Parahin joulupukki, toivon yhdenvertaisuutta lain edessä

Parahin Joulupukki, kirjoitan sinulle ehkä vähän viime tingassa, mutta tähän mennessä en ollut ajatellut tänä jouluna mitään tarvivani. Silmiini sattui kuitenkin uutinen, kuinka Suomen perustuslakivaliokunta oli arvioinut ulkoministeri Pekka Haaviston menettelyn lainvastaiseksi ja todennut, että syytekynnys ei ylity. Siitä meni joulumieleni melkein kokonaan – ei siksi, että Pekalle sinänsä pahaa tahtoisin, mutta oikeustajuani vastaan se soti.

Nimittäin minä itse olen ollut jo vuosikaudet kuulusteluissa ja syytettynä ensin käräjillä ja nyt hovioikeudessa, kun äänestin meidän entisen kunnanjohtajamme, Anna Mäkelän erottamisen puolesta valtuuston enemmistön mielestä hyvin perustein. Annallekin saa lahjoja tuoda, mutta ei Kittilän kunnanjohtajan virkaa. Erottamisessa oli kuulemisvirhe, mikä ei ole rikosoikeudellinen, vaan hallinto-oikeuden asia. Kuitenkin nostivat syytteen ja säätivät erikseen eduskunnassa lainkin, jotta meidät voisi uudella valtuustokaudella ottaa päätöksenteosta pois, vaikka olimme saaneet vaaleissa uuden mandaatin.

Minun oikeuskäsitykseeni ei mahdu se, että kun ministeri jonka kelpoisuusehtona on hyvämaineisuus aivan laissa, rikkoo Suomen korkeimman perustuslakia tulkitsevan elimen mukaan lakia, häntä ei hyllytetä eikä aseteta syytteeseen. Tuossa tapauksessahan vielä Haavisto aivan selvästi höykytti virkamiestä saadakseen tien raivattua toteuttaakseen oman poliittisen päämääränsä, mikä on jotain aivan muuta kuin Kittilän tapaus. Meillä kyse oli luottamuspulasta, joka oli seurausta kunnanjohtajan itsensä toiminnasta.

Ei voi olla niin, että ministerin todistetusti lainvastaista toimintaa voidaan katsoa läpi sormien, mutta kunnanvaltuutettujen jotka toimivat kunnan edun mukaan, on valmistauduttava vuosikausien oikeudenkäyntikierteeseen ja jopa kansalaisoikeuksiensa väliaikaiseen peruuttamiseen kun hyllytetään luottamustoimista.

Toivoisin eduskuntaan 200kpl kopiota Suomen perustuslaista, jossa on lihavoitu kohta yhdenvertaisuudesta lain edessä. Lisäksi toivoisin jokaiselle villasukat, on kylmä varmaan kivitalossa.

Akseli Erkkilä (kiltti)

Kittilä

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu