Taasko Jäämeren rata piti haudata?
Yksi ainoita Sipilän hallituksen toimista joista pidin, oli sen Jäämeren rata-linjaus. Tämä hallitus kuitenkin veti taas maton alta, kun se käänsikin ratasuunnitelmat Kolarista Ruotsiin ja sitä kautta Narvikiin.
Lapin Kansan uutisessa Lapin kauppakamarin toimitus Timo Rautajokikin toteaa, että Narvikin kuljetuskapasiteetti on jo täynnä. Halki Lapin kulkevan radan kohteena oleva Kirkkoniemi taas on kehittyvä satama, johon Norja haluaa lisää liikennettä. En kuitenkaan ole mikään logistiikan asiantuntija, joten jätän tämän puolen perustelut itseäni viisaammille, kuten juuri Rautajoelle.
Minun näkökulmani on kuitenkin aluepoliittinen. Suurin aluepoliittinen hyöty Jäämeren radasta saadaan, mikäli se kulkee Lapin halki. Kittiläläisenä tietysti voisin sanoa, että jotenkin Kittilän kauttahan se pitäisi rata tulla. Yleisin Jäämeren rataa koskeva linjaus on kuitenkin Rovaniemeltä Sodankylään joko suoraan tai Rovaniemen kautta, ja se on pisimmälle suunniteltu linjaus, tulee Lapin maakuntakaavaankin. Joskus on muissa kunnissakin suostuttava tukemaan muita maaseutukuntia hyödyttäviä hankkeita, muuten kukaan ei saa mitään.
Mikäli Jäämeren rata rakennettaisiin Kemijärveltä Sodankylään ja sieltä Inarin kunnan läpi Kirkkoniemeen, paranisivat Sodankylän ja Pohjois-Lapin saavutettavuus ja liikenneyhteydet ja sitä kautta taloudellisen toiminnan kannattavuus. Kemijärven kautta vedettynä rata varmistaisi myös sen, että Kemijärvellä liikennöidään pitkälle tulevaisuuteen. Lappilaisten tietysti pitää kannattaa vaihtoehtoa, millä saadaan eniten ratakiskoa. Meidänkin pitää osata vaatia.
Niille etelän kaupunkilaisille jotka sanovat, että rata ei kannata sanon vain, että terveisiä teidän metroillenne, ratikoillenne, kehäradoille ja ties mille. Etelän kaupunkeihin pumpataan eri teitä niin paljon kannattamatonta rahaa, että kahden miljardin radan kustannuksista lappiin ei kannata valtion työpaikkojen, hallinnon ja ratakiskojen äärellä asuvien marista. Lisäksi kustannuksista on sanottava, että eikö nyt olisi aika elvyttää, kun elvytysrahastojakin perustetaan? 6,6 miljardin paketista, mikäli se olisi kansallinen eikä EU-paketti, jäisi vielä Jäämeren radan jälkeen reilusti rahaa ylikin. Ja kyse olisi taloutta kehittävästä investoinnista.
Usein vedotaan myös saamelaiskäräjiin. Saamelaiskäräjät tapaa vastustaa aivan kaikkea taloudellista toimintaa pohjoisessa, ellei se ole jonkinlainen suora tuki saamelaisille itselleen. Jäämeren radasta hyötyviä lappilaisia on niin paljon, että ei ole missään nimessä oikein eikä kohtuullista, että nämä kaikki olisivat saamelaiskäräjien ”panttivankeina”. Etelässä ei tätä tilannetta kuitenkaan ymmärretä, vaan siellä ollaan kärkkäitä suojelemaan Lapin soita, maita ja mantuja. Kuvitellaan, että täällä kaikki työskentelisivät heidän vuokramökkiensä siivoojina ja hotellien respoina.
Vaikka nyt keljuttaa, uskon että se rata saadaan vielä. Maailma muuttuu kovaa tahtia, ja koronakriisikin on osoittanut, että palvelualat ovat haavoittuvia. Ilman tatuointia, permanenttia tai starbucksia pärjää, mutta ilman puuta ja metalleja ei.
No niin…… ei ole tullut selväksi mitä Jäämeren radalla kuljetettaisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Norjassa kasvatettua lohtahan sillä voitaisiin kujettaa monta junavaunullista. Mutta nythän Norjan lohti viedään Thaimaahan fileoitavaksi. Sieltä se sitten tulee ilmeisti lentokuljetuksina Suomeen.
Mitä muuta junalla voitaisiin kuljettaa Lapin halki? Akseli Erkkilän pitäisi tietää.
Ilmoita asiaton viesti
Jäämeren rata tarvitaan turvallisuuspoliittisista syistä. Välirauhan aikana Suomen pelasti Liinahamarin satama Petsamossa, koska Itämeri oli kiinni. Niin käy, jos kriisi tule kolkuttelemaan Skandinaviaa.
Oikea reitti on kuitenkin Kolarista käsivarren kautta Skibotteniin, jonne on jo valmis tie. Siihen vain tien viereen rautatie pituudeltaan n. 300 km. Vastaa suurinpiirten matkaa Seinäjoelta Ouluun. Samalla vältetään Ruotsin kanssa pelaaminen ja heillä on lisäksi erilainen rautatien leveys. Petsamon suunta ei oikein miellytä, kun tuo Itänaapuri voi laittaa sen reitin tukkoon liian helposti.
Mitä kuljetetaan? Ainakin norjalaista lohta Suomeen ja Kiinan markkinoille asti.
Ilmoita asiaton viesti
En ole tuota reittiä ajellut, niin en tiedä, kuinka jyrkkiä rinteitä siellä on junille.
Tuo jäämeren rata on kuitenkin vihreä päiväuni niille, jotka uskovat, että koillisväylä on kohta jatkuvasti auki ja siitä saadaan hieno väylä kaukoidästä Eurooppaan.
Ilmoita asiaton viesti
Maasto on hyvin tasaista. Se ei olisi ongelma.
Radan suurin hyöty olisi ehkä se että sillä mahdollistettaisiin Lapin asuttuna pitäminen.
Eikä turismi ole niistä kaikkein pienin.
Ilmoita asiaton viesti
Ja mitähän siellä Jäämeren radalla kuljetettaisiin? Logistiikasta jotain ymmärtävänä uskallan väittää, että radalla ei ole minkään valtakunnan tolkkua logistiikan osalta. Paikalliset volyymit eivät riitä lähellekään (olikos se hyöty-kustannussuhde 0,1 tai jotain?) ja kauttakulkuliikenteessä ei ole pienintäkään järkeä.
Se, että jonnekin syydetään rahaa ratikoihin ei ole mikään syy tehdä muitakin typeriä investointeja. Jos vaikka tässä verohelvetissä joskus mietittäisiin edes hiukan pidemmälle, ja harkittaisiin toisenkin kerran, ennen kuin tehdään seuraavia kannattamattomia miljardi-investointeja, sen sijaan että fokus on siinä, kuka onnistuu repimään eniten veroeuroja omaan siltarumpuun.
Elvyttää voi kannattavamminkin. Nämä ideat ovat lähinnä sitä tasoa, että palkataan yksi tyyppi kaivamaan ojaa auki, ja toinen lapioimaan sitä umpeen.
Ilmoita asiaton viesti
Jos oikein kaukaa hakee niin ainoa vaihtoehto on että pitäisi tehdä todellinen rakennemuutos. Helsingin Vuosaari pitäisi siirtää Jäämeren rannalle ja sieltä Atlannin toiselle puolelle Pohjois Amerikkaan jonne yhteydet olisivat lyhemmät mitä Itämeren kautta.
Tosin sekin vaihtoehto meni, kun Suomen irtotavara ja kontti meriliikenne tarkoittaa käytännössä lähes pelkkää itämeren liikennettä eurooppalaisiin valtameriliikenteen hubeihin…
Ilmoita asiaton viesti
Jos Suomessa rataa pitäisi rakentaa pakosta jonnekin, niin olisin samalla kannalla. Pohjoiseen. Eikä laittaa kaikkia liikenneinfra kehittämisiin tarkoitettuja varoja tehtyihin hanke yhtiöihin (valtio+ kunnat= miljardit ) ja taas valtion budjetteihin kuuluvat varat niin ylläpito, kuin kehittämisrahat kuluvat pelkkään Tampere-Turku-Helsinki kolmion raideliikenteen ylläpitoon ja vahvistamisiin. Silloin muille liikennemuodoille jää pelkät rippeet… .ja tietenkin korjausvelat, jos kaikkia niitä edes arvioitaisiin (sisävesien korjausvelkoja ei ole arvioitu lainkaan Keitele Päijänne /Kokemäen joen vesistöillä ) .,…
Siinäpä seuraavalle liikenne ja viestintäministeriön kansliapäällikölle haastetta kyllin. Tämä nykyinen ajoi liikenne infra kehittämismallin tilanteeseen, jossa tuloksena puhdaslinjainen Suomi on Saari liikennemalli ja sille tehdyt budjetit ja tulevaisuus, jota olen erityisesti käsitellyt viimeisissä blogeissani ….
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/bionavigaattori
Ilmoita asiaton viesti