Suomen on syytä luottaa ulkopolitiikassa ystäviinsä

Europarlamentaarikko Henna Virkkunen (EPP) nosti Helsingin Sanomien vieraskynässä (HS Vieraskynä 31.1.) esille toiveen EU:n enemmistöpäätöksenteon edistämisestä ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Tähän tarttui europarlamentaarikko Laura Huhtasaari (ID), joka vastineessaan (HS Mielipide 8.2.) osoittaa johdonmukaista epäluottamusta muita Euroopan unionin jäsenmaita kohtaan.

Kaikille lienee selvää, että Euroopan unionin ulkopoliittinen toimintakyky on rajoittunutta, osin yksimielisyysvaatimuksen seurauksena. Tämän takia EU:n korkean edustajan sijasta tulipaloja EU:n lähialueilla sammuttelevat usein Saksan ja Ranskan – harvemmin Suomen tai muiden pienten jäsenmaiden – johtajat.

Yksimielisyysvaatimus toimii myös kiristyksen välineenä niille jäsenmaille, joiden itsevaltaisilla johtajilla on vaikeuksia noudattaa yhteisiä pelisääntöjä tai jotka ovat kallellaan itään päin. EU:n ulkopoliittisen vallan ja päätöksentekokyvyn luovuttaminen tällaisten jäsenmaiden käsiin ei liene Suomen edun mukaista, vaikka näin voisi Huhtasaaren vastineesta päätellä.

Euroopan unionin on aika ottaa kokonsa mukainen rooli kansainvälisessä politiikassa. Suomen taas on luotettava ystäviinsä ja EU-jäsenmaiden maltillisen enemmistön päätöksentekokykyyn myös kansainvälisen politiikan tulenaroissa kysymyksissä.

On Suomen kansallisen edun mukaista, että Euroopan unioni toimii yhtenäisellä äänellä ja tasa-arvoisesti muiden suurvaltojen kanssa kansainvälisen politiikan globaaleilla kentillä.

akuaarva

Eurooppalaisen Suomen toiminnanjohtaja. Sydämeltään sekä eurooppalainen, suomalainen, stadilainen että kokoomuslainen - ne eivät sulje mitään toisiltaan pois. Avoimesti kansainvälisen yhteistyön ja Euroopan unionin puolestapuhuja. Mielipiteeni ovat omani ja kannan niistä vastuun.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu