EU-keskustelua dominoi äänekäs marginaali – ja se on hiljaisen enemmistön syy

Hyvää Eurooppa-päivää 2021!

Olen viimeisten viikkojen ajan tehnyt lähes kellon ympäri töitä valtakunnallisen ja verkossa toteutetun Eurooppa-päivän kansanjuhlan eteen. Tähän projektiin otti osaa myös Uusi Suomi, jonka kanssa toteutimme yhteistyössä ensimmäisen Euroopan Suunta -keskusteluohjelman. Kyseisessä ohjelmassa kansanedustaja Ilkka Kanerva, europarlamentaarikko Alviina Alametsä ja Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Matti Pesu vastasivat Uuden Suomen lukijoiden kysymyksiin Euroopan unionin ulkopolitiikan tulevaisuudesta.

Miten mahdollinen EU:n ulkopoliittisen vaikutusvallan kasvu vaikuttaa Suomeen ja suomalaiseen päätöksentekoon? Muhiiko ulkopolitiikassa uusi lautaskiista? Uuden Suomen päätoimittaja Jenni Tamminen koosti lähetyksen parhaat palat blogiinsa ja verkkomedian sivuilta löytyy myös juttuna itse lähetys (tilaajille).

Äänekäs marginaali ja hiljainen enemmistö – EU:n vaaranpaikka

Tänään sunnuntaina 9.5. on paitsi äitienpäivä (hyvää äitienpäivää) myös vuosittain vietettävä Eurooppa-päivä eli meillä on todella aihetta juhlaan. Euroopan unioni käynnisti tänään Euroopan tulevaisuuskonferenssin, yli vuoden myöhässä ja melkoisen draamankaaren päätteeksi. Tulevaisuuskonferenssissa Euroopan unionin kansalaisilta, siis myös suomalaisilta, kysytään meidän näkemyksiämme Euroopan tulevaisuudesta. Ensimmäistä kertaa unionin historiassa instituutiot antautuvat ruohonjuuritason keskusteluun ja sitoutuvat julkisesti reagoimaan kansalaisilta nouseviin ajatuksiin, aloitteisiin ja ideoihin. Estradi on avoin, nyt on aika avata suu!

Euroopan tulevaisuuskonferenssi on kuitenkin yhtä tyhjän kanssa, mikäli jatkamme nykymallilla.

Me kaikki tiedämme, että Euroopan unioni kaipaa vuoropuhelua ja uudistumista. Euroopan suunta ei kuitenkaan löydy ilman ruohonjuuritason kansalaiskeskustelua, johon antautuu riittävä määrä eurooppalaisia. Esimerkiksi Suomessa hiljainen enemmistö pitää kaikkien tutkimusten mukaan Euroopan unionia hyödyllisenä asiana, mutta estradin varastaa äänekäs marginaali. Sama äänekäs marginaali, joka ensimmäisenä väittää ettei Euroopan unioni kuuntele kansalaisiaan ja ole demokraattinen.

Hiljaisuus ei kuitenkaan ole myöntymisen merkki. 

Koska oletamme, että joku muu puhuu meidänkin puolestamme, agitaattorit, provokaattorit, autoritääriset johtajat, populistit, trollit ja demagogit hallitsevat ilmatilaa sosiaalisessa mediassa ja erilaisilla verkkoalustoilla. Osin myös Uuden Suomen Puheenvuoro-alustalla. On aika ryhdistäytyä ja nostaa hiljaisen enemmistön ääni kuuluville – niin lujalla äänellä, että se peittää äänekkään marginalin alleen ja kantautuu Euroopan unionin ja Suomen päättäjien korviin!

Se kuuluisa ”joku muu” ei ole nyt täällä. Sinä olet täällä. 

Parempaa Eurooppaa ei rakenneta välinpitämättömyyden, hiljaisuuden, kyynisyyden ja epäluulon kautta. Paras keino kehittää Euroopan unionia on antautua vuoropuheluun ja ymmärtää, että poliittiset päätöksentekijät tarvisevat hiljaisen enemmistön näkemyksiä ja tukea myös vaikeiden päätösten edessä. Euroopan komission entinen puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoi aikanaan: ”Me kaikki tiedämme, mitä pitää tehdä, mutta emme vain tiedä, miten tulemme uudelleen valituiksi, kun olemme tehneet sen.”

Todistakaa Junkerin sitaatti vääräksi, nostakaa perseenne penkistä ja kertokaa, miten rakennamme parempaa Eurooppaa.

Tähän Euroopan unioni tarjoaa ainutlaatuisen helpon väylän Euroopan tulevaisuuskonferenssin kautta. Voit tutustua tulevaisuuskonferenssiin osoitteessa futureu.europa.eu

Hyvää Eurooppa-päivää 2021 kaikille!

+15
akuaarva
Kokoomus Helsinki

Eurooppalaisen Suomen toiminnanjohtaja. Sydämeltään sekä eurooppalainen, suomalainen, stadilainen että kokoomuslainen - ne eivät sulje mitään toisiltaan pois.

Avoimesti kansainvälisen yhteistyön ja Euroopan unionin puolestapuhuja. Mielipiteeni ovat omani ja kannan niistä vastuun.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu