo laskee, on myyntihetkellä, jolloin siis et edes omista myytävää osaketta, myyntihinta korkeampi kuin osakkeen todellinen hinta ja heti perään ostaessasi sitä samaa osaketta saatkin sitä halvemmalla kuin vasta myit sitä. Aika hullua, eikö? Shorttauksessa on se riski, että jos osakkeen hinta nouseekin laskun sijasta, joudut ostamaan liian kallista osaketta ja menetät rahaa. Tähän nettitrollien juttu perustuu – he nostattavat osakkeen hintaa, ja vipurahasto joutuu ostamaan sen heiltä kalliilla.

Tämän johdosta Yhdysvalloissa on alettu vaatia rajoituksia piensijoittajille. Uutisten seuraaja varmasti ajattelee, että hyvä, niin tietysti. Mutta onko se niin hyvä? Miksi piensijoittajilta kielletään sellainen, mikä isoille raharösseille sallitaan? Monet isorikkaat ovat rikastuneet nimenomaan kurssimanipulaatiolla. Suomalaisten olisi syytä muistaa, että George Soros spekuloi 90-luvulla Suomen markalla. Soros ei kuitenkaan ole suomalaisessa mediassa roisto, koska hän sanoo kannattavansa kivoja asioita, kuten ilmastopolitiikkaa ja maahanmuuttoa.

Järjestelmä on sairas

Mielestäni Redditin trollien operaatio on oikein tervetullut, jos se vain ymmärretään oikein. Kuinka sairas on järjestelmä, jossa edellä kuvattujen vipurahastojen toiminta on äärimmäisen kannattavaa, ja tarvittaessa rahajärjestelmän pelaajia pelastetaan veronmaksajien varoin? Mielestäni se on todella sairas. Pörssien ja osakemarkkinoiden tarkoitus on alun perin ollut rahoituksen hankkiminen yrityksille, jotta ne voisivat investoida. Toissijaisesti niiden tulisi tuottaa tietoa markkinoista.

Nyt amerikkalaiset osakkeet ovat valtavassa nousussa, siis ylipäätään, eivät vain trollien nostattamat muutamat osakkeet. Näin siis samalla, kun maa on koronan kourissa ja yhteiskunta monin paikoin pysähdyksissä. Keskuspankki on painanut rahaa, joka on nykyjärjestelmälle tyypillisesti vilahtanut suoraan suurille sijoittajille, investointipankeille ja vipurahastoille. Ne sitten sijoittavat ja pelaavat peliään ja nostattavat pörssikursseja. Osakkeen arvon nousulla ei tarvitse nykyään olla juuri mitään tekemistä sen kanssa, kuinka monta tonnia on tuotettu terästä, montako taloa on rakennettu, paljonko karjaa kasvatettu tai muuta. Alkusysäys voi tulla jostain oikeasta tuotto-odotusta nostavasta tapauksesta, mutta sitten aletaan spekuloida. Rikkaimmilla on tietokoneohjelmia, jotka haistelevat salamannopeasti pörssin liikkeitä ja tekevät jatkuvasti rahaa automatiikan nopeutta hyödyntäen.

Tavallinen osakesäästäjä ei hyödy nykyjärjestelmässä

Minä itsekin sijoitan tuloistani osan, koska en usko minun ikäisilläni olevan kaksisia eläkkeitä. Ja jos on, niin onpahan sitten aikanaan osinkotuloja lisäksi. Rahan pumppaaminen osakemarkkinoille, tai oikeammin se että kun rahaa luodaan niin se katoaa heti finanssipilveen, on nostattanut osakkeiden hintoja hurjasti. Inflaatio on siis siirtynyt sinne. Voisi kuvitella, että minäkin olisin tyytyväinen, jos tonnin sijoitus onkin kasvanut 20% ilman mitään oikeaa syytä. En ole. Kynnys sijoittaa lisää ja hankkia tulevia osinkotuloja pienenee, kun osakkeiden hinta nousee – hyötyjiä ovat vain ne, joilla olikin valmiiksi miljoonia sijoitettavaksi. Osakesäästäminen taas karkaa tavalliselta ihmiseltä yhä kauemmaksi.

Oikea tai ainakin oikeampi tapa elvyttää rahaa luomalla olisi keskuspankkien lainata rahaa suoraan valtioille, jotka sitten käyttäisivät sen rahan tiestön rakentamiseen ynnä muuhun. Mutta sitä ei enää juuri tehdä. Oman elämänsä ekonomistit huutavat kitalaki punaisena kasvavasta valtionvelasta, jonka korko on mitätön. Ei ongelma nykyisessä maailmassa ole velan määrä, vaan se että raha on tehotonta. Sillä ei investoida ja rakenneta uutta, vaan sillä pelataan.

On hyvä, että jotkut pienet ihmiset osaavat ja uskaltavat tehdä pilaa tästä nykyisestä järjestelmästä. Kun vain huomattaisiin, mitä tämäkin pilailu meille opettaa. Pelailua voisi vähentää mm. siten, että lyhyeksimyynti kiellettäisiin – miksi ei voisi olla sellaistakin lakia, että osakkeen ostaessaan on sitouduttava pitämään se hallussaan viikon tai kuukauden?

AkseliErkkil
Sitoutumaton Kittilä
Ehdolla kuntavaaleissa

Olen vuonna 1991 syntynyt sälli Kittilästä. Olen entinen PS:n jäsen, erosin 2014 ja sen jälkeen olen ollut mukana eri EU-vastaisissa liikkeissä. Kotikunnassani olen sitoutumattoman Kuntalaislistan valtuutettu. Arvokonservatiivi, maalaismielinen ja talouspuolella vasemmalla. Eli vähän kuin 1980-luvun suomalaisen politiikan arkkityyppi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu