Työehtosopimuksia on puolustettava

Metsäteollisuuden ilmoitus työehtosopimusneuvotteluista luopumisesta on ehkä suurin työmarkkinakiista 2000-luvulla. Silti Suomessa puhutaan vain Amerikan presidentinvaaleista. Herätkää nyt, hyvät ihmiset.

Metsäteollisuus ilmoitti siis, että se luopuu yleissitovista työehtosopimuksista ja näin siis sen alaisilla työpaikoilla siirryttäisiin tehdas- tai yrityskohtaisiin sopimuksiin. Metsäherrat vielä totesivat, että he eivät ole alentamassa palkkoja, vaan lisäämässä kilpailukykyä. Ihan kuin kyse olisi eri asioista.

On aivan varmaa, että mikäli Metsäteollisuus ry pääsee tässä toteuttamaan tahtonsa, pian muitakin työnantajajärjestöjä päätyy ilmoittamaan saman. Teknologiateollisuus ilmaisikin jo kiinnostuksensa aloitteesta. Lyön vaikka vetoa, että muutkin työnantajajärjestöt ovat tästä olleet tietoisia jo etukäteen. Ehkä Metsäteollisuus ilmoitti tämän ensin, koska paperimiesten palkat aiheuttavat kateutta, ja vastikaan suljettujen tehtaiden vuoksi voi olettaa, että isoissa yksiköissä ei aleta lakkoilemaan?

Kyse on kaltevasta pinnasta. On turha kuvitella, että tämä tähän jäisi. Siksi on pakko ihmetellä, miten ihmisiä edelleen jaksoi kiinnostaa se, pitikö Joe Biden korvanappia USA:n presidentinvaaliväittelyssä tai se, että Trumpilla on korona. Nyt on kyse Suomen työehtosopimusjärjestelmästä, joka on taannut jokaiselle työntekijälle varmuuden siitä, että tietyistä ehdoista pidetään kiinni.

Mikäli TES-järjestelmä romutetaan, tietää se työntekijän aseman heikentymistä. Ja lisäksi se tietää ulkomaisen työvoiman käytön lisäämistä – mikä enää estää halpuuttamasta palkkoja niin, että työtä ei kannata ottaa vastaan kuin virolaisen tai latvialaisen? Perussuomalaisia luulisi nyt kiinnostavan. Matti Putkonen varovaisesti toivoikin neuvottelupöytään istumista – miksi muuten niin kärjekkäästi kantaa ottava puolue nyt niin varoo? Kenen puolella olette?

Sillä nyt on oikeasti kyse siitä, kenen puolella ollaan. Media toimii vastuuttomasti, jos se ei kysy jokaisen eduskuntapuolueen puheenjohtajalta selvää vastausta siihen, hyväksyykö tämä Metsäteollisuuden päätöksen vai ei. Ihmisillä on oikeus tietää, mille kannalle päättäjät kallistuvat. Ja nimenomaan on tivattava vastaus itse kysymykseen. Moni kirjoittaa jo nyt, kuinka tämä nyt on energiaveron tai jonkin muun vika. Minustakin tämä on eurojäsenyyden vika, mutta ei se nyt akuutissa hetkessä auta. Veroista mussuttava yrittää vain peittää sen, että ei haluaisi puolustaa TES-järjestelmää. Sanokoon suoraan.

Keskusta on Sipilän jäljiltä lipunut täysin työnantajien leiriin, mutta ei ”paikallinen sopiminen” Keskustankaan äänestäjien etu ole. Alueilla, joilla on vain yksi iso työllistäjä, voi työnantaja käytännössä sanella ehdot. Tämä johtaisi tulonjaon alueelliseen eriytymiseen. Keskustalaistenkin olisi syytä miettiä muidenkin kuin vaalirahoittajien kannalta.

Nyt Amerikan presidentinvaalit syrjään, me emme niissä ole äänioikeutettuja. Vaikuttakaa hyvät ihmiset kansanedustajiinne, jotta ne eivät antaisi työmarkkinoiden taantua takaisin viime vuosisadan ensimmäiselle puoliskolle. Valtio nimittäin voi tähän vaikuttaa, on paskapuhetta, etteikö muka voisi. Esimerkiksi voitaisiin uhata niin tiukalla alakohtaisella minimipalkalla ja muulla sääntelyllä, että TES olisi lopulta houkuttelevampi vaihtoehto.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu