Työvoimapalvelut kunnille?

Lapin Kansassa uutisoitiin 5.2.2021 työllisyyden kuntakokeilusta, jossa alle 30-vuotiaat työnhakijat, pitkäaikaistyöttömät ja maahanmuuttajat tulevat kuntien vastuulle. Työllistämisasioita hoitavat tällöin kuntien työntekijät yhdessä valtion TE-toimiston kanssa. Kittilä ei ole kokeilussa mukana.

Ajatus on mielestäni hyvä, ja toivottavasti kokeilusta saadaan hyviä tuloksia. Mikäli SOTE-uudistus vie sosiaali- ja terveyspalvelut maakunnan hoidettavaksi, jää kuntien vastuulle käytännössä vain kaavoitus ja koulutoimi. Kunnat ovat kuitenkin jokaista kansalaista lähin demokraattisesti johdettu toimija ja sen tehtäväkenttään ainakin pitäisi kuulua elinkeinotoiminnan kehittäminen.

Kunnilla on myös valtiolliseen toimijaan nähden suurempi into pitää työntekijät kunnan alueella ja ne ovat usein alueensa suurimpia rakentajia ja työllistäjiä jo itsessään. Kun useat samansuuntaiset päämäärät kootaan yhdelle toimijalle, on lopputulos mahdollisesti parempi. Vielä parempi työllistämisen kannalta olisi, mikäli ammatilliset oppilaitokset olisivat vielä kuntien omistuksessa, mutta niistä on käytännössä pakolla tehty kuntayhtymien omistamia tulosyksiköitä.

Kittiläläisenä näen tässä kokeilussa erityisen paljon hyvää, koska meillähän on ikuisuuskysymyksenä se, kuinka varsinkin kausityön ”kotikuntaisuusaste” saataisiin nousemaan. Sitä ei varmasti vaikeuttaisi se, mikäli nuorten työnhakijoiden palvelut olisivat kunnan hallinnassa. Mikäli kokeilu tuottaisi tuloksia, olisi sitä kuitenkin laajennettava: kunnille tulisi mahdollistaa palkkatuen antaminen noin esimerkiksi.

Nyt joku varmasti huudahtaa mielessään, että siellähän aletaan pienissä kunnissa suosia sukulaisten yrityksiä. Yksittäisiä päätöksiä tekevät jo nyt virkamiehet virkavastuulla ja esteellisyydet pitää huomioida.

Toinen huudahtaa, että nyt me maahanmuuttajat tulevat kuntien työllistämisvastuulle. Kittiläläisenä se ei minua haittaa ollenkaan, koska meillä ei sosiaalisperusteista maahanmuuttoa käytännössä ole. Lisäksi minusta on oikein hyvä, että maahanmuuton kustannukset ja ongelmat tulevat esille jo kuntien päätöksenteossa, lähempänä ihmisiä. Aiemmin on maahanmuutto nähty käytännössä vain valtion asiana, etenkin kun toimeentulotuki siirtyi kunnilta Kelalle.

Hyvä kokeilu, toivottavasti kunnat saavat tärkeän tehtävän lisää ja siihen ohjattaisiin rahoitusta.

AkseliErkkil
Sitoutumaton Kittilä
Ehdolla kuntavaaleissa

Olen vuonna 1991 syntynyt sälli Kittilästä. Olen entinen PS:n jäsen, erosin 2014 ja sen jälkeen olen ollut mukana eri EU-vastaisissa liikkeissä. Kotikunnassani olen sitoutumattoman Kuntalaislistan valtuutettu. Arvokonservatiivi, maalaismielinen ja talouspuolella vasemmalla. Eli vähän kuin 1980-luvun suomalaisen politiikan arkkityyppi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu