Tarina vapaapudotuksessa olevien asunto-osakkeiden Suomesta

Viime aikoina on revitelty laajasti asuntojen hintojen muutoksista täällä susirajalla. Nyyhkytarinoita on monenlaisia, mutta konkreettisia lukuja ei ole sattunut näkyviin. Aihe tuntuu kuitenkin kiinnostavan, joten tässäpä hyvä tilaisuus esitellä omaa tilannettani!

Esimerkin koti löytyy napapiirin tuntumasta.  Vuonna 1985 rakennettu 62-neliöinen saunallinen rivitalonpäätykaksio, pari kilometriä Rovaniemen metropolin keskustan sykkeestä. Asunto-osake irtosi omistukseeni 2015 marraskuussa 105 000€ hintaan. Kauppasumma oli tuolloin vallitsevaa hintatasoa Rovaniemellä vastaavan kuntoisissa, kokoisissa ja ikäisissä asunnoissa. Tammikuussa 2019 taloyhtiöön tehtiin suunnitelman mukaisesti kattoremontti, josta rapsahti lisäksi tätä asuntoa koskien noin 9 700€ yhtiölaina.

Kesällä 2019 asunnon myyminen tuli ajankohtaiseksi, sillä tarkoitus oli puolison kanssa testata suhteen lujuutta rakentamalla omakotitalo. Kaksio laitettiin myyntiin. Noin viiden kuukauden ajalta paras tarjous velattomasta myyntihinnasta oli 92 500€. Eroa tällä ja asunnosta maksetulla summalla (välittäjän palkkion jälkeen) olisi tullut olemaan siis noin 26 000€. Lainaa olen vajaassa neljässä vuodessa lyhentänyt noin 20 000€. Jos olisi ollut kova tarve päästä asunnosta eroon, ei tuo kuuden tonnin jäljelle jäävä velka olisi ollut mahdoton luoti purtavaksi, mutta kun tarkoitus oli rahoittaa uuden talon rakentamista, jäi kaupat syntymättä.

Tilanne ei ole optimaalinen, mutta ei myöskään surkea. Vaikkei asunto vastaa täysin nykyisiä tarpeita, on se kuitenkin katto pään päällä. Ja toistaiseksi työpaikka asumisen rahoittamiseksi on kätevästi saman kunnan alueella. Ja onhan selvää, ettei omistusasunto voi olla samanlainen mahdollisesti voittoa poikiva sijoitus kuten vaikkapa tarkkuuskivääri, pullo hyvää viskiä tai käytetty auto, vaan ensisijaisesti paikka, jossa asutaan.

 

 

akusaarelainen

Teknisesti koulutettu upseeri. Sotatieteiden maisteri. Konetekniikan ylioppilas.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu