Työvoimapalvelut kunnille?
Lapin Kansassa uutisoitiin 5.2.2021 työllisyyden kuntakokeilusta, jossa alle 30-vuotiaat työnhakijat, pitkäaikaistyöttömät ja maahanmuuttajat tulevat kuntien vastuulle. Työllistämisasioita hoitavat tällöin kuntien työntekijät yhdessä valtion TE-toimiston kanssa. Kittilä ei ole kokeilussa mukana.
Ajatus on mielestäni hyvä, ja toivottavasti kokeilusta saadaan hyviä tuloksia. Mikäli SOTE-uudistus vie sosiaali- ja terveyspalvelut maakunnan hoidettavaksi, jää kuntien vastuulle käytännössä vain kaavoitus ja koulutoimi. Kunnat ovat kuitenkin jokaista kansalaista lähin demokraattisesti johdettu toimija ja sen tehtäväkenttään ainakin pitäisi kuulua elinkeinotoiminnan kehittäminen.
Kunnilla on myös valtiolliseen toimijaan nähden suurempi into pitää työntekijät kunnan alueella ja ne ovat usein alueensa suurimpia rakentajia ja työllistäjiä jo itsessään. Kun useat samansuuntaiset päämäärät kootaan yhdelle toimijalle, on lopputulos mahdollisesti parempi. Vielä parempi työllistämisen kannalta olisi, mikäli ammatilliset oppilaitokset olisivat vielä kuntien omistuksessa, mutta niistä on käytännössä pakolla tehty kuntayhtymien omistamia tulosyksiköitä.
Kittiläläisenä näen tässä kokeilussa erityisen paljon hyvää, koska meillähän on ikuisuuskysymyksenä se, kuinka varsinkin kausityön ”kotikuntaisuusaste” saataisiin nousemaan. Sitä ei varmasti vaikeuttaisi se, mikäli nuorten työnhakijoiden palvelut olisivat kunnan hallinnassa. Mikäli kokeilu tuottaisi tuloksia, olisi sitä kuitenkin laajennettava: kunnille tulisi mahdollistaa palkkatuen antaminen noin esimerkiksi.
Nyt joku varmasti huudahtaa mielessään, että siellähän aletaan pienissä kunnissa suosia sukulaisten yrityksiä. Yksittäisiä päätöksiä tekevät jo nyt virkamiehet virkavastuulla ja esteellisyydet pitää huomioida.
Toinen huudahtaa, että nyt me maahanmuuttajat tulevat kuntien työllistämisvastuulle. Kittiläläisenä se ei minua haittaa ollenkaan, koska meillä ei sosiaalisperusteista maahanmuuttoa käytännössä ole. Lisäksi minusta on oikein hyvä, että maahanmuuton kustannukset ja ongelmat tulevat esille jo kuntien päätöksenteossa, lähempänä ihmisiä. Aiemmin on maahanmuutto nähty käytännössä vain valtion asiana, etenkin kun toimeentulotuki siirtyi kunnilta Kelalle.
Hyvä kokeilu, toivottavasti kunnat saavat tärkeän tehtävän lisää ja siihen ohjattaisiin rahoitusta.
Akseli, kirjoitat, että ”Mikäli SOTE-uudistus vie sosiaali- ja terveyspalvelut maakunnan hoidettavaksi, jää kuntien vastuulle käytännössä vain kaavoitus ja koulutoimi.”
Ja siis käytännössä vain koulutoimi. Kunnilla on kaavoitusherruus alueellaan, johon ei voi kuntalaiset juurikaan vaikuttaa..
Ilmoita asiaton viesti
Sosiaaliturvauudistuksen seminaari: Työ ja turva 09.02.2021, klo 13:00:00
Työ ja turva –seminaarin ohjelma
Sosiaaliturvauudistusta valmistelevan parlamentaarisen komitean kaikille avoin seminaari
Aika: 9.2. klo 13.00 – 14.45
Paikka: Suora verkkolähetys Helsingin yliopiston tiedekulmasta
https://tiedekulmamedia.helsinki.fi/fi/web/tiedekulma/player/webcast?playerId=38521893&eventId=85008620
Ilmoita asiaton viesti
Sielläpäin kyllä riittäisi metsiä työllistämään kaikki Suomen työttömät sadaksi vuodeksi eteenpäin. Mutta palkanmaksajat puuttuvat teidänpuolessakin.
Ilmoita asiaton viesti